Σάββατο, 1 Ιουνίου 2019

Δικηγόρος διεθνούς δικαίου Francis Boyle: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι παράνομη!


prespa2

Αυτή την εβδομάδα στην εκπομπή «Διάλογος», παρουσιάζουμε σε Ελληνική μετάφραση την συνέντευξη μας με τον διακεκριμένο Αμερικανό δικηγόρο διεθνούς δικαίου και καθηγητή νομικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Francis Boyle. Σε μια πολύχρονη καριέρα, έχει αναλάβει υποθέσεις σε διεθνές επίπεδό στα Βαλκάνια, στην Παλαιστίνη και αλλού, ενώ στο παρελθόν έχει διδάξει στο Χάρβαρντ. Επίσης, είναι ο δικηγόρος που οδήγησε τους Τζωρτζ Μπους (τον νεότερο), Ντικ Τσένει, Τόνι Μπλέρ και άλλους σε συμβολική καταδίκη, σε διεθνές δικαστήριο στην Μαλαισία, για εγκλήματα πολέμου.

Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο Boyle εξηγεί πως η Συμφωνία των Πρεσπών ενδεχομένως παραβιάζει διάφορα άρθρα της Συμφωνία της Βιέννης, αλλά ίσως και διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μιλάει επίσης για το παρελθόν του μεσολαβητή για το «Μακεδονικό» ζήτημα Μάθιου Νίμιτς, και για τον ρόλο του εκπροσωπώντας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ με πρόσχημα τον ρόλο του ως μεσολαβητής διορισμένος από τον ΟΗΕ. Εξηγεί επίσης τις πιθανές επιπτώσεις της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και την άποψη του πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα καταρρεύσει στη συνέχεια.
Ακούστε αυτή την αποκαλυπτική συνέντευξη, που μεταδόθηκε για πρώτη φορά στην Αγγλόφωνη μετάδοση μας τον Μάρτιο του 2019 (ως το πρώτο Ελληνικό μέσο ενημέρωσης που πήρε συνέντευξη από τον Boyle) αυτή την εβδομάδα στις Ελληνόφωνες μεταδόσεις της εκπομπής «Διάλογος» στο παγκόσμιο δίκτυο συνεργαζόμενων σταθμών μας, αλλά και με τους εξής τρόπους: