Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα μαθητών της Ομογένειας στο Σισμανόγλειο της Κωνσταντινούπολης

Κωνσταντίνος Σισμάνογλου 

1857 – 1951

Έλληνας επιχειρηματίας και μετέπειτα Εθνικός ευεργέτης, γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1857 στο Καντηκιόϊ της Χαλκηδόνας στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε στις 27 Ιουνίου 1951 στην Αθήνα.Ήταν πρωτότοκος γιος του μεγαλέμπορου, τραπεζίτη και Εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Σισμάνογλου (1820-1894) με καταγωγή από την Καππαδοκία, ενώ μητέρα του ήταν η Αικατερίνη Κιουπεντζόγλου. Ο Κωνσταντίνος είχε δύο ακόμη αδελφούς, τον Αλέξανδρο, που πέθανε σε νεαρή ηλικία και τον Αναστάσιο.
Σπούδασε στο ελληνικό Λύκειο της Κωνσταντινουπόλεως, συνέχισε τις σπουδές του στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή στο Παρίσι και μετά το θάνατο του πατέρα του ανέλαβε μαζί με τον αδελφό του Αναστάσιο (1854-1934) τη διεύθυνση των οικογενειακών επιχειρήσεων.
Μέχρι το 1914 ζούσαν το χειμώνα στο Παρίσι και τα καλοκαίρια σε γνωστές ευρωπαϊκές λουτροπόλεις, όμως στη διάρκεια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου και μέχρι το 1921, αύξησαν την περιουσία τους με τη λειτουργία χρηματομεσιτικών επιχειρήσεων στο Παρίσι, ενώ ενδιάμεσα εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο και αργότερα σε μικρή λουτρόπολη της Ελβετίας.

Το 1922 δώρισε στο ελληνικό δημόσιο, έκταση που κατείχαν στην Καβάλα, που διανεμήθηκε στους Μικρασιάτες πρόσφυγες (σήμερα η Νέα Καρβάλη). Διέθεσε μεγάλα χρηματικά ποσά για την ανακούφιση των Ελλήνων ομογενών στην Κωνσταντινούπολη και δημιούργησε οργανώσεις για την βοήθεια του ελληνικού στοιχείου, στήριξε οικονομικά τη Μεγάλη Σχολή του Γένους.

Το 1933 οι Σισμάνογλου μετακόμισαν κι εγκαταστάθηκαν οριστικά στην Αθήνα και από κοινού με τον αδελφό του Αναστάσιο, το Νοέμβριο του 1939, δώρισαν το πατρικό τους στην οδό Grande rue de Pera, [Μεγάλη οδό του Πέρα], και σημερινή στον αριθμό 60 της Ιστικλάλ Τζαντεσί, [İstiklal caddesi], δηλαδή η Λεωφόρος της Ανεξαρτησίας, στο ελληνικό δημόσιο με τον όρο να χρησιμοποιηθεί για την στέγαση αρχικά της Πρεσβείας και στη συνέχεια του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη. Το οίκημα ανήκε σε Βρετανό υπήκοο και μετά τις καταστροφές από το σεισμό του 1896 πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Σισμάνογλου, που το επιδιόρθωσαν και το επέκτειναν. Το 1939, ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου αποφάσισε να το δωρίσει στο Ελληνικό κράτος, για να στεγάσει «Οίκο Ελλάδος».

Με δικά του χρήματα ιδρύθηκαν δύο Αντιφυματιολογικά Ινστιτούτα, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο στην Αθήνα, το οποίο θεμελιώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1936, καθώς κι εκείνο στην Κομοτηνή, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1937 σε κτίριο, περίπου, 1400 τετραγωνικών μέτρων.
Με τη διαθήκη του άφησε κληρονόμο του το Σισμανόγλειο ίδρυμα, αλλά και ικανό χρηματικό ποσό στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.


Το Σισμανόγλειο Μέγαρο

Το Σισμανόγλειο Μέγαρο βρίσκεται στο μέσον της άλλοτε Grande rue de Pera (Μεγάλη οδό του Πέρα) και σημερινής İstiklal Caddesi, έναν πεζόδρομο στο πλέον κεντρικό σημείο της Κωνσταντινούπολης στο Πέρα, πλησίον της Πλατείας Ταξίμ, τον οποίο διασχίζουν καθημερινά σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι και ο οποίος αποτελεί το κέντρο της εμπορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Πόλης.
Πρόκειται για ένα κτίριο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, με στοιχεία ύστερης μπαρόκ και κλασσικής αρχιτεκτονικής, το οποίο δώρισε ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου, το 1939 στο ελληνικό κράτος για να στεγάσει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη. Όμως, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και μια σειρά οικονομικο-πολιτικών συγκυριών δεν επέτρεψαν την άμεση αξιοποίησή του.
Το 1973 το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο και το 2003 αποκαταστάθηκε κι άρχισε να χρησιμοποιείται ως ενεργό κτίριο του Γενικού Προξενείου (Προξενική κατοικία, χώρος πολιτιστικών και μορφωτικών εκδηλώσεων).
Το μεγαλοπρεπές αυτό κτίριο του 19ου αιώνα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πολλές δωρεές της οικογένειας Σισμάνογλου, εκ των οποίων επίσης τα Σισμανόγλεια Νοσοκομεία Αθήνας και Κομοτηνής.

Στους χώρους του Σισμανογλείου Μεγάρου φιλοξενούνται πάσης φύσεως πολιτιστικές εκδηλώσεις (εικαστικές, μουσικές, προβολή ταινιών, παρουσιάσεις βιβλίων, κύκλοι διαλέξεων) με σκοπό τη προαγωγή του πολιτισμού και της ιστορίας της Ελλάδας και του Ελληνισμού στην Τουρκία.

Παράλληλα, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο διεξάγονται και μόνιμα προγράμματα, τα οποία προάγουν σε σταθερή βάση την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, με σκοπό την δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και δεσμών φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μεταξύ αυτών είναι το πρόγραμμα Διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας σε Τούρκους υποτρόφους, το Πρόγραμμα Σεμιναρίων Ελληνικής Γλώσσας για τους διδάσκοντες την ελληνική στην Τουρκία και η λειτουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης.

Οι δράσεις αυτές είναι καθαρά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στηρίζονται τα τελευταία 5 χρόνια στις δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ιδρύματος Μποδοσάκη.