Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019

Πολύ φοβάμαι πως δεν θα τα πάμε καλάΑθανασιος Καραθανασης
   

 Τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου 2017, εάν ενθυμούμαι καλά, η Οργάνωση/Σύλλογος NAVARINO, με μερικούς σφόδρα φιλοσκοπιανούς και επικεφαλής τον καθ. Καιρίδη εξ Ελλάδος, σε συνεργασία με περίπου 7-10 πολίτες της FYROM, διοργάνωσαν μια Ημερίδα στην Θεσσαλονίκη (Κέντρο Τράπ. Πειραιώς-Λαδάδικα).

    Σε αυτήν την εκδήλωση, που γνωστοποιήθηκε από τον Ελλ. Τύπο, θεωρήσαμε σκόπιμο οι κ.κ. Α. ΔασκόπουλοςΚων. Χρήστουο γράφων κ.ά. Ελληνες να συμμετάσχουμε για άμεση ενημέρωση.

    Ηδη από τους εναρκτήριους χαιρετισμούς (όλα στα αγγλικά χωρίς μετάφραση) φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες "ελληνες" και ξένοι είχαν μια διάθεση να προκαλέσουν, επαναλαμβάνοντας συχνά και χωρίς ενδοιασμούς το όνομα της Βαρντάρσκα ως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ χωρίς κανένα προσδιορισμό ή πολύ σπάνια αναφέροντας με χαμόγελο και  περιπαικτικά το προσωρινό όνομα που τους έδωσε ο ΟΗΕ... FYROM.
    Κάποια στιγμή, λίγο πρίν από το μεσημέρι, όταν συντονιστής της ενότητας ομιλιών (Session Moderator) ήταν ένας σκοπιανός καθηγητής και όπως ανφερόταν στο διανεμηθέν πρόγραμμα της Ημερίδας, ήτo μέλος της γνωστής Τριμερούς Επιτροπής(threelateral commission), ζήτησα τον λόγο για μια παρέμβαση.

    Αρχισα να μιλώ στα αγγλικά, αλλά ο σκοπιανός συντονιστής με διέκοψε ζητώντας να περιγράψω με συντομία την ιδιότητα μου. Του είπα την Ιδιότητα μου ως Ελληνα Ομοτίμου Καθηγητού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμο Θεσσαλονίκης, συμπληρώνοντας «με την ερώτηση σας αρκούν αυτά ή μήπως θέλετε να σας αναφέρω επιπλέον ιδιότητες και αξιώματα σε αρκετούς διεθνείς οργανισμούς ως Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος?» 
Το χαμόγελο πάγωσε και από τον σκοπιανό και από τον Καιρίδη. Οχι, Οχι λέγει ο σκοπιανός συντονιστής, αυτά αρκούν!
    Κυρίες και κύριοι απευθύνομαι περισσότερο στους φιλοξενουμένους από ξένη και μάλιστα γειτονική χώρα.  Αλλά και στους συμπατριώτες που λησμονούν ορισμένα στοιχειώδη από τα πατροπαράδοτα έθιμα φιλοξενίας των Ελλήνων επί 4000 χρόνια. Απέναντι στον Ολυμπο είχε την έδρα του ο Ξένιος Ζεύς και κάθε ξένος άνθρωπος είναι για τους Ελληνες ιερό πρόσωπο και πρέπει να κυριαρχεί η αλληλοεκτίμηση. Ετσι σφυριλατούνται ειλικρινείς και αδελφικές φιλίες. Λοιπόν, επιτρέψτε μου να τονίσω, ότι εδώ στην Θεσσαλονίκη ευρίσκεται η καρδιά της αληθινής και μοναδικής Μακεδονίας που σας φιλοξενεί με αγάπη σήμερα. Μή μας προσβάλλετε αναφέροντας προκλητικά κάποια άλλη χώρα ως Μακεδονία, στην οποία κατοικεί ένα μωσαϊκό εθνοτήτων. δηλαδή αλβανοί, σλάβοι και βούλγαροι κ.ά. που ήλθαν σε αυτήν την περιοχή της πρώην Δαρδανίας & Παιονίας το 682 μ.Χρ. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι εάν έχετε ειλικρινή σεβασμό και φιλία για την Πατρίδα μας Ελλάδα θα έχετε παρα πολλά πλεονεκτήματα στο μέλλον. Αλλά σας παρακαλώ μη μας προκαλείτε και μή παραπλανάτε τους συμπατριώτες σας όπως και τις νεώτερες γενιές σας, διότι η αλήθεια της ιστορίας δεν αλλάζει.
   
 Το αποτέλεσμα ήταν ότι για ακόμη 2-3 ώρες που μείναμε εκεί δεν χρησιμοποιήθηκε κάποια προκλητική έκφραση και επικράτησε κάποια αυτοσυγκράτηση.

    Λυπήθηκα παρα πολύ, που είδα τον Καιρίδη στα ευρω-ψηφοδέλτια της Ν.Δ. και μάλιστα ότι τον πήγαν και τον φιλοξένησαν στο σπίτι του Εθνάρχη Κων. Γ. Καραμανλή, οι κ.κ. Αχιλλέας + Κώστας(εγγονός) Καραμανλής + Κυριάκος Κ. Μητσοτάκης
Ελεος.

Με τιμή και φιλικούς χαιρετισμούς
 Αθανασιος Καραθανασης