Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018

Νέα πρόκληση Ράμα: Kατάσχει περιουσίες Ελλήνων στη Χειμάρα12 Δεκεμβρίου 2018

 Σε νέα πρόκληση κατά της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου προχώρησε η Αλβανία δημιουργώντας νέα ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Η κυβέρνηση του Έντι Ράμα κατάσχει ακίνητα που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας για να τα ... αξιοποιήσει.

 Ο Αλβανός πρωθυπουργός υπέγραψε πρωτοφανή απόφαση χαρακτηρίζοντας όλες τις περιουσίες «δημόσιες» προκαλώντας νέα προκαλέσει όξυνση της έντασης μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας, καθώς η ενέργεια αυτή έρχεται σε συνέχεια των άλλων προκλητικών δηλώσεων και ενεργειών από την αλβανική πλευρά.


 Σύμφωνα με το σχέδιο που αποκάλυψε το himara.gr, ο Εντι Ράμα υπέγραψε απόφαση η οποία κάνει λόγο για την καταγραφή και το πέρασμα ακινήτων περιουσιών του «Δημοσίου» στην αρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού της Αλβανίας. 
 Με το πρόσχημα της μη ύπαρξης τίτλων ιδιοκτησίας στην περιοχή της Χειμάρρας, ο αλβανός πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει όλες τις περιουσίες «δημόσιες»

. Η αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει στο υπουργείο Τουρισμού προς αξιοποίηση εκτάσεις που συμπεριλαμβάνουν και περιουσίες Ελλήνων ομογενών.
 «Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο υπουργείο τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών.

Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρωπίνων, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις» ανέφερε το ελληνικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι τόσο αυτή όσο και το δρομολογούμενο προς ψήφιση συναφές νομοσχέδιο, οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία.

«Παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της"