Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019

Παρουσίαση βιβλίου Β.Καρακωστάνογλου

MIA EPAISXINTI SIMFONIA PRESPA 208_EXOFYLLO_TELIKO_FRONT

Στο παρουσιαζόμενο βιβλίο περιλαμβάνονται οι σκέψεις μου, οι αντιδράσεις μου, τα λογικά, ιστορικά, νομικά και πολιτικο-διπλωματικά επιχειρήματα που χρησιμοποίησα για να εκθέσω, να σχολιάσω και να αντικρούσω το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων και το τελικό κείμενο της Συμφωνίας, ή ακόμη για να παρουσιάσω την ενδεδειγμένη κατά την άποψή μου λύση του ζητήματος, με τις επιμέρους διασφαλίσεις για τη χώρα μας και την υπόθεση της Μακεδονίας μας.


Τα κείμενα λοιπόν που εκθέτουν αυτές τις απόψεις μου περιλήφθηκαν, με χρονολογική σειρά στο παρόν πόνημα ώστε να αποτελέσουν έναν «κώδικα» για την υποστήριξη της ελληνικότητας της Μακεδονίας, την περιγραφή μιας ασφαλούς και δίκαιης λύσης για την Πατρίδα μας και κυρίως για την ανασκευή και αντίκρουση της λεγόμενης «Συμφωνίας των Πρεσπών» και την αποκάλυψη των πολλών πολιτικών, ιστορικών και νομικών ημαρτημένων και ατοπημάτων της, που θα πρέπει να οδηγήσουν σε διαρκή αγώνα, πολιτικό και νομικό, για την ακύρωση και ανατροπή της και αντικατάστασή της από μια ορθολογική και δίκαιη συμφωνία που θα αναγνωρίσει ό,τι η κάθε πλευρά δικαιούται, παγιώνοντας την μεταξύ τους καλή γειτονία.

Στο σημείο αυτό επίσης θέλω ξεκάθαρα να τονίσω ότι λαμβάνω πολιτική θέση απέναντι στις εξελίξεις και στις πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης και των πολιτικών προσώπων, σήμερα αλλά και στο παρελθόν, ιδίως σε σχέση με την Συμφωνία της Πρέσπας αλλά και με την προηγηθείσα Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Προσπαθώ να τεκμηριώσω ορθολογικά και νομικο-πολιτικά τις θέσεις που λαμβάνω απέναντι στα γεγονότα, ως Μακεδόνας Έλληνας, και, με βάση την ιστορική αλήθεια, επιχειρώ να αναδείξω την συμφερότερη για την Ελλάδα επίλυση του ζητήματος. Δεν διστάζω λοιπόν να χαρακτηρίσω κάκιστη, βλαπτική έως και επαίσχυντη αυτή τη Συμφωνία, που αποτελεί εθνικό ατόπημα ιστορικών διαστάσεων και όχι εθνική «επιτυχία» και διεθνές «πρότυπο», όπως την προβάλλουν οι πρωτεργάτες της κ. Τσίπρας και Κοτζιάς και βέβαια κ. Ζάεφ και Ντιμιτρόφ από την άλλη πλευρά των συνόρων! Θεωρώ ταυτόχρονα ιδιοτελή, υποκριτική, αστήρικτη και επικίνδυνη την στάση των συμμάχων και εταίρων μας στις Ευρωατλαντικές δομές (ΝΑΤΟ, Ε.Ε., Γερμανία, ΗΠΑ). Πρόκειται για μια πραγματικότητα που κορυφώθηκε στο πρόβλημα με τα Σκόπια, μολονότι έχει προϋπάρξει και εκδηλώθηκε και πολλάκις στο παρελθόν στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό και στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και θεωρώ ότι πρέπει να οδηγήσει σε σοβαρές αναπροσαρμογές την εξωτερική πολιτική και τακτική μας και σε διεύρυνση των διεθνών στηριγμάτων μας, στη βάση ρεαλισμού και ανταποδοτικότητας και όχι πλέον ιδεαλισμού και συνεχών μονομερών υποχωρήσεων.

Ας γίνει το ναυάγιο της εξωτερικής μας πολιτικής στη Συμφωνία της Πρέσπας, το τελευταίο λάθος της «υποχωρούσας Ελλάδος», με δράστες του ιδιότυπου αυτού αυτοχειριασμού, τους ίδιους τους σημερινούς Έλληνες κυβερνώντες και τους επιχαίροντες Συμμάχους μας! Οι τελευταίοι βέβαια ισχυρίζονται ότι αντιλαμβάνονται καλύτερα από εμάς τους ίδιους τα συμφέροντά μας!

Ελπίζω ότι το βιβλίο αυτό θα συμβάλλει στη συνειδητοποίηση ότι η απαράδεκτη και βλαπτική αυτή Συμφωνία, πρέπει να ανατραπεί με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο στο προσεχές μέλλον! Εκλογές λοιπόν το ταχύτερο για την αλλαγή πολιτικής και σωτηρία της Μακεδονίας και του τρισχιλιετούς πολιτιστικού κεκτημένου μας επ’ αυτής!

Επίσης δημοψήφισμα για να τεκμηριωθεί η προφανής βούληση των Ελλήνων για το ζήτημα. Ταυτόχρονα αλλαγή της άνευρης και παθητικής εξωτερικής μας πολιτικής σε συνδυασμό με άμεση και σοβαρή ενίσχυση της αμυντικής μας αποτροπής, καθώς τα σύννεφα και η επερχόμενη καταιγίδα από τον «πονηρό και πλεονέκτη» ανατολικό γείτονά μας, συνδυάζονται επικίνδυνα με συνέργειές του με τους βόρειους γείτονές μας, Αλβανία και Σκόπια και τους απαράδεκτους και επικίνδυνους «μεγαλοϊδεατισμούς» τους.

Το βιβλίο έχει στο εξώφυλλό του μια πανοραμική φωτογραφία από το μεγαλειώδες, αυθόρμητο και χωρίς επαγγελματική οργάνωση συλλαλητήριο στην παραλία (Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου) της πρωτεύουσας της μόνης και αληθινής Μακεδονίας, της Θεσσαλονίκης μας, στις 21.01.2018, και αφιερώνεται ως πνευματική συνεισφορά του συγγραφέα, στον αγώνα όλων των αγνών Ελλήνων πατριωτών από την Μακεδονία και κάθε άκρη της ελληνικής γης, αλλά και από κάθε ελληνική Κοινότητα της ελληνικής ομογένειας στο εξωτερικό, για τη σωτηρία της Μακεδονίας από την ξένη κακόβουλη επιβουλή και τον σφετερισμό.

Δρ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου
Διεθνολόγος, Λέκτορας Τομέα Διεθνών Σπουδών Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.
Πρ. Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρ. Διπλωμάτης Διεθνών Οργανισμών στα Βαλκάνια.

Μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.