Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018

Μακεδονικές φορεσιές φορεσιές τών γυναικών τής φυλής Καλάς!Σύλλέγοντας, ως συνήθως, ποικίλες φωτογραφίες για το αρχείο μου, τυχαία έπεσα πάνω στην φωτογραφία τής νεαρής Μακεδόνισσας τής οποίας η τοπική φορεσιά (δυστυχώς δεν συγκράτησα από ποια περιοχή τής Μακεδονίας είναι) αμέσως μου θύμισε τις τοπικές φορεσιές τών γυναικών τής φυλής Καλάς που ζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια σε μια απρόσιτη και απομονωμένη ορεινή περιοχή στο Πακιστάν.
Οι μορφές τών γυναικών είναι ολόϊδιες με αυτές τών σημερινών γυναικών τής Μακεδονίας, ενώ τα φυσικά τους χρώματα είναι αδιαμφισβήτητα τα ίδια σε βαθμό που δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά τών γυναικών που ζουν στις  γειτονικές περιοχές.
Οι κοπέλες-γυναίκες τής 1ης φωτογραφίας μου θυμίζουν νησιώτισσες, ενώ η 2η και η 3η μού θυμίζουν μορφές που βλέπει κανείς σε αρχαία αγάλματα Ελληνίδων τής κλασσικής εποχής.  

Η αισθητική διακοσμητική παρουσίαση τών τοπικών φορεσιών είναι επίσης ολόϊδια μέχρι ακόμα και στις λεπτομέρειες  (βλ. σχέδια με τις χάντρες, σχέδια κεντημάτων, διακοσμητική χρήση νομισμάτων, κ.λπ.) σε βαθμό συγκλονιστικό.
Και όμως, όλες αυτές τις… “λεπτομέρειες” οι σημερινοί συμπατριώτες μας… “ιστορικοί ερευνητές” τις παραβλέπουν προκειμένου να γράψουν μια… “διδακτορική διατριβή” που θα τους εξασφαλίσει μια θέση στο δημόσιο με την βοήθεια τών ομοϊδεατών τους.
Δυστυχώς, στις μέρες μας ζούμε το… “γκρέμισμα” που πραγματοποιούν, καθημερινά, οι κάθε αρνησιπάτριδες ακόμα και κάποιοι που, τάχα, κόπτονται για το μέλλον τού ιερού τόπου τούτου και οι οποίοι ενώ παρουσιάζονται ως εθνολάτρες δεν είναι τιποτ’ άλλο παρά μίσθαρνοι υπάλληλοι που δωροδοκήθηκαν για να φέρουν σε πέρας την δουλειά που τους ανατέθηκε.
Αν ήταν πραγματικοί φιλοπάτριδες, οι κάθε χρώματος καρεκλοκένταυροι, θα έπρεπε να ενισχύσουν τις πολιτισμικές προσπάθειες τών φτωχών ιδιωτών που βρίσκουν τον μπελά τους και ζουν στο περιθώριο, επειδή αρνούνται με αξιοπρέπεια, να βουτήξουν τα δάχτυλά τους στο… μέλι.  Δυστυχώς, όπου και να γυρίσει κανείς την μύτη του, σήμερα, η ατμόσφαιρα μυρίζει πτωματίλα.

Φιλικώτατα.

Νι Κάππα (Αθήνα).   
_________________________________
Σχετικό VIDEO:

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/9e4kSrwr1xg" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>