Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019

“Αλληλεγγύη στο ΝΑΤΟ είναι το άρθρο 5 κι όχι το …F-35”! Η Γαλλίδα ΥΠΑΜ τα ΄πε έξω από τα δόντια στις ΗΠΑ


“Το άρθρο αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ είναι το άρθρο 5 κι όχι το F-35”! Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Florence Parly, δεν “μάσησε τα λόγια” της κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στις ΗΠΑ πριν μερικές ημέρες.
Αναφερόμενη στις ακραίες αντιδράσεις του προέδρου Τραμπ όταν τέθηκε θέμα μερικής έστω αυτονόμησης της ευρωπαϊκής άμυνας, η Γαλλίδα ΥΠΑΜ επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στις ΗΠΑ για τη παροχή ασφάλειας , αλλά δεν μπορούν να είναι πλέον βέβαιοι ότι αυτή θα συνεχιστεί για πάντα.

“Οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν τα πρόσφατα γεγονότα και διαπιστώνουν ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη έχει δοκιμαστεί σοβαρά. Το 2008 η Γεωργία δοκιμάστηκε. Το 2014, ήταν η σειρά της Ουκρανίας. Έτσι, όταν οι Ευρωπαίοι πληροφορήθηκαν τον Ιούλιο στο ΝΑΤΟ, ότι εάν οι αμυντικές τους δαπάνες δεν φθάσουν στο 2% του ΑΕΠ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ακολουθήσουν τη δική τους πορεία, δεν μπορούσαν να αδιαφορήσουν”, είπε η Φ.Παρλί.
Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, περιλαμβάνει και την εδραίωση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας .
Ωστόσο, αυτός ο στόχος που αποσκοπεί στην επίτευξη της ευρωπαϊκής αυτονομίας έχει επίσης επικριθεί από τον επικεφαλής του Λευκού Οίκου. Η κα.Παρλί υπενθύμισε τα μηνύματα του προέδρου Τραμπ στο twitter. Είχε χαρακτηρίσει προσβλητικές τις δηλώσεις Μακρόν για την προσπάθεια που πρέπει να κάνει η Ευρώπη στην κατεύθυνση μιας πιο αυτόνομης άμυνας. Η Γαλλίδα ΥΠΑΜ έφθασε στο “ψητό” όταν αναφέθηκε στην αμερικανική αμυντική βιομηχανία . Επί της ουσίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιβάλλουν στους Ευρωπαίους να αγοράζουν μόνο αμερικανικά “προϊόντα”.
“Το Βέλγιο αγοράζει F-35s, η Σουηδία αγοράζει Patriot. Η Πολωνία αγοράζει τα συστήματα HIMARS. Η Ευρώπη έχει την πιο ανοικτή αγορά όπλων “, είπε ,προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να κρύψει την ανησυχία της ότι η αλληλεγγύη μπορεί να αφορά κάποια στιγμή ,μόνο όσους αγοράζουν αμερικανικά…
” Το άρθρο αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ είναι το άρθρο 5, όχι το άρθρο F-35” ,είπε η Γαλλίδα ΥΠΑΜ.
Τα όσα είπε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας είναι πάρα πολύ χρήσιμο να μελετηθούν από πολλούς στην Ελλάδα.
militaire