Σάββατο, 9 Μαρτίου 2019

Μητσοτάκης: Διαφωνούμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τη σεβαστούμε!
Ο Πρόεδρος της ΝΔ, δήλωσε πως «θα είμαστε πολύ αυστηροί με τον βόρειο γείτονα μας σε ό,τι αφορά την είσοδο του στην Ε.Ε».
Στη Βοστώνη βρέθηκε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης όπου μίλησε στο Fletcher School of Law and Diplomacy του TUFTS University της Βοστώνης. Συζήτησε με Έλληνες και Αμερικανούς φοιτητές αλλά και με μέλη της ελληνικής κοινότητας από τη Μασαχουσέτη.
Τόνισε την εξέχουσα θέση που έχει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά το γεωπολιτικό κομμάτι αλλά και τη διπλωματική της ευελιξία καθώς καταφέρνει να έχει άριστες σχέσεις με πολλούς και διαφορετικούς πόλους της διεθνούς σκηνής όπως π.χ. με το Ισραήλ αλλά και με τον αραβικό κόσμο ταυτόχρονα. Αυτό είναι ανέφερε το όπλο της Ελλάδας που πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της διεθνώς.“I think political change [in Greece] is necessary for two reasons: we need to restore political growth... and we need to start healing from the social trauma from the political crisis“ - @kmitsotakis#MitsotakisatFletcher#BehrakisLecturepic.twit!
ter.com/HhDiWDIYU8
— The Fletcher School (@FletcherSchool) March 7, 2019
Μεγάλη έμφαση έδωσε στην ανάγκη να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο θα είναι μεν ανεξάρτητο αλλά θα έχει άμεση επαφή με τον εκάστοτε Πρωθυπουργό της χώρας. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι χρήσιμο τόσο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων και των ζητημάτων ασφαλείας αλλά θα δίνει επίσης και μια συνέχεια την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Στο κοινό συμμετείχαν και ομογενείς από την Μακεδονία, οι οποίοι τον ρώτησαν ποιες θα είναι οι κινήσεις του σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών αν η ΝΔ εκλεγεί κυβέρνηση. Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως τόσο αυτός όσο και η παράταξή του είναι αντίθετοι με τη συμφωνία, όμως είναι υποχρεωμένος να τη σεβαστεί αφού είναι μια διεθνής συμφωνία.“I feel very at ease with the position I have taken because it is a very realistic position... I’ve made it very clear that I believe this is not a good deal.” - @kmitsotakis on the “Macedonia vote.” #MitsotakisatFletcher#BehrakisLecture
— The Fletcher School (@FletcherSchool) March 7, 2019
Η Ελλάδα τόνισε, είναι, άλλωστε, μια χώρα που σέβεται πάντα το διεθνές δίκαιο, ακόμα και όταν δεν τη συμφέρει, και σε αυτό είναι που διαφέρει από την Τουρκία. Η νέα κυβέρνηση όμως, ανέφερε, θα είναι πολύ αυστηρή με τον βόρειο γείτονα της όμως σε ό,τι αφορά την είσοδο του στην ΕΕ. Εξέφρασε παράλληλα τη διαφωνία του με τους χειρισμούς Τσίπρα στο μακεδονικό ζήτημα καθώς πήγε στις Πρέσπες χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του κοινοβουλίου εκ των προτέρων.


Δημ. Καραμήτσος
Ομ. καθηγητής ΑΠΘ
Συγγραφέας
Blogs.auth.gr/dtkaram/

 http://www.real.gr:80