Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019

Στη ΝΔ αρχίζουν να καλοβλέπουν τη Συμφωνία των Πρεσπών


Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση εμφανιζόταν ως κατηγορηματικά αντίθετη με τη Συμφωνία των Πρεσπών, επιλέγοντας την μετωπική σύγκρουση με τους υποστηρικτές της, σήμερα ως κυβέρνηση φαίνεται ότι κορυφαία στελέχη της αλλάζουν στάση, βλέποντας τις σχέσεις τον δύο χωρών με ρεαλιστικούς όρους.
Το συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι ήταν το πρώτο δημόσιο πεδίο έκφρασης της νέας γραμμής της ΝΔ στο Μακεδονικό. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης
Βαρβιτσιώτης μιλώντας  σήμερα (17/7) σε πάνελ του συνεδρίου με θέμα: «τα Βαλκάνια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών», με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ ανέφερε: 
«Πιστεύουμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αφήνει χώρο μέσω της ευρωπαϊκής διαδικασίας ένταξης της γείτονος να βρούμε επωφελείς τρόπους συνεργασίας και για τις δύο πλευρές».

Σημείωσε παράλληλα ότι «θα υπερασπιστούμε όμως τα εθνικά συμφέροντα και προϊόντα με ονομασία προέλευσης Μακεδονία». «Η Συμφωνία έλυσε τα πολιτικά ζητήματα και αφήνει χώρο για συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, των επενδύσεων και της οικονομίας» πρόσθεσε, σε αντιδιαστολή με την προ των εκλογών θέση της ΝΔ. 
Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που μάλιστα είχε πάρει μέρος και στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία, τόνισε στο ίδιο μήκος κύματος: «για να σταθεί η Συμφωνία θα πρέπει και τα δύο μέρη να παραμείνουν προσηλωμένα στους ουσιώδεις όρους αυτής. Εάν εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και από τις δύο πλευρές μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον και για τις δύο χώρες».
Πως σχολίασε ο Ν. Κοτζιάς 
«Χαίρομαι που άρχισε να αρέσει σε ΝΔ η συμφωνία Πρεσπών», σχολίασε σε ανάρτησή του  στο twitter ο πρώην υπουργός Εξωτερικών,Νίκος Κοτζιάς.
Και συμπλήρωσε με νόημα: «επειδή όμως με είπαν προδότη, δέχτηκα 1100 επιστολές και εκατοντάδες απειλητικά τηλεφωνήματα, σφαίρες και κάθε είδους πυρομαχικά, μέχρι και αντιαεροπορικά, σακούλες γεμάτο αίματα, ρωτώ μήπως,λέω μήπως, περισσεύει καμία συγγνώμη;»