Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2019

Ο ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΑΡΧΟ ΜΟΔΕΣΤΟΟι δύο Μεγάλοι Καππαδόκες Πατέρες της Εκκλησίας Βασίλειος ο Μέγας και Γρηγόριος ο Θεολόγος, των οποίων η μνήμη εορτάζεται μέσα στον τρέχοντα μήνα Ιανουάριο (την 1η και την 25η του μηνός αντίστοιχα) ήταν ανάμεσα σε εκείνους τους ελάχιστους Επισκόπους που υπερασπίσθηκαν την Ορθόδοξη πίστη, σε μια εποχή, που φαινόταν να κυριαρχεί ο Αρειανισμός.
Ειρήσθω εν παρόδω ότι και ο Μεγάλος Κωνσταντίνος είχε βαπτισθεί χριστιανός, λίγο πριν τον θάνατό του, από τον Επίσκοπο Νικομηδείας Ευσέβειο, ο οποίος ήταν μεγάλη θεολογική μορφή του αρειανισμού.

Ο Ουάλης ή Βάλης (Flavius Iulius Valens, 328 – 9 Αυγούστου 378) που ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 364 έως το 378, και ο οποίος είχε ασπασθεί τον Αρειανισμό, έστειλε τον Έπαρχο Μόδεστο να πείσει τον Επίσκοπο Καισαρείας της Καππαδοκίας Βασίλειο τον Μέγα να προσχωρήσει στον αρειανισμό. Λόγω του μεγάλου κύρους του Βασιλείου, αν αυτός ο τελευταίος προσχωρούσε στον αρειανισμό, όλη η Ανατολή (Καππαδοκία, Πόντος και Αρμενία) αναμενόταν να ακολουθήσουν την αίρεση του Αρείου.
Εμπνευσμένος και συγκλονιστικός πραγματικά υπήρξε ο διάλογος που έλαβε χώρα μεταξύ του Μεγάλου Βασιλείου (Επισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας) και του επάρχου Μοδέστου, ο οποίος προσπάθησε με κάθε τρόπο να πείσει τον Μεγάλο Βασίλειο να ακολουθήσει την αίρεση του Αρείου, την οποίαν είχαν ασπασθεί πλείστοι όσοι Επίσκόποι και ο αυτοκράτορας την εποχή εκείνη Ουάλης.
Ιδού, λοιπόν, ο συγκλονιστικός διάλογος:
"ΜΟΔΕΣΤΟΣ: Πώς τολμάς να αντιστέκεσαι ενάντια στην εξουσία και να φέρεσαι μόνος συ με τόση αυθάδεια;
Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: Γιατί μου κάνεις τέτοια ερώτηση; Ποια είναι η απείθεια και η υπεροψία μου;
ΜΟΔΕΣΤΟΣ: Γιατί δεν ακολουθείς την θρησκεία του αυτοκράτορα, ενώ όλοι πιά οι άλλοι υποτάχτηκαν και νικήθηκαν;
Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: Δεν είναι αρεστό αυτό στο δικό μου Βασιλιά. Ούτε ανέχομαι να προσκυνώ το Χριστό σαν κάποιο κτίσμα, όπως τον θεωρείτε σεις οι αιρετικοί, αφού εγώ είμαι κτίσμα του Θεού.
ΜΟΔΕΣΤΟΣ: Δεν θεωρείς μεγάλο και τιμητικό το να ταχθείς με το μέρος μας και να μας έχεις φίλους;
Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: Αναγνωρίζω και δεν αρνούμαι ότι σείς είσθε επιφανείς, αλλά καθόλου ανώτεροι από το Θεό.
ΜΟΔΕΣΤΟΣ: Πως λοιπόν δεν φοβάσαι την εξουσία;
Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: Τι θα μου συμβεί; Τι πρόκειται να πάθω;
ΜΟΔΕΣΤΟΣ: Τι θα πάθεις; Ένα από τα πολλά που έχω στην εξουσία μου.
Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: Ποια είναι αυτά; Πες μου τα, για να ξέρω.
ΜΟΔΕΣΤΟΣ: Δήμευση, εξορία, βασανιστήρια, θάνατος.
Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: Απείλησε τίποτε άλλο, αν υπάρχει. Γιατί κανένα από αυτά που ανάφερες δεν μπορεί να με θίξει ή να με βλάψει.
ΜΟΔΕΣΤΟΣ: Πώς είναι δυνατόν και με ποίο τρόπο θα τα καταφέρεις;
Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ:
1.) Δήμευση περιουσίας δεν φοβάται εκείνος που δεν έχει τίποτα, εκτός αν πάρεις τα τρίχινα αυτά φτωχά ρούχα και τα λίγα βιβλία, από τα οποία αποτελείται ολόκληρη η περιουσία μου.
2.) Εξορία δεν ξέρω, αφού δεν είμαι πουθενά εγκατεστημένος και ούτε αυτή την πόλη που κατοικώ τώρα, θεωρώ δική μου, αλλά θα έχω πατρίδα μου κάθε τόπο, στον οποίο θα με ρίξουν. Και μάλλον κάθε τόπο του Θεού, όπου εγώ είμαι ξένος και πάροικος.
3.) Τα βασανιστήρια πάλι τι μπορούν να κάνουν σε άνθρωπο που δεν έχει σώμα, εκτός αν λές βάσανο την πρώτη πληγή με την οποία θα πέσει το σώμα αυτό. Μόνο της πληγής αυτής είσαι κύριος.
4.) Και ο θάνατος θα είναι για μένα ευεργεσία, γιατί θα με στείλει γρηγορότερα στο Θεό, για τον οποίο ζω και πολιτεύομαι και χάρη του οποίου νεκρώθηκα και προς τον οποίο από καιρό τώρα σπεύδω.
ΜΟΔΕΣΤΟΣ: Κανείς μέχρι σήμερα δε μίλησε με τέτοιο τρόπο και με τόση μεγάλη παρρησία.
Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: Ίσως δεν συνάντησες ποτέ ΕΠΙΣΚΟΠΟ. Γιατί αν συναντούσες πραγματικό Ιεράρχη, που ν’ αγωνίζεται για την ορθή πίστη, με αυτό τον τρόπο θα σου απαντούσε."
(Ο Μέγας Βασίλειος αναλογίστηκε για μια στιγμή το βαρύ λόγο που ξεστόμισε και θέλησε να μαλακώσει την ατμόσφαιρα, προσθέτοντας):
Μ. Βασίλειος:
"Εμείς οι ορθόδοξοι, έπαρχε, είμαστε καλοί και ταπεινοί όσο κανείς άλλος. Όχι μόνο στο Βασιλιά δεν φερόμαστε υπεροπτικά, μα ούτε και στον πιο ταπεινό άνθρωπο. Αν όμως τύχει να κινδυνεύει η πίστη στον Θεό, τότε περιφρονούμε τα πάντα. Τότε η φωτιά, το ξίφος του δημίου, τα θηρία και το ξέσκισμα της σάρκας μας με τα νύχια των βασανιστών φέρνει σ' εμάς ευχαρίστηση μάλλον παρά φόβο. Γι' αυτό κάνε ό,τι θέλεις, ό,τι έχεις δικαιοδοσία. Βρίσε με, απείλησέ με όσο θέλεις. Ας τα ακούσει όμως κι ο βασιλιάς, δεν θα με καταφέρεις να δεχθώ την κακοδοξία, έστω κι αν απειλήσεις τα χειρότερα".
Ο Μόδεστος έφυγε άπραγος και ενημέρωσε τον Αυτοκράτορα Ουάλη, λέγοντάς του: "Νικηθήκαμε από τον Βασίλειο, Βασιλιά μου. Αυτός δεν σκιάζεται από απειλές. Πρέπει να εξορισθεί, αν θέλουμε να επιβληθούμε στην Ανατολή (στην Καππαδοκία, στον Πόντο και στην Αρμενία)".
Ο Αυτοκράτορας Ουάλης, που έμαθε κι από άλλες πηγές πληροφόρησης τα καθέκαστα, δεν συμφώνησε. Θαύμασε την αρετή του Μεγάλου Βασιλείου και έδωσε εντολή να μη χρησιμοποιηθεί βία.

Καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλες και σε όλους!

ΝΓΙ