Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019

Συμβολή (10α) στην ανατομία ενός καθεστώτος (17.3.019):


Γνωμικό: «Мне удалось найти ту форму жизни, которая очень проста и в своей простоте отточена опытом поколений русской интеллигенции. Русская интеллигенция без тюрьмы, без тюремного опыта — не вполне русская интеллигенция».

‘Κατάφερα να βρω τον απλό τρόπο ζωής ο οποίος, στην απλότητά του, τορνεύτηκε από την εμπειρία γενεών Ρώσων διανοουμένων.  Ο Ρώσος διανοούμενος χωρίς φυλάκιση, χωρίς την εμπειρία των φυλακών δεν είναι πλήρως διανοούμενος’.
(Βαρλάμ Σαλάμοφ, 1907-1982 /Варлам Шаламов/, συγγραφέας,  γνωστό έργο του οποίου είναι μεταξύ άλλων τα «Διηγήματα από την Κολυμά», 1954)
-------------
  Πριν από ένα χρόνο, ενώ δούλευα τις συμβολές, διαδοχικά έζησα σοκαριστικές εκπλήξεις. Η πιο μεγάλη έκπληξη ήταν να πληροφορηθώ πως η Σοβιετικές δυνάμεις, αφού απελευθέρωσαν από τους Γερμανούς κατακτητές το ανατολικό μισό της Ευρώπης το 1945, μέχρι το 1946 αποσύρθηκαν από παντού, με εξαίρεση την Ανατολική Γερμανία, και άφησαν ελεύθερες όλες τις χώρες που είχαν βρεθεί προηγουμένως υπό γερμανική κατοχή.
Η νουθεσία ξέχασε τις τρεις βαλτικές χώρες που έμειναν ενταγμένες στην μεγάλη Σοβιετική Ένωση. Ό,τι δεν αναφέρουμε δεν υπάρχει. Στόχος δεν είναι η διαπίστωση αλλά το ψαλίδισμα της ιστορίας σύμφωνα με προκαθορισμένες επιθυμίες. Και οι «ελεύθερες» χώρες όλες ακολούθησαν «οικειοθελώς» το Μεγάλο Παράδειγμα της ανατολικής υπερδύναμης.
  Τέτοια μνημειώδη άγνοια δεν είχα ξανασυναντήσει προηγουμένως. Η άγνοια λέει πολλά και για την πηγή της και για το περιβάλλον που είναι το δεκτικό ακροατήριο σε μια τόσο πελώρια αμάθεια. Επίσης διάβασα ότι «βρίσκομαι σε σύγχυση», είμαι «εγκλωβισμένος» και ότι γράφω «γελοιότητες». Πριν από εννιά χρόνια προέτρεπα κάποιους του Διαλόγου να επισκεφτούν επιγόντως τις τέως «ανατολικές» χώρες για να προλάβουν μάρτυρες που με φυσικό θάνατο έφευγαν πλέον από τη ζωή. Δεν νομίζω να έγινε αυτό. Νότια Αμερική, αραβικές χώρες, Φιλιππίνες ναι, οι «υπαρκτές» χώρες εδώ στην Ευρώπη μάλλον όχι. Εγκλωβισμένοι από τις προφητείες και τον αλγόριθμο δεν ενδιαφέρθηκαν με επί τόπου έρευνα για το τι συνέβαινε. Και αν τυχόν συνέβαινε κάτι κακό αυτό πάλι ήταν (για) καλό. Και το (τυχόν) καλό αλλού, ήταν και είναι γι’ αυτούς κακό.
  Από 1.1.2019 στον Διάλογο, παράθεμα: «Ήταν Πρωτοχρονιά του 1959 όταν οι δυνάμεις των επαναστατών μπαίνουν θριαμβευτικά στην Αβάνα με επικεφαλής τον Τσε Γκεβάρα.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 8 του μήνα, φτάνει στην Αβάνα και ο Φιντέλ Κάστρο. Ο Κάστρο δηλώνει:
«Ζούμε μια αποφασιστική στιγμή της ιστορίας μας. Η τυραννία έπεσε. Απέραντη είναι η λαϊκή χαρά. 
Έχουμε όμως ακόμα πολλά να κάνουμε. Δεν έχουμε την αυταπάτη να πιστεύουμε ότι από δω και μπρος όλα θα είναι εύκολα. 
Ίσως στο μέλλον όλα θα ‘ναι ακόμα πιο δύσκολα»…»
  Υπογράμμιση από μένα. Καθαρό δείγμα του αλγορίθμου: το κακό είναι καλό, το χειρότερο καλύτερο. Για πόσα χρόνια πιο δύσκολα; Πέρασαν εξήντα ως τώρα. «Φληναφήματα»; Δεν είχε/έχει σχέση τι έλεγαν/λένε οι μορφωμένοι της κάθε «υπαρκτής» χώρας. Σχέση είχε/έχει τι λένε τα κιτάπια βασισμένα σε προφητείες. Δεν θυμάμαι πώς λεγόταν ο Πάπας του Μεσαίωνα τον οποίο κάλεσαν στο τηλεσκόπιο: να δει τις κηλίδες του Ηλίου. Αρνήθηκε: «Διάβασα ολόκληρο τον Αριστοτέλη, δύο φορές. Δεν γράφει για κηλίδες!» Άρα, ο ΉΛιος δεν έχει κηλίδες. Κηλίδες δεν υπήρχαν και στις «υπαρκτές» μέχρι ... το 1989. Και μερικοί ακόμα μένουν με τον Αριστοτέλη. Ο μεγαλύτερος φιλόσοφος μεν αλλά δυόμισι χιλιάδες χρόνια αργότερα κι εμείς ξέρουμε κάτι που δεν ήξερε αυτός.
  Με μάρτυρες εννοούσα αυτούς που ήταν αρκετά μεγάλοι ήδη κατά τα χρόνια της στροφής (1948-49) ώστε να έχουν κρίση και έζησαν και τη σκηνοθεσία των πολιτικών αλλαγών και την φυσική παρουσία στις χώρες τους της σκοτεινής ανατολικής υπερδύναμης για πάνω από σαράντα χρόνια μαζί με το τηλεχειριστήριο στα χέρια της Μόσχας και με απολήξεις ζηλωτές και φανατικούς μισαλλόδοξους κατά τα πρώτα χρόνια, παγιδευμένες μαριονέτες στη συνέχεια και απελπισμένους συνθηκολογήσαντες στο τέλος, και άκρο κορεσμό των καταπατημένων λαών με τα πάντα. Δεν γίνεται πια. Αν τυχόν ζει κανείς ακόμα είναι 90-100 χρονών, δεν πολύ γίνεται συζήτηση μαζί του. Γίνεται η επίσκεψη ανά πάσα στιγμή. Τα γραπτά τους υπάρχουν. Μνήμη, απόγονοι, σημάδια, μουσεία, μεγάλη βιβλιογραφία επίσης υπάρχουν. Όποιος χαιρετά ή και λατρεύει μια χώρα την οποία περιγράφει ο Σαλάμοφ και χιλιάδες άλλοι συγγραφείς, στιγματίζεται.
  Ολοκληρώνω αυτά που είχα αρχίσει.

Σουχανόφσκαγια Φυλακή
Сухановка - Спецобъект [=ειδικό αντικείμενο’] №110 [VI/2198]
Συγγραφέας: (Автор) Evgenich
Δημιουργήθηκε: 3.3.2007
Επιμέλεια: 17.7.2014
---------
  Πηγή για το παρακάτω υλικό μπορεί να βρεί κανείς με Google Search για "Сухановка" ή "Сухановская тюрма", ή "Сухановская особорежимная тюрьма" ή ακόμα "Спецобъект №110" (την τεχνική ονομασία του συγκροτήματος).
---------
Описание окружающей местности
«Сухановка - это та страшная тюрьма, которая только есть у МГБ. Ею пугают нашего брата, ее имя выговаривают следователи со зловещим шипением. (А кто там был - потом не допросишься: или бессвязный бред несут или нет их в живых).
Сухановка - это бывшая Екатерининская пустынь, два корпуса – срочный и следственный из 68 келий. Везут туда воронками два часа, и мало кто знает, что тюрьма эта - в нескольких километрах от Горок Ленинских и от бывшего имения Зинаиды Волконской. Там прелестная местность вокруг.
Το περιβάλλον
  Σουχανόφκα - είναι η φοβερή φυλακή την οποία διαθέτει μόνο μία το Υπουργείο Κρατικής Ασφαλείας (МГБ). Μ' αυτήν φοβίζουν τον αδελφό μας, οι ανακριτές προφέρουν το όνομά της μέσα από βλοσυρή φούρκα. Απ' όποιον πέρασε από κει δεν θα μάθεις τίποτε εκτός από ασυνάρτητα παραμιλητά. Και αν είναι ζωντανός ο άνθρωπος.
  Σουχανόφκα - το άλλοτε παράμερο Εκατερίνσκι Μοναστήρι, αποτελείται από δύο μονάδες: μία για τις επείγουσες υποθέσεις, μία για τις ανακρίσεις, σύνολο 68 κελλιά.
  Ο δρόμος για εκεί κρατάει δύο ώρες, μέσα από οδοκρατήρες, και δεν είναι πολύ γνωστό ότι η φυλακή αυτή απέχει λίγες ώρες μόνο από τον οικισμό Γκόρκι Λενίνσκιγε, πρώην Ζηναΐδα Βολκόνσκαγια. Η περιοχή εκεί είναι μαγευτική.
Принимаемого арестанта там оглушают стоячим карцером - опять же узким таким, что если стоять ты не в силах, остается висеть на упертых коленях, больше никак. В таком карцере держат и больше суток - чтобы дух твой смирился.
  Ναρκώνουν τον νεοεισαχθέντα κρατούμενο σε όρθιο κάρτσερ, τόσο στενό ώστε, αν δεν έχεις πια δύναμη να κρατιέσαι, δεν μένει άλλο παρά να στηρίζεσαι με τα γόνατα. Σε κρατάνε σε τέτοιο κλουβί για πάνω από ένα εικοσιτετράωρο ώστε να σπάσουν το πνεύμα σου.
(Παράθεμα από: Александр Солженицын, Архипелаг ГУЛаг, Том 1, Глава 5 – Νόμπελ Λογοτεχνίας [1970], να μην ξεχάσουμε, αλλά δεν το παρέλαβε παρά το 1974 αφού εκδιώχτηκε από την πατρίδα του).
-------------
  (Ιστορικά, το "κάρτσερ" - εδώ ουσιαστικά απομονωτήριο -, υπήρξε η φορητή φυλακή σε μακρόστενο σχήμα, ένα κλουβί όσο παίρνει έναν άνθρωπο. Η λέξη ανάγεται στη Λατινική ενώ η άμεση πηγή για διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες είναι η Γερμανική. Στα γερμανικά, με την ιστορική έννοια, απαντά το Karzer. Στη σημερινή γλώσσα υπάρχει το Kerker που αντιστοιχεί στο αγγλικό jail ενώ στο αγγλικό prison αντιστοιχεί το γερμανικό Gefängnis. Για μερικούς άλλους σύγχρονους τύπους σε άλλες γλώσσες, π.χ. το γαλλ. carcéral, η άμεση πηγή είναι η Λατινική.Εκτίθεται Karzer στο υπόγειο του Οίκου του Τρόμου στην ουγγρική πρωτεύουσα. Ξύλινη κατασκευή, μακρόστενη, με συρμάτινο πλέγμα από μπροστά για αέρα. Αν κλειστεί άνθρωπος εκεί μέσα θα μένει σφιχτά ακίνητος, δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Όπως μας εξήγησε ο ξεναγός, έκλειναν εκεί τους ανακρινόμενους για τις νύχτες ως τιμωρία και «μασάζ». Ο ξεναγός, πριν οι επισκέπτες πάνε στο υπόγειο, τους προειδοποιεί: αυτά που θα δούνε εκεί κάτω μπορεί να πειράξουν κάποιους. Να έρχονται μόνο όσοι έχουν δυνατά νεύρα. Το θρυλικό ανακριτικό κέντρο σοβιετικού τύπου που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1945, όσο ήταν ενεργό, δεν είχε όνομα. Ήταν γνωστό από τη διεύθυνση: Οδός Άνδρασσυ 60. Σήμερα στεγάζεται μουσείο στο κτίριο αφιερωμένο στα θύματα των δύο μεγάλων απολυταρχικών καθεστώτων του 20ου αιώνα. Α.Λ.Κ.).
----------


image.jpg

Братские корпуса Свято-Екатерининского монастыря, на месте которого была организована Сухановская особорежимная тюрьма.
Οι αδελφικές μονάδες του Μοναστηρίου της Αγ. Αικατερίνης, στο χώρο του οποίου λειτουργούσε η Σουχανόφσκαγια Φυλακή Ειδικής Διαρρύθμισης.
(Πηγή: Wikipedia-άρθρο "Сухановская особорежимная тюрьма",
η ιστοσελίδα που χρησιμοποιήθηκε ενημερώθηκε για τελευταία φορά στις 4.8.2017: Эта страница последний раз была отредактирована 4 августа 2017 в 07:50)
------------


image.jpg

Карцер – κάρτσερ (απομονωτήριο)