Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019

Σαουδάραβας αξιωματούχος: Έγινε «επίθεση δολιοφθοράς» σε δύο πλοία μας

O υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ Φαλίχ, στη σύνοδο του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, στις 6 Δεκεμβρίου 2018
Οι επιθέσεις εναντίον των δυο πλοίων της Σαουδικης Αραβιας, έγιναν κοντά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί, ούτε διαρροή πετρελαίου, αλλά μόνο υλικές ζημιές.

Στόχος επιθέσεων έγιναν δυο σαουδαραβικά πλοία κοντά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας, Χαλίντ αλ Φαλίχ, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο την κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας.
Ειδικότερα, ο Σαουδάραβας υπουργός είπε ότι δυο πλοία της χώρας έγιναν στόχος «επίθεσης δολιοφθοράς» το πρωί της Κυριακής κοντά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα ή διαρροές. Καταδίκασε επίσης την επίθεση.
Το ένα από τα δυο πλοία κατευθυνόταν για να προμηθευτεί αργό πετρέλαιο από το λιμάνι του Ρας Τανούρα το οποίο θα παρέδιδε σε Αμερικανούς πελάτες της Σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρίας Aramco όταν δέχθηκε την επίθεση.
Σύμφωνα με το Reuters προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στις υποδομές των δυο πλοίων.
«Ευτυχώς η επίθεση δεν προκάλεσε θύματα ή διαρροή πετρελαίου, ωστόσο προκάλεσε σημαντικές ζημιές στις δομές των δύο πλοίων», δήλωσε ο Φαλίχ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα έχει ευθύνη να προστατεύσει την ασφάλεια των ναυτικών μετακινήσεων και την ασφάλεια του πετρελαίου.
Το πρωί της Δευτέρας, οι ΗΠΑ εξέδωσαν οδηγία προς ναυτιλομένους για «δολιοφθορές» με στόχο πλοία που πλέουν ανοιχτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εν μέσω της αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις της Αμερικής και του Ιράν, σύμφωνα με το Reuters.
Μετά το επεισόδιο με τέσσερα πλοία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που χαρακτηρίστηκαν ως «δολιοφθορά» το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης επιχειρήσεων δολιοφθοράς σε εμπορικά πλοία κοντά στα χωρικά ύδατα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ