Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018

Η φυλή των ΚαλάςΟι Καλάς είναι μια θρησκευτική μειονότητα με εξωτικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μια απομονωμένη φυλή που αριθμεί περίπου 4,000 μέλη και επιβιώνει εν μέσω ισλαμικών λαών. Μιλά μια ινδοευρωπαϊκή γλώσσα και ζει εδώ και πολλούς αιώνες στην οροσειρά Ινδοκούς του βορειοδυτικού Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Οι Καλάς του Πακιστάν θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όμως οι γενετικές έρευνες δε φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτό τον ισχυρισμό.

Η επιστήμη της γενετικής έχει διαφορετική άποψη από τους ισχυρισμούς που έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει στα ελληνικά ΜΜΕ.
Οι Καλάς φαίνεται να είναι ένας προ-Ισλαμικός Ινδο-Άριος λαός της Νότιας Ασίας ο οποίος δεν έχει καμιά συγκεκριμένη σχέση με τους Έλληνες.
Πιο αναλυτικά:
Ανάλυση του 2007 των Υ-χρωμοσωμάτων σε 44 άτομα βρήκε απλοομάδες  L3a (22.7%), H1* (20.5%), R1a (18.2%), G (18.2%), J2 (9.1%), R* (6.8%), R1* (2.3%), and L* (2.3%) και όχι I-M170 και E-M78 που είναι συχνές μεταξύ των Ελλήνων. Παρόμοια έρευνα του 2006, βρήκε πως η σχετικά τυπική για τους Έλληνες απλοομάδα Ε3b απουσιάζει από τους Καλάς.
Μελέτη του 2014 εκτίμησε πως μεταξύ 900 και 210 π.Χ., είχε συμβεί μια γενετική επιμιξία των Καλάς με δυτικούς Ευρασιάτες και είχε συσχετίσει αυτό με την εισβολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε εκείνη την περιοχή το 327-326 π.Χ.
Ωστόσο, ερευνητές από τη Βρετανία, την Ιταλία και το Πακιστάν, με επικεφαλής τον Κασίμ Αγιούμπ του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger του Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση το 2015 στο journal «American Journal of Human Genetics», ανέλυσαν δείγματα DNA από 23 Καλάς, οι οποίοι ζούσαν σε τρεις διαφορετικές κοιλάδες. Η μελέτη υποστηρίζει ότι οι Καλάς ζουν ουσιαστικά απομονωμένοι εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια, αφότου αποκόπηκαν από έναν κοινό πρόγονο στην Ευρασία.
Η απλοομάδες E1b1b και I-M170
Η απλοομάδα E1b1b (παλαιότερα γνωστή ως E3b που κάποιοι «ρομαντικοί» έχουν συνδέσει με το μυθικό ΙΧΩΡ) αντιπροσωπεύει την τελευταία μεγάλη απευθείας μετανάστευση από την Αφρική στην Ευρώπη. Θεωρείται ότι πρωτοεμφανίστηκε στο Κέρας της Αφρικής (Σομαλία και Αιθιοπία) πριν από περίπου 26000 χρόνια και διαχύθηκε στην Βόρεια Αφρική και την Εγγύς Ανατολή κατά τη διάρκεια της Ύστερης Παλαιολιθικής και της Μεσολιθικής Περιόδου. Οι γενεαλογίες E1b1b είναι στενά συνδεμένες με την διάδοση των Αφροασιατικών γλωσσών. Πιο πρόσφατη χρονολόγηση την τοποθετεί μεταξύ 13.400 και 18.500 ΠΚΧ.
Κατανομή του E1b1b
Στην Ελλάδα, η συχνότητα κυμαίνεται μεταξύ 10-40% ανάλογα τη περιοχή με μέσο όρο το 21%. Υψηλή συχνότητα βλέπουμε στα Βαλκάνια και τη νότιο Ιταλία. Στην Αφρική όμως είναι πολύ υψηλότερη. 80% στο Μαρόκο και τη Σομαλία, 40-80% στην Αιθιοπία, 70% στη Τυνησία, 60% στην Αλγερία και 40% στην Αίγυπτο.
Όσον αφορά την απλοομάδα I-M170, πρόκειται επίσης για μια που συναντάται συχνά στον Ελληνικό πληθυσμό.
Οι συγκεκριμένες απλοομάδες, αν και σχετικά συχνές στους Έλληνες (χονδρικά 30% αμφότερες) δεν απαντούνται στα γενετικά προφίλ των Καλάς.
Γλώσσα και Θρησκεία
Ο γενετιστής Razib Khan γράφει στο Discovery: Η υπόθεση για την καταγωγή των Καλάς βασίζεται στη εξωτική τους εμφάνιση (ξανθά μαλλία, γαλανά μάτια κτλ), και της θρησκείας τους που μοιάζει Ινδοευρωπαϊκή, παρόμοια με τον (πολυθεϊστικό) Βεδικό Ινδουισμό, με ελάχιστες επιρροές από το Ισλάμ. Με τα υπάρχοντα στοιχεία από ευρωπαϊκούς και νοτιοασιατικούς πληθυσμούς, οι Καλάς είναι συνέχεια των τελευταίων, με κλίση προς τους ιρανικούς λαούς (Ινδοευρωπαίοι).

Το τελικό του συμπέρασμα είναι πως οι στρατιώτες του Μ. Αλεξάνδρου, δεν άφησαν γενετικά ίχνη στη περιοχή.

 H γλώσσα των Καλάς ανήκει στον Ινδο-Άριο κλάδο και συγγενεύει με τις γλώσσες της Ινδίας και του Πακιστάν και όχι με τα Ελληνικά. Ομοίως και η θρησκεία τους, αν και πολυθεϊστική, σχετίζεται με τον επίσης πολυθεϊστικό Βεδικό Ινδουισμό  (c. 1500 – c. 500 ΠΚΕ) πρόγονο του σύγχρονου Ινδουισμού) και όχι με τη πολυθεϊστική λατρεία των Αρχαίων Ελλήνων.
Αν και ο Μ. Αλέξανδρος ενθάρρυνε τις επιγαμίες και στελέχωνε φρουρές και πόλεις που ίδρυε με βετεράνους στρατιώτες, στη περίπτωση των Καλάς, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποδηλώνουν γενετική συγγένεια της συγκεκριμένης φυλής με Αρχαίους Έλληνες.  Αν και αρκετές προφορικές παραδόσεις αναφέρουν πως οι Καλάς είναι απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου τα στοιχεία της γενετικής έρευνας, απορρίπτουν αυτό τον ισχυρισμό.
Αριστοτέλης Βρίτσιος : Ιδρυτής της Σχολής του Αριστοτέλη στην αρχαία Μίεζα μας γνωρίζει ότι: 
Το DNA των ΚΑΛΛΑΣ συμπίπτει με το DNA των ΕΛΛΗΝΩΝ : ''Πριν από μερικά χρόνια είχε έλθει ο επικεφαλής των ΚΑΛΛΑΣ στον ΟΗΕ γιατί οι ΚΑΛΛΑΣ όπως και όλες οι φυλές οι" παράδοξες"εκπροσωπούνται και έχουν ένα γραφείο στον ΟΗΕ αυτός ζήτησε μόνος του να κάνουμε μια εξέτασης του DNA του. Παρακάλεσα τον κύριο Τριανταφυλλιδη να πάρει ένα δείγμα με εγγραφή συγκατάθεσή του, διότι δεν μπορείς να παίρνεις αίμα από τον οποιοσδήποτε και το συμπέρασμα που βγήκε από τους περίπου 15 δείκτες, ήταν πως μόνον τηρείς ήταν διαφοροποιημένοι. Συμπέρασμα πως το DNA του ανθρώπου συνέπιπτε με το ΕΛΛΗΝΙΚΌ DNA. Πολύ σημαντικό στοιχείο για ανθρώπους που είναι μέσα στο Πακιστάν...''

Ο γενετιστής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης αναφέρει :

Με βάση το βιβλίο «Η ιστορία και η γεωγραφία των ανθρώπινων γονιδίων», ο γενετικός χάρτης δεν ιχνηλατεί μόνο τη γενετική κληρονομία των αρχαίων Ελλήνων στους σημερινούς κατοίκους της χώρας μας, αλλά και ανάμεσα στους κατοίκους γειτονικών ευρασιατικών πληθυσμών. όπως η Καλάς ή η Καππαδοκία καθώς και η Γαλλία. Πιο συγκεκριμένα οι έρευνες δείχνουν ότι το 17% των κατοίκων της Γαλλίας έχουν DNA, το οποίο ιχνηλατείται στους Φωκαείς, από Ιταλούς επιστήμονες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 37% στη Σικελία, αλλά και 20% στη Νότια Ιταλία. Επιπλέον, έχει βρεθεί DNA Μινωιτών ακόμα και στη βορειοανατολική Σουηδία. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι το αρχαίο DNA βρίσκεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις περιοχές, οι οποίες αποικίστηκαν από Έλληνες και αποδεικνύουν εμμέσως ότι οι κάτοικοί τους είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων».

Από συνέντευξη του :- Σε τι βαθμό επηρεάστηκε το ελληνικό DNA από τον Μέγα Αλέξανδρο και μετά, με δεδομένη την επεκτατική πολιτική που ακολούθησε;

Ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε έως την Ινδία. Ακόμα και μετά το θάνατό του μόνο στη Βακτρία υπήρχαν τριάντα ελληνικά βασίλεια επί τρεις αιώνες. Ακόμα και στη δυτική Ινδία γνωρίζουμε ότι ένα ποσοστό 5%-7% του DNA των κατοίκων, οφείλεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες έφτασαν σε αυτές τις περιοχές.

Τέλος ας θυμηθούμε τον αρχαίο φιλόσοφο Ισοκράτη, ο οποίος απηύθυνε λόγο στους Αθηναίους το 436, λέγοντας: “η πόλη μας η Αθήνα τόσο πολύ ξεπέρασε τους υπόλοιπους ανθρώπους στη σκέψη και στο λόγο, ώστε οι μαθητές της έγιναν δάσκαλοι των άλλων και έκανε το όνομα των Ελλήνων να μη φαίνεται πια ως χαρακτηριστικό του γένους, αλλά της διάνοιας με αποτέλεσμα να αποκαλούνται Έλληνες και αυτοί που μετέχουν στη δικοί μας παιδεία και όχι μόνο όσοι έχουν καταγωγή”. Όλα ξεκινούν και καταλήγουν στο μυαλό». 

Με εκτίμηση 

Ευάγγελος Στογιος 


 Υ.Γ : Την συνεντευξη μπορειτε να παρακολουθήσετε: