Σάββατο, 22 Ιουνίου 2019

Οι ΗΠΑ παροτρύνουν την «άμεση εκ νέου έναρξη» του σεμιναρίου της Τουρκικής Χαλκί Ορθοδοξ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προέτρεψε για το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κοντά στην Κωνσταντινούπολη από την Τουρκία το 1971, για να ξανανοίξει αμέσως, ανέφερε η εφημερίδα Καθημερινή το Σάββατο.

"Προτρέπουμε την άμεση επανέναρξη του Σεμιναρίου της Χάλκης κοντά στην Κωνσταντινούπολη", ανέφερε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ετήσια έκθεση για τη διεθνή θρησκευτική ελευθερία του 2018 στην Ουάσινγκτον, DC

Το Σεμινάριο της Χάλκης έγινε σύμβολο των δικαιωμάτων των μειονοτικών ομάδων στην Τουρκία και η κατάστασή του αναφέρεται σε διάφορες εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ετήσιων εκθέσεων για την Τουρκία που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Ιδρύθηκε το 1844 και λειτούργησε μέχρι το 1971, η θεολογική σχολή έκλεισε από τις τουρκικές αρχές, καθιστώντας πολύ δύσκολο για το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη να επιβιώσει και να ανανεώσει το πρόγραμμά του ιερέων, καθώς το σχολείο ήταν η μόνη του εγκατάσταση στην Τουρκία για να εκπαιδεύσει κληρικούς.
Πρεσβευτής σε μεγάλη έκθεσή του για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία Ο Sam Brownback μίλησε επίσης στις χάρες του στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις, αναφέροντας: "Στην Τουρκία, η κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν συνεχίζει να κρατεί κλειστή τη σεμινάριο της Χάλκης. Τους καλούμε να αφήσουν να ξανανοίξουν ", ανέφερε η εφημερίδα.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί επανειλημμένα να ανοίξει ξανά το σχολείο από την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2005, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί πρόοδος.