Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΤΗ «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ»


Στις 17 Ιουνίου, στους Ψαράδες των Πρεσπών, η χώρα μας υπέγραψε με τα Σκόπια ένα «προσύμφωνο» κατά πάντα ετεροβαρές για την Ελλάδα, αφού δώσαμε στους γείτονες όνομα, γλώσσα και ταυτότητα, αυτά που επιθυμούσαν από το 1945.
Η ελληνική πλευρά λησμόνησε όλες τις «κόκκινες γραμμές» και νομιμοποίησε την κλοπή από τους γείτονες της ιστορικής κληρονομιάς μας. Την ίδια, κιόλας, ώρα της υπογραφής, οι γείτονες άρχισαν να χρησιμοποιούν το «Μακεδόνες» και «Μακεδονία», των Ελλήνων επισήμων σιωπώντων.

Και ο δυτικός και υπερατλαντικός παράγοντας, ευχαριστημένοι αμφότεροι, και πιθανότατα υποκινητές του «προσυμφώνου», μαζί πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ΜΜΕ, αμέσως μιλούσαν για «Μακεδονία», ούτε καν το συμφωνηθέν Βόρεια Μακεδονία.
 Στις 17 Ιουνίου οι γείτονες πέτυχαν, επίσημα πλέον, να αυτοπροσδιορίζονται όπως το επιθυμούσαν, ερήμην του ελληνικού λαού, που αντέδρασε και θα αντιδρά απέναντι στη συμφωνία.
Ωστόσο, εμπρός στη νέα παραγματικότητα, οι Μακεδόνες έχουμε το αναφαίρετο δικαίωμα να συνεχίσουμε να λεγόμαστε Μακεδόνες, ως δίκαιοι κληρονόμοι των αρχαίων Μακεδόνων.
Και να υπερασπιζόμαστε τη Μακεδονία. Και, ασφαλώς, η Ελληνική Πολιτεία, ουδέν δικαίωμα έχει να παρέμβει επ’ αυτού, στο πνεύμα, δήθεν, των συμφωνηθέντων στις Πρέσπες.
 Για μας τους Έλληνες, ιδίως τους Μακεδόνες, οι κάτοικοι των Σκοπίων θα είναι Σκοπιανοί και μόνον και η χώρα τους Δημοκρατία των Σκοπίων, ούτε ΠΓΔΜ ούτε FYROM. Και ας τους ονομάζουν οι άλλοι «Μακεδόνες». Σε τελική ανάλυση, είναι μία συνήθεια να ονομάζονται με διαφορετικό όνομα στο εξωτερικό λαοί που έχουν άλλο όνομα στο εσωτερικό, π.χ. οι Ευρωπαίοι μας ονομάζουν grecs, οι Τούρκοι yunan, οι Γερμανοί για τους Γάλλους, Ιταλούς είναι allemans, tedesci κ.λπ.

Με ένα λόγο, οφείλουμε αυτό να πράξουμε, δηλ. εμείς αταλάντευτα να συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το από αιώνων Μακεδόνες και τους γείτονες να ονομάζουμε Σκοπιανούς, ούτε, βέβαια, Σλαβομακεδόνες, διότι πλην των άλλων, στα Σκόπια το 25% είναι Αλβανοί.


 Υ.Γ. Το «προσύμφωνο» κάμει λόγο για τα προϊόντα, την ΑΟΖ, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ας μιλήσουν γι’ αυτά οι ειδικοί. Ως παλαιός εκπαιδευτικός, αδυνατώ να κατανοήσω το όγδοο άρθρο της συμφωνίας για συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για εξέταση με τους γείτονες ιστορίας, αρχαιολογίας, εκπαιδευτικών εγχειριδίων.
Εμείς δηλ. τι θα αναθεωρήσουμε; Και μη χειρότερα!
          Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης
          Oμότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. 
 Καθηγητής Πανεπιστημίου Λευκωσίας