Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Χρήσιμη Παραβολήhttp://www.elzoni.gr/ast/cov/xr/xronopoulos_2018_12_18_15_34_19_b.jpg
Γράφει ο Κώστας Δημ. Χρονόπουλος
Δεν αρκεί μόνον η διάθεση του ποιμένα και η επιστράτευση της ποιμαντικής ως πανάκειας  αποτελεσματικής. Ούτε η εν κρυπτώ και παραβύστω μέθοδος συνδιαλλαγής.
Απαιτείται  προσοχή, ιδίως  με τις  ανεκδιήγητες  περιπτώσεις  επιλογής.
Επειδή  είναι από "άλλο ανέκδοτο" και κινδυνεύει  κανείς να εκτεθεί.

Επιτέλους! Επιστολή Ελλήνων ιστορικών Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας "Ακυρώστε άμεσα τη Συμφωνία των Πρεσπών" «Μακεδονία και Μακεδόνες είναι όροι ελληνικοί»


Την έντονη αντίθεσή τους στην Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζουν μέσω επιστολής τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθηγητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές.
  

Όπως τονίζουν «οι όροι «Μακεδονία», «Μακεδών» και «Μακεδονικός» αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού πολιτισμού και η χρήση τους είναι αποκλειστικό και αναφαίρετο δικαίωμα των Ελλήνων.
Οποιαδήποτε ονομασία επιλεγεί ως λύση για το πρόβλημα προσδιορισμού της γείτονος χώρας, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, και καλούν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τα μέλη της Βουλής να ακυρώσουν άμεσα την προσυμφωνία.

Ολόκληρη η επιστολή:

Τιμή στον Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη, τον οικουμενικό Έλληνα Πόντιο αρχαιολόγο


Υπήρξε ένας οικουμενικός Έλληνας.Απεδειξε ότι ο Ελληνισμός εξαπλώθηκε στην περιοχή του σημερινού Τουρκμενιστάν 1.600 χρόνια πριν από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Βούλγαρος πρόεδρος Ρ.Ράντεφ: «Δεν υπάρχει "Βόρεια Μακεδονία" - Δεν υπάρχει "μακεδονική" γλώσσα»    H Βουλγαρία, τελικά εξελίσσεται (ή μπορεί να εξελιχθεί αφού φαίνεται ότι υπάρχει έντονος διχασμός) σε αστάθμητο παράγοντα γα το Σκοπιανό και την συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας που υπέγραψε στην Πρέσπες ο Α.Τσίπρας με τον ομόλογό του των Σκοπίων Σ.Ζάεφ τον περασμένο Ιούνιο.
    Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της ΒουλγαρίαςΡούμεν Ράντεφ, τοποθετήθηκε με σαφήνεια κατά της συμφωνίας και επέκρινε τον πρωθυπουργό Μ.Μπορίσοφ (και θεωρούμενο ως «άνθρωπο των ΗΠΑ») που εκφράστηκε θετικά γι αυτήν.

Συμφωνία Πρεσπών: Μετά την επικύρωση ακύρωση; Ας το ξανασκεφθούμε…

Κατά καιρούς αναφέρεται στον δημόσιο λόγο ότι η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να αποδεσμευθεί από τη συμφωνία των Πρεσπών με μία απλή καταγγελία. Κατ’ αρχήν η συμφωνία παράγει ήδη αποτελέσματα και χωρίς την κύρωσή της. Αμέσως μετά την υπογραφή της η Ελλάδα δέχθηκε να επανεκκινήσει η διαδικασία εντάξεως της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Αφ’ ης στιγμής η Βουλή των Σκοπίων προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές, το ΝΑΤΟ θα συντάξει το πρωτόκολλο εντάξεως της γειτονικής χώρας στη Συμμαχία.
Του Αναπληρωτή Καθηγητή Αγγελου Μ. Συρίγου*
ΠΗΓΗ: Καθημερινή
Το έγγραφο αυτό αποτελεί ξεχωριστό διεθνές κείμενο από το κείμενο των Πρεσπών. Θα έλθει στη ελληνική Βουλή προς κύρωση ανεξαρτήτως της πορείας της συμφωνίας των Πρεσπών. Επειδή η αίτηση για ένταξη έχει υποβληθεί με το προσωρινό όνομα ΠΓΔΜ, η Ελλάδα βαρύνεται από την ενδιάμεση συμφωνία (και μία σχετική καταδίκη στο Διεθνές Δικαστήριο) να κυρώσει το Πρωτόκολλο (ανεξαρτήτως του τι θα πράξει με τη συμφωνία των Πρεσπών).

Ποιοι στηρίζουν τα Σκόπια και γιατί

 Î™Ï‰Î¬Î½Î½Î·Ï‚ ΜάζηςΙωάννη Μάζη

 Τα ερείσματα των Σκοπίων ανήκουν πρωτίστως σε κύκλους γερμανικής και δευτερευόντως ιταλικής προελεύσεως και εμπνεύσεως για λόγους οι οποίοι έγιναν σαφείς από εδαφικής απόψεως ήδη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αμέσως μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στη Γερμανία ιδρύθηκαν ισχυρώς χρηματοδοτούμενα «ερευνητικά κέντρα» τα οποία εστόχευαν τον –ναζιστικής εμπνεύσεως– πολυτεμαχισμό και την διάλυση της Βαλκανικής στη «βιολογική βάση» του (φανταστικού) DNA των εθνοτήτων, τις οποίες φρόντιζαν να ανακαλύψουν σαν καταπιεζόμενες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- Κραυγή αγωνίαςΚωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη *

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ;

  Στην εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσιεύτηκε (21/9/2018, βλέπε το κείμενο στην ηλεκτρονική   διεύθυνσηwww.kathimerini.gr άρθρο με τίτλο: «Από τους αρχαίους Μακεδόνες στο «Μακεδονικό» – μια αναδρομή στην ιστορία» του κ. Σάββα Κονταράτου Ομότιμου Καθηγητή της Θεωρίας του Χώρου και Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.