Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019

Οι μυστηριώδεις πλημμύρες οδηγούν στην ανακάλυψη υποθαλάσσιας πόλης 5.000 ετών στην Καππαδοκία της Τουρκίας


">Μια υπόγεια πόλη που βυθίστηκε εν μέρει υποβρύχια και εκτιμάται ότι είναι περίπου 5.000 ετών ανακαλύφθηκε από τα πληρώματα του δήμου που προσπαθούν να προσδιορίσουν την αιτία των πλημμυρών σε πολλά σπίτια στην περιοχή Αβάνος της κεντρικής Τουρκικής επαρχίας Nevşehir, που βρίσκεται στην καρδιά της ιστορικής περιοχής της Καππαδοκίας.

Οι ιδιοκτήτες περίπου 15 κατοικιών στον δήμο Çalış του Αβάνου, ο οποίος κατοικείται από 2.200 άτομα, ενημέρωσαν τον δήμο ότι τα σπίτια τους ήταν γεμάτα με νερό και δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί ή από πού προέρχεται το νερό.
Τα πληρώματα του Δήμου άρχισαν να εκκενώνουν νερό από τα σπίτια ενώ αναζητούσαν την αιτία της πλημμύρας, χρησιμοποιώντας μηχανές βαρέως τύπου για να ανοίξουν τις εισόδους μιας σήραγγας κλειστής για ασφάλεια πριν από δεκαετίες και να ξεχαστεί από τους ντόπιους. Μετά από περισσότερη διέλευση από τη σήραγγα, τα πληρώματα και οι ντόπιοι βρήκαν μια υπόγεια πόλη μερικώς καλυμμένη με καθαρό νερό, που προκάλεσε τις πλημμύρες, και είδε ότι τα σπίτια βρίσκονταν ακριβώς πάνω από τα δωμάτια και τις σήραγγες της πλημμυρισμένης πόλης.
Οι αρχικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι η υπόγεια πόλη είχε τρεις ορόφους και αποτελούσε σπίτια, σήραγγες και χώρους λατρείας που εκτείνεται για πέντε χιλιόμετρα, εκτός από ένα μικρό ανθρώπινο ειδώλιο που πιστεύεται ότι είναι μια εικόνα.
|  Φωτογραφία DHA
Φωτογραφία DHA

Τα τμήματα της υπόγειας πόλης πιο κοντά στην επιφάνεια χρησιμοποιήθηκαν από τους ντόπιους ως καταφύγιο ζώων μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά αργότερα εγκαταλείφθηκαν από αυτούς. Ο Alaaddin Sarıtaş, τοπικός από το Çalış, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Demirören ότι η υπόγεια πόλη ανακαλύφθηκε στην πραγματικότητα πριν από 25 χρόνια όταν ένα παιδί έπεσε μέσα στη σήραγγα αλλά οι εισόδους της αργότερα καλύφθηκαν από χώμα για να αποφευχθούν περαιτέρω ατυχήματα.
Οι τοπικές ιστορίες αναφέρονται στην υπόγεια πόλη ως Gir-Gör, η οποία μεταφράζεται στα αγγλικά ως "Enter and See".
Η υπόγεια πόλη απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από τις περίφημες υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας Derinkuyu και Kaymaklı.
Ο δήμαρχος του Çalış Kazım Yılmaz είπε στην υπηρεσία Anadolu ότι η υπόγεια πόλη καλύπτει περίπου 1,2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. "Εκείνοι που ήταν εκεί κατά το παρελθόν λένε ότι είναι περίπου 600 μέτρα με 2 χιλιόμετρα σε μέγεθος", είπε, προσθέτοντας ότι τεχνική ανάλυση από τους αρχαιολόγους είναι απαραίτητη για να αποκαλύψει την προέλευση και τις ακριβείς διαστάσεις του.
Είναι αδύνατο να καθαριστούν τα ερείπια και να εκκενωθεί το νερό μέσω των μέσων των δήμων, ανέφερε ο Yılmaz προσθέτοντας ότι θα υποβάλουν αίτηση στο συμβούλιο προστασίας των πολιτιστικών αγαθών για την εγγραφή του ιστορικού χώρου και θα ζητήσουν βοήθεια από το Υπουργείο Πολιτισμού υπόγειες πόλεις στον τουρισμό.
Ο δήμαρχος σημείωσε ότι το επίπεδο εδάφους της υπόγειας πόλης ήταν γεμάτο έδαφος που έπεσε από την κύρια είσοδο και μήκους περίπου δύο μέτρων.
Ο Yılmaz πρόσθεσε ότι υπήρχαν δύο άλλες τοποθεσίες κοντά στον δήμο, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι μεγάλες υπόγειες πόλεις.
Ο Sarıtaş είπε ότι υπήρχαν ξένοι που έφτασαν στον δήμο με χάρτες που προσπαθούσαν να βρουν την χαμένη υπόγεια πόλη, αναφέροντας μια πηγή "θεραπευτικού νερού" και "λουτρό του Ceasar".
|  AA Φωτογραφία
AA Φωτογραφία

Ο Ahmet Yılmaz, ένας ντόπιος, δήλωσε επίσης ότι συνηθίζει να περνάει μέσα από τις σήραγγες ως παιδί και να φτάνει σε μια περιοχή που περιέχει δωμάτια.
Ο πυρήνας της ιστορικής περιοχής της Καππαδοκίας, που σήμερα υπάγεται στις περιοχές Ürgüp, Göreme και Avanos του Nevşehir και στην περιοχή Güzelyurt του Aksaray, βρίσκεται στη μέση μιας στιγμιαίας ηφαιστειακής περιοχής στην κεντρική Ανατολία. Εκτός από τις εικονικές καμινάδες νεράιδων και άλλους φυσικούς σχηματισμούς πετρωμάτων για πολλά εκατομμύρια χρόνια, τα μαλακά ηφαιστειακά πετρώματα στην περιοχή επέτρεψαν στους ανθρώπους να χαράξουν σπίτια, χώρους λατρείας, εμπορικά κτήρια και ακόμη και πόλεις, καθιστώντας την περιοχή μία τις πρώιμες συνεχώς κατοικημένες περιοχές στον κόσμο.
Η περιοχή, γνωστή για τα οινοποιεία της στο ημιυπαίθριο κλίμα και στο ηφαιστειακό έδαφος, είχε δελεάσει τα μεγαλύτερα κράτη της εποχής, συμπεριλαμβανομένων των Χεττατών, Φρυγίων, Περσών, Ρωμαίων, Βυζαντινών, Σελτζούκων και Οθωμανών. Ήταν επίσης μια από τις πρώτες περιοχές για να υιοθετήσει τον Χριστιανισμό και να επιβιώσει από τη δίωξη δημιουργώντας υπόγειες πόλεις και οικισμούς.
Παρά τους υπάρχοντες ιστορικούς οικισμούς και το συνεχές αρχαιολογικό ενδιαφέρον στην περιοχή, η Καππαδοκία πιστεύεται ότι περιέχει αμέτρητες ιστορικές τοποθεσίες και αντικείμενα που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.
Η περιοχή είναι ένα hotspot τουρισμού με boutique ξενοδοχεία και αεροπορικές εκδρομές με αερόστατο και έχει δει μια σημαντική αύξηση του αριθμού των τουριστών τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από την Ιαπωνία και την Κίνα.
www.dailysabah.com