Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Σύγχυση & σενάρια για Αλβανία–ΠΓΔΜ τρομάζουν τα Βαλκάνια κι εμάς… έχουμε πολιτική;


Πολλά και διάφορα γράφονται για το μέλλον του Κοσσόβου και για το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ αυτής της οντότητας και της Σερβίας. Το Κοσσυφοπέδιο για τους Έλληνες ή Κοσσόβα για τους Αλβανούς -που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού- ή Κόσσοβο-Μετόχια για τους Σέρβους (που τιμούν ιδιαιτέρως τα Ορθόδοξα Μοναστήρια και τα Μετόχιά τους στην περιοχή) βρίσκεται κατά τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας (Πολιτικός Επιστήμων)
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Θυμίζω ορισμένα γεγονότα: Ο Αμερικανός Πρέσβυς στο Κόσσοβο δήλωσε ότι δεν θα ήταν κακή ιδέα η διχοτόμηση της περιοχής (για τις ΗΠΑ είναι κράτος, αλλά η Ελλάς και άλλες χώρες δεν το αναγνωρίζουν) ώστε να αποσχισθεί η περιοχή της Μητρόβιτσα, στην οποία ζει η σερβική μειονότητα.

Εκπρόσωποι των Σέρβων και των Αλβανών Κοσσοβάρων άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητήσουν την ανταλλαγή εδαφών. Οι Αλβανοί της περιοχής Πρέσεβο στη Νότιο Σερβία δήλωσαν ότι δέχονται να γίνουν αντικείμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου. Δηλαδή η περιοχή τους να ενωθεί με το αλβανοκρατούμενο Κόσσοβο και το βόρειο τμήμα του Κοσσόβου να ενωθεί με τη Σερβία.

Τουρκία: Η κρίσιμη ώρα


Του Λεωνίδα ΚουμάκηΌλος ο κόσμος παρακολουθεί καθημερινά την Τουρκία να τρεκλίζει επικίνδυνα.  Η μεγαλομανία του διεφθαρμένου αρχηγού της «Φαμίλιας Ερντογάν» και η ψευδαίσθηση ιδιοκτησίας πάνω σε μια ολόκληρη χώρα, οδηγεί την Τουρκία σε μια συμπεριφορά «υπερδύναμης» - χωρίς φυσικά να είναι.

Την έχει ήδη οδηγήσει σε ένα εσπευσμένο αλλά εύθραυστο εναγκαλισμό με την Ρωσία και την Περσία, με την προφανή σε όλους τους άλλους πλάνη πως με τον τρόπο αυτό υπηρετούνται αποτελεσματικά οι νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις της Δικτατορίας Ερντογάν.

Το ενδεχόμενο επιστροφής της Τουρκίας «στο δυτικό μαντρί» με την εξασφάλιση των παραδοσιακά πλούσιων δώρων σε βάρος του Ελληνισμού, αν και ακόμα πιθανό, φαντάζει πλέον ολοένα και πιο ισχνό. Η Τουρκία οδηγείται με ταχύτητα προς την κρίσιμη ώρααφού σταδιακά έχει «μετατραπεί σε ένα υποκατάστημα του Πούτιν στην περιοχή, παριστάνοντας τον νταή», κατά την εκτίμηση Τούρκου καθηγητή. 

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ, & οι ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε..Economist:«Η οκταετής οδύσσεια της Ελλάδας αποδεικνύει τα ελλείμματα της Ε.Ε.» - «Το νησί (Καστελόριζο) απ’ όπου ξεκίνησε η κρίση του ευρώ δεν έχει ακόμη ανακάμψει με τη βοήθεια της Ευρώπης». 
Με αφορμή την επικείμενη έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και με αναφορές στις δηλώσεις του τότε Έλληνα πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο, όταν η κρίση ξεκινούσε και εκείνος έκανε λόγο για μια νέα Οδύσσεια, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι θα ήταν ωραία να νομίζει κανείς ότι οι περιπέτειες της Ελλάδας θα έχουν παρόμοια κατάληξη με αυτή του Οδυσσέα.
Υπάρχουν πράγματι ενδείξεις ανάκαμψης, κυρίως από τον μεγάλο αριθμό τουριστών που συρρέει στα ελληνικά νησιά όπως και στο Καστελόριζο.. Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει αν και μάταια. Οι πληγές παραμένουν παντού. 

Το μέλλον έρχεται με άλματα - κι εμείς δεν βλέπουμε την τύφλα μας!


Ο κόσμος αλλάζει δραματικά γύρω μας. Κι εμείς, απορροφημένοι στο μικρόκοσμό μας, ΔΕΝ το καταλαβαίνουμε...
Και κινδυνεύουμε άμεσα. Όχι από τις αλλαγές που γίνονται. Αλλά διότι αρνούμαστε να τις δούμε. Και να προφυλαχθούμε ή να επωφεληθούμε...
Υπάρχουν, τέσσερις μεγάλες διεθνείς "ανατροπές" που συντελούνται γύρω μας:
* Πρώτον, ο ατλαντικός ρόλος της ίδιας της Τουρκίας βρίσκεται πια σε πλήρη αμφισβήτηση. Και πάντως μια ιδιαίτερα "ανεκτική" στάση των ΗΠΑ απέναντι στις "παρασπονδίες" της Τουρκίας, ήδη από το 2003, μοιάζει σήμερα να έχει τελειώσει. Οριστικά.