Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019

UNESCO κατά Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά


Stop στα σχέδια του Ερντογάν -ή έστω τις προεκλογικές εξαγγελίες του προς άγρα ψήφων- βάζει η Unesco, που αντιδρά στη μετονομασία της Αγιάς Σοφιάς και τη μετατροπή της σε τζαμί.

«Όλες οι αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διατήρηση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομίας. Όταν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αλλάξει το όνομα κάποιου μνημείου, πρέπει να υποβάλλει τις αλλαγές αυτές προς έγκριση στην Επιτροπή (της UNESCO)», δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή του οργανισμού στο Sputnik.Τον «χαβά» του ο Ερντογάν


Πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος κλιμακώνει την ρητορική του ενόψει εκλογών. Δεν αρκείται στις δηλώσεις του περί μετατροπής του ναοού από Μουσείο σε τέμενος, αλλά θέλει να μετονομάσει και την Κωνσταντινοπύπολη!

Ο Ερντογάν δείχνει να επιθυμεί να εξοβελίσει από το λεξιλόγιο το «Ιστανμπούλ», αφού και αυτό παραπέμπει ευθέως στην ελληνική πρόταση «εις την πόλιν».

«Δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει Κωνσταντινούπολη... Το όνομα αυτής της περιοχής είναι "Ισλάμ μπολ" -δηλαδή άφθονο Ισλάμ- και το ξέρετε αυτό» είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους οπαδούς του.

Πηγή: Με πληροφορίες από το Sputnik.gr, 
onalert.gr/