Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2018

Τιμή στον Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη, τον οικουμενικό Έλληνα Πόντιο αρχαιολόγο


Υπήρξε ένας οικουμενικός Έλληνας.Απεδειξε ότι ο Ελληνισμός εξαπλώθηκε στην περιοχή του σημερινού Τουρκμενιστάν 1.600 χρόνια πριν από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται
Στο μέσον ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης.
Η φωτογραφία είναι από εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη από τους Έλληνες Ποντίους της Γερμανίας, στο Μόναχο, το έτος 2005 

Ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, επί 35 χρόνια, διενέργησε τις μεγαλύτερες ανασκαφές στο Τουρκμενιστάν, όπου ανακάλυψε το άγνωστο στον επιστημονικό κόσμο Βασίλειο της Μαργιανής (3ης χιλιετίας π.Χ.). Με τα ευρήματα της νεκρόπολης του ανακτόρου της Γκονούρ απόδειξε ότι ο Ελληνισμός εξαπλώθηκε στην περιοχή 1.600 χρόνια πριν από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Παράλληλα, ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, ανάπτυξε τη θεωρία ότι ο Ζωροαστρισμός πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή αυτή. Η ανακάλυψη των βασιλικών τάφων στη Βακτριανή με τα 20.000 χρυσά ευρήματα αμύθητης αξίας χαρακτηρίστηκε "Η ανακάλυψη του 20ού αιώνα".

Ήταν ακαδημαϊκός, πολυβραβευμένος. Τα βιβλία του στην Ελλάδα εκδόθηκαν από τον εκδοτικό οίκο Αδελφών Κυριακίδη. Ο κορυφαίος αρχαιολόγος είχε συγγράψει πάνω από 20 βιβλία στα ρωσικά, τα οποία μεταφράστηκαν στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ιαπωνικά και τα ελληνικά. Περισσότερα από 200 άρθρα του δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.