Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019

Ανοιχτή επιστολή του Εκδότη/Διευθυντή του «Ε.Κ.» στην Ομογένεια: Αλλάζω μετερίζι

Ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνης Η. Διαματάρης.

Αδέλφια ομογενείς,
Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μου έκανε την τιμή να μου προτείνει να υπηρετήσω τον Απόδημο Ελληνισμό από μια νέα θέση: Τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού.
«Λίγοι γνωρίζουν τα θέματα αυτά, όπως εσύ», μου είπε.
Μετά από αυτό η οικογένειά μου κι εγώ καλούμασταν να πάρουμε μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση.

Κατόπιν μεγάλης σκέψης αποδέχτηκα την τιμητική αυτή πρόταση του Πρωθυπουργού, την πρώτη παρόμοια πρόταση που γίνεται ποτέ σε Ελληνα του εξωτερικού.
Και το έκανα αυτό γιατί πιστεύω στον Πρωθυπουργό, τον οποίο γνωρίζω από παλιά, καθώς και στο ειλικρινές ενδιαφέρον του για εμάς τους απόδημους.
Και, επιπλέον, γιατί μου προσφέρεται μια πιθανόν μοναδική ευκαιρία, να υπηρετήσω εσάς, τα αδέλφια μου, την Ομογένεια Αμερικής και την αποδημία γενικότερα, από ένα άλλο μετερίζι.
Να είμαι ο εκπρόσωπός σας στην κυβέρνηση της Ελλάδας.
Αλλάζω δηλαδή το ένα μετερίζι από το οποίο υπηρετώ την Ομογένεια, από το ιστορικό βήμα ευθύνης του «Εθνικού Κήρυκα», σε ένα άλλο, στον θώκο του υφυπουργού Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό.
Και όταν κάποτε τελειώσει αυτή η αποστολή μου εδώ, στον «Ε.Κ.», δίπλα σε εσάς, σκοπεύω να επιστρέψω.
Και ας μην έχει κανείς καμιά αμφιβολία ότι, όπως έχω δώσει την ψυχή μου, ότι όπως έχω εργαστεί νύχτα και μέρα, εφτά ημέρες την εβδομάδα για 40 χρόνια ως εκδότης/διευθυντής του «Εθνικού Κήρυκα», το ίδιο θα κάνω και στο νέο μου πόστο.
Θα εξαντλήσω τα όρια στα οποία μπορούν να φτάσουν οι σχέσεις μας, ως Απόδημος Ελληνισμός και ως Ελλάδα.
Αδέλφια ομογενείς,
Στις 14 Σεπτεμβρίου, συμπληρώνονται 40 χρόνια από τότε που, νεαρός ακόμα, αναλάμβανα την βαριά ευθύνη της συνέχισης της έκδοσης του «Εθνικού Κήρυκα».
Ηταν η μεγάλη τιμή στην ζωή μου.
Δεν είχα σκεφτεί ποτέ, ούτε για ένα λεπτό, να σταματήσω να κάνω αυτό που αγαπώ, εφόσον η υγεία μου φυσικά μου το επέτρεπε, και μου το επιτρέπει. Αυτό στο οποίο αφιέρωσα σχεδόν όλη μου τη ζωή αυτά τα 40 χρόνια.
Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να σταματήσω να αγωνίζομαι, παρά τις δύσκολες συνθήκες, μαζί με τους πιστούς, παλιούς και νέους συνεργάτες μου, να σας ενημερώνουμε με τον καλύτερο τρόπο που γνωρίζουμε και μπορούμε:
Με θάρρος, με ειλικρίνεια, με αντικειμενικότητα. Με αγάπη. Με βαθιά συναίσθηση του χρέους απέναντί σας.
Είμαι απόλυτα ήσυχος με την συνείδησή μου ότι αγωνίστηκα, μαζί με τους συνεργάτες μου, με όλη την δύναμη της ψυχής μας, για την έγκυρη ενημέρωσή σας.
Αγωνίστηκα με το πάθος που πηγάζει από την συναίσθηση μιας αποστολής άξια μιας ζωής.
Υπηρέτησα, εγώ και οι συνεργάτες μου, την αλήθεια. Το δίκαιο. Αγωνιστήκαμε κυρίως για τον απλό ομογενή.
Το γνωρίζω καλά ότι δεν ήμασταν αλάνθαστοι.
Τα λάθη που κάναμε όμως δεν ήταν ποτέ σκόπιμα. Ποτέ.
Πήραμε το 1979 μια εφημερίδα πολύ διαφορετική από αυτήν που κρατάτε σήμερα στα χέρια σας.
Από κάθε άποψη.
Προσθέσαμε -πριν 21 χρόνια- και την αγγλική της έκδοση.
Ακολουθήσαμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Αποκτήσαμε και μια πολύ σεβαστή, κυρίαρχη θέση, με τις ιστοσελίδες μας.
Αγαπήσαμε και αγαπάμε βαθιά, ειλικρινά την Ομογένεια. Την θαυμάσαμε και την θαυμάζουμε. Πιστέψαμε και πιστεύουμε σε αυτήν.
Γνωρίζουμε το μεγαλείο της.
Την καλοσύνη της. Την γενναιοδωρία της.
Τις δυνατότητές της.
Και γνωρίζουμε πολύ καλά τους αγώνες της να παραμείνει πιστή στον εαυτό της, στις ρίζες της.
Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι οι πολιτικοί της Αθήνας μέχρι τώρα δεν ενδιαφέρθηκαν πραγματικά για την Ομογένεια και γενικά τον Απόδημο Ελληνισμό.
Τώρα μου δίνεται η ευκαιρία να σας υπηρετήσω μέσα από την κυβέρνηση. Ως υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό.
Για 40 χρόνια παρατηρούσα από έξω, από την θέση του εκδότη/διευθυντή της ιστορικής τούτης εφημερίδας, να έρχονται πολιτικοί, να μας κολακεύουν στα λόγια και να μας ξεχνούν μπαίνοντας στο αεροπλάνο της επιστροφής.
Γνώριζα ότι δεν είναι δυνατόν να λύσουν όλα μας τα προβλήματα. Με εξόργιζε όμως η αδιαφορία τους που έφτανε στα όρια της κοροϊδίας.
Δεν μας πονούσαν.
Και δεν μας υπολόγιζαν γιατί δεν είχαμε ψήφο.
Να είστε βέβαιοι πως θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να αλλάξω αυτή την κατάσταση. Θα κάνω από την θέση αυτή ό,τι έκανα ως εκδότης/διευθυντής της σπουδαίας και ιστορικής αυτής εφημερίδας, του «Εθνικού Κήρυκα»: Θα εργαστώ μέρα και νύχτα για εσάς, για τον Απόδημο Ελληνισμό, κομμάτι του οποίου βέβαια είμαι κι εγώ.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Πιστεύω, όπως τόσες φορές έχω γράψει, ότι η Ελλάδα χωρίς την συμπαράσταση του Απόδημου Ελληνισμού δεν θα μπορέσει ποτέ να φτάσει στο ύψος των δυνατοτήτων της.
Και επίσης πιστεύω ότι επειδή η Ελλάδα είναι το σημείο αναφοράς μας, το μέλλον του Απόδημου Ελληνισμού είναι απόλυτα συνδεδεμένο με αυτήν.
Αδέλφια αναγνώστες μας,
Δεν κόβω τους δεσμούς μου με εσάς, τους αγαπημένους φίλους ομογενείς, τους ανθρώπους με τους οποίους έζησα μια ολόκληρη ζωή. Δεν πρόκειται ποτέ να απομακρυνθώ από εσάς.
Απλά θα δώσω την μάχη από ένα άλλο μετερίζι.
Εν τω μεταξύ, σας αφήνω τα δυο μου παιδιά, που εντελώς συμπτωματικά παίζουν εδώ και καιρό σημαντικό ρόλο στις εκδόσεις μας.
Σας αφήνω την αδελφή μου, που την γνωρίζετε από την αυτοθυσία και την αγάπη με την οποία υπηρετεί εσάς και την εφημερίδα.
Σας αφήνω και τους πολύτιμους συνεργάτες μου να συνεχίσουν το έργο μου, μέχρι, κάποτε, να επιστρέψω στη θέση μου.
Αφήνω στο πόδι μου όλους τους πιστούς, ταλαντούχους συνεργάτες, άνδρες και γυναίκες με τους οποίους μας δένουν αδελφικές σχέσεις συνεργασίας, συχνά δεκαετιών, στα γραφεία μας σε Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Αθήνα, Τρίπολη και Λευκωσία, να σας υπηρετούν με βάση τις ίδιες αρχές, με βάση την ίδια εκδοτική φιλοσοφία που ακολουθήσαμε αυτά τα 40 χρόνια, όσο εγώ θα απουσιάζω από την εφημερίδα.
Θα σας επισκέπτομαι όμως όσο πιο συχνά το επιτρέπει η νέα μου θέση.
Θα σας συμβουλεύομαι. Και θα σας περιμένω στο νέο μου γραφείο στην Αθήνα που θα είναι πάντα ανοιχτό για εσάς.
Δεν σας αποχαιρετώ λοιπόν.
Απλά κάνω ένα διάλειμμα από τον «Εθνικό Κήρυκα».
Θα συνεχίζω να σας υπηρετώ από ένα άλλο σημαντικό πόστο, ως εκπρόσωπός σας στην κυβέρνηση ενός ανθρώπου που μας γνωρίζει καλά, που μας αγαπά πραγματικά, την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Θα συνεχίζω να σας υπηρετώ πάντα με αυταπάρνηση, με εντιμότητα, και με αγάπη.
Με τις ευχές, αλλά και τις προσευχές σας.

ekirikas.com/