Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Η αθωότητα των παιδικών μας χρόνων

Η αθωότητα των παιδικών μας χρόνων
Πριν από λίγες ημέρες, ένας φίλος μου μού έδωσε ένα ανάτυπο αλφαβηταρίου (αναγνωστικού) της Α’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου του 1919, το οποίο είχε αποκτήσει ως «προσφορά» από κάποια ημερήσια εφημερίδα. Δεν θα μπορούσε (ηλικιακά) να είναι το δικό μου αλφαβητάριο, ούτε καν των γονέων μου, αλλά των παππούδων μου. Συνεπώς, δεν με συνέδεαν με αυτό μνήμες. Παρόλα αυτά, το περιεχόμενό του μου προκάλεσε ενδιαφέρον και δημιούργησε ανάλογες εντυπώσεις. Τι είχαν εκείνα τα αλφαβητάρια-αναγνωστικά που δεν υπάρχουν πια στα σύγχρονα σχολικά βιβλία; Μα το ότι πρόβαλλαν τον αυθεντικό βίο του Γένους, παρά την από τότε άλωση της εκπαίδευσης από τους δυτικόπληκτους «διαφωτιστές». 

Ένας διχαστικός Πρωθυπουργός, μας γυρίζει στο 1949…


 Του  Δρ Βενιαμίν Καρακωστάνογλου

Στην πρόσφατη ομιλία του στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε το μότο «όχι στη Μακεδονία του μίσους και του εθνικισμού», και «ναι στη Μακεδονία της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης».
Άλλωστε μόνιμα τον τελευταίο χρόνο ταυτίζει την γενικευμένη και απόλυτα δικαιολογημένη λαϊκή αντίδραση στην Συμφωνία των Πρεσπών (ΣτΠ) με ακροδεξιές αντιλήψεις …! Δηλαδή χαρακτηρίζει συλλήβδην ακραίους και εθνικιστές  τα εκατομμύρια των Ελλήνων που αρνούνται την εκχώρηση της μακεδονικής πτυχής της εθνικής μας ταυτότητας!

Τα 11 πράγματα που μας δίδαξε για τη ζωή ο Αριστοτέλης

Ο Αριστοτέλης είναι ένας από τους πιο σπουδαίους Αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, που μας δίδαξε πολλά σημαντικά μαθήματα σε θέματα όπως η επιστήμη, η λογική, η ηθική, η ποίηση, το θέατρο, η μεταφυσική, και η ζωή γενικότερα. Έζησε με σκοπό να μοιράζεται τις γνώσεις του και είχε πολλούς μαθητές κατά τη διάρκεια της ζωής του.