Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Ψήφισμα του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜΤο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα συνήλθε σε νέα συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση του πλήρους κειμένου της Συμφωνίας των Πρεσπών:
Α. Θεωρεί:
·         ιδιαίτερα αρνητική και επιζήμια για την Ελλάδα και το ελληνικό έθνος την αποδοχή μιας μικτής οριστικής ονομασίας, η οποία, αν και τυπικά είναι erga omnes, με άλλα άρθρα της συμφωνίας αναιρείται και εν τέλει γίνεται αποδεκτή από ελληνικής πλευράς η χρήση του όρου Μακεδονία ως ταυτόσημου με την επικράτεια της γείτονος.

Τό προσκυνητάρι της ανθρωπότητος


του Ιωάννου Μ. Ασλανίδη*

ΠΡΟΣΦΑΤΑ διάβασα ένα κείμενο το οποίο αναφερόταν στήν απεργία των συμβασιούχων του αρχαιολογικού χώρου της Ακροπόλεως και τις συνέπειες εξ αυτής.
"Όσο και αν προσπάθησα να δικαιολογήσω την συμπεριφορά των συμβασιούχων, που εργάστηκαν στο παγκοσμίου φήμης Ιστορικό Μνημείο της Ακροπόλεως, έστάθη αδύνατον.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

        Κεφαλονιά: Η Κεφαλονιά πήρε το όνομα της από τον ήρωα Κέφαλο, τον πρώτο ηγεμόνα του νησιού, ο οποίος ήταν Αθηναίος αρχηγός και γιος του Διονύσου. Ο Κέφαλος εκδιωχθείς από την Αθήνα για κάποιο φόνο, εξορίστηκε και εγκαταστάθηκε το νησί. Γι’ αυτό μάλιστα και η ορθή ονομασία είναι Κεφαλονιά με ένα λάμδα.

        Χίος: Το νησί απέκτησε το όνομά του από την Χιόνη, η οποία ήταν κόρη του Ποσειδώνα. Όταν γεννήθηκε στο νησί έπεσε χιόνι γι’ αυτό το μωρό ονομάστηκε έτσι και εξ’ αυτού το νησί Χίος. Λένε μάλιστα ότι όταν έφτασε ο Ποσειδώνας στο νησί ήταν έρημος και με το χιόνι που έπεσε το έδαφός του έγινε γόνιμο.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΗ ΚΑΙ ΨΥΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ


Nikolaos Mpourmpoulis
 2 Ιουλίου στις 9:30 π.μ.

  Συλλαλητήρια σε ολη την Χωρα . Ο κοσμος ειναι σε αναβρασμο . Δεν χωραει πλεον ο νους και η ψυχη του την ΠΡΟΔΟΣΙΑ .
 Αλλο τοσο ομως δεν μπορει να αποδεχτει αυτο που διαφαίνεται στο κοντινο μελλον . 
 Ενα μεγαλο μερος των Ελληνων ξεσηκωνεται , σε λιγο ομως κυριοι της εξουσιας ( και εδω βάζω και τους 300 συν παρατρεχαμενους ) θα δειτε οχι 5000 ουτε 10000 ουτε 1.000.000 Αλλα : ΔΕΚΑ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ,απεναντι σας , και αλλους τοσους ΈΛΛΗΝΕΣ του εξωτερικου .

Σεπτεμβριανά 1955: Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται…


Αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω δεν είναι κανένα αστυνομικό μυθιστόρημα,
ούτε έχει παρθεί από κάποια ταινία κατασκοπίας.
Όλα τα πρόσωπα είναι υπαρκτά και όλα τα γεγονότα είναι αυτά ακριβώς που έζησαν…

***

Επικαιρότητα

– του Λεωνίδα Κουμάκη
Πριν από δύο χρόνια, την εξηκοστή πρώτη επέτειο των Σεπτεμβριανών, ένας Τούρκος δημοσιογράφος, ο Sedat Kaya, έγραψε ένα συγκλονιστικό κείμενο με τίτλο Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται (HİÇ BİR ŞEY GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ DEĞİLDİR) για το φονικό πογκρόμ εναντίον του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης το 1955. Το κείμενο αποκαλύπτει την «επιτυχία» που είχαν στην μετέπειτα ζωή τους, όσοι συμμετείχαν στην οργανωμένη επιχείρηση του Τουρκικού «Ειδικού Γραφείου Πολέμου» εναντίον του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης. Αποκαλύπτει επίσης μια άγνωστη στο ευρύ κοινό «ταυτότητα» του Ιαν Φλέμιγκ, του διάσημου δημιουργού του μυστικού πράκτορα 007.

“Οι βλάσφημοι δεν είναι άξιοι να απολαμβάνουν τον κόσμο τούτον


Βλασφημεί;
 “ράπισον αυτού την όψιν, αγίασον σου την χείρα” 
 “Οι βλάσφημοι δεν είναι άξιοι να απολαμβάνουν τον κόσμο τούτον” άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης «Καν ακούσης τινός εν αμφόδω ή εν αγορά μέση βλασφημούντος τον Θεόν, επιτίμησον, καν πληγάς επιθείναι δέη, μη παραιτήση, ράπισον αυτού την όψιν, σύντριψον το στόμα, αγίασον σου την χείρα διά της πληγής, καν εγκαλώσιν τινές, καν εις δικαστήριον έλκωσιν, ακολούθησον, καν επί του βήματος ο δικαστής απαιτήση, είπε μετά παρρησίας ότι τον βασιλέα των αγγέλων εβλασφήμησεν…».
 (Ιωάννου Χρυσοστόμου, α’, Προς Ανδριάντας.