Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019

Τι απάντησε ο Γαβρόγλου για τη γλώσσα της Β. Μακεδονίας και για το αν θα διδάσκεται στην Ελλάδα


Ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία και αν θα χορηγηθούν άδειες λειτουργίας Φροντιστηρίων
Επίσκεψη στην πόλη της Φλώρινας πραγματοποίησε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, επισκεπτόμενος σχολικές μονάδες και παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου.

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε για το αν η γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία και αν θα χορηγηθούν άδειες λειτουργίας Φροντιστηρίων για τη διδασκαλία της συγκεκριμένης γλώσσας.
"Πιστεύετε ότι η μακεδονική γλώσσα θα πρέπει να διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία;", ρώτησε δημοσιογράφος τον υπουργό Παιδείας.
Ο ίδιος απάντησε: "Είναι μια ερώτηση στην οποία δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτή τη συγκυρία. Και δεν πρέπει να απαντήσουμε. Και ούτε πρέπει να πούμε ποια είναι η προσωπική γνώμη του καθένα. Καταλαβαίνετε τι εννοώ. Είμαστε μια κοινωνία με μια εξαιρετικά σύνθετη σχέση με την ιστορία της. Το έχουν αυτό όλες οι κοινωνίες. Πάντα όλοι μας σκεφτόμαστε τα του οίκου μας. Το ερώτημά σας είναι ένα ρώτημα απολύτως νόμιμο. Θα μου επιτρέψετε όμως σ' αυτή την συγκυρία από εμένα ως υπουργό Παιδείας να μην απαντήσω".
Δημοσιογράφος: Με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών εάν κάποιος ή κάποιοι στη Φλώρινα θελήσουν να ανοίξουν Φροντιστήρια για να διδάξουν τη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας, θα τους δώσετε άδεια;
Υπουργός: Κοιτάξτε το λένε με άλλο τρόπο. Δε θα ήθελα να απαντήσω σε μια, ειδικά σε αυτό το θέμα, υποθετική ερώτηση. Η ίδρυση των Φροντιστηρίων έχει μια πολύ συγκεκριμένη νομοθεσία.
Δημοσιογράφος: Θα εφαρμοστεί η υπάρχουσα νομοθεσία;
Υπουργός: Το ερώτημα, προφανώς, δεν είναι εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Είναι ένα καθαρά πολιτικό ερώτημα. Για τέτοιου είδους ζητήματα η κυβέρνηση θα πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις. Ο καθένας μας θα πει τη γνώμη του στο υπουργικό Συμβούλιο και θα υπάρξουν αποφάσεις, όπου θα συνεκτιμηθούν επιστημονικά ζητήματα. Δεν μπορώ να σας απαντήσω με ένα ναι και με ένα όχι
Δημοσιογράφος: κε υπουργέ αποφεύγετε να απαντήσετε;
Υπουργός: Απαντώ με το δικό μου τρόπο.

www.alfavita.gr