Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019

Ρ.Τ.Ερντογάν προς Ν.Τραμπ: «Δε μου δίνεις τα F-35 δεν αγοράζω Boeing» - Το γόητρο των ΗΠΑ πλήττεται μετά τις υποχωρήσεις

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει κατανοήσει την αδυναμία των Αμερικανών να «ζήσουν» γεωπολιτικά ως πλανητικοί ηγεμόνες χωρίς την Τουρκία και κυριολεκτικά τους κτυπάει στην «αχίλλειο πτέρνα» τους που είναι το γόητρο!
Στις ΗΠΑ επιτέθηκε στη σημερινή του ομιλία σε συγκέντρωση του κόμματός του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις  οποίες τις απειλεί με οικονομικές κυρώσεις.

Αν αρνηθούν να μας πουλήσουν τα μαχητικά F-35, τότε η Τουρκία θα στραφεί σε άλλες επιλογές, είπε ο κύριος Ερντογάν. Ο κύριος Ερντογάν μάλιστα πρόσθεσε πως σε μια τέτοια περίπτωση, η χώρα του θα πρέπει να επανεξετάσει την αγορά αεροσκαφών τύπου Boeing από τις ΗΠΑ.
Ενημέρωσε παράλληλα τα στελέχη του κόμματός του πως το σύστημα S-400 που αγόρασε η Άγκυρα από την Ρωσία θα είναι έτοιμο προς χρήση τον Απρίλιο του 2020, αφού ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και οι απαραίτητες δοκιμές.
Όλοι ξέρουν ότι ο λόγος που οι Αμερικανοί κυριαρχούν στον πλανήτη δεν είναι επειδή είναι ιχυρότεροι από τους Ρώσους και τους Κινέζους γιατί σε έναν θερμοπυρηνικό πόλεμο θα «έλιωναν» το ίδιο ακριβώς με τους αντιπάλους τους, αλλά επειδή έχουν δημιουργήσει τον μύθο πως είναι οι ισχυρότεροι με ένα ευρύ πλαίσιο προπαγάνδας και συμμαχιών.
Αυτός ο μύθος όμως καταρρίπτεται εύκολα μόλις βρεθούν χώρες μεσαίας ισχύος όπως η Τουρκία και η Σ.Αραβία οι οποίες και έχουν μέγιστη σημασία για τις ΗΠΑ και δεν υπακούν στην βούληση των Αμερικανών.
Η Τουρκία για τις ΗΠΑ σημαίνει έλεγχο των Στενών και παρεμπόδιση της καθόδου των Ρώσων στα «ζεστά» νερά της Μεσογείου και ιδιαίτερα της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και έλεγχο της Μέσης Ανατολής καθώς η Τουκία βρίσκεται σε καίριο γεωπολιτικό σημείο.
Η δε Σαουδική Αραβία είναι  χώρα που έχει καταστήσει το δολάριο παγκόσμιο κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα μετά την μακιαβελική συμφωνία του Κίσινγκερ το 1973 για συναλλαγές του πετρελαίου ΜΟΝΟ σε δολάρια.
Ότι κι αν πράξουν οι δύο αυτές χώρες δεν πρόκειται οι ΗΠΑ να φανούν «σκληρές» μαζί τους. Χωρίς Τουρκία το ΝΑΤΟ διαλύεται στα σύνορα με την Ανατολή και χωρίς την Σ.Αραβία το δολάριο μετατρέπεται σε... χαρτί γενικής χρήσεως.
Έτσι ο Ρ.Τ.Ερντογάν μπορεί και απειλεί ο ίδιος με κυρώσεις τους Αμερικανούς μειώνοντας έτσι κατά πολύ το γόητρό τους. Η ιστορία αυτή των ρωσικών S-400 έχει στοιχίσει τα μέγιστα στους Αμερικανούς και αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο μεγάλος γεωπολιτικός «σκακιστής» είναι ο Β.Πούτιν ο οποίος και «έστησε» αριστοτεχνικά αυτή την ιστορία «ξεγυμνώνοντας» το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
Θυμίζουμε ότι "Γη και ύδωρ" έδωσαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία καθώς της πρότειναν να κρατήσει τους S-400 αλλά να μην τους ενεργοποιήσει και ως αντάλλαγμα θα πάρουν πολλά δισ δολάρια από μια νέα εμπορική συμφωνία που θα συναφθεί μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν!
Συγκεκριμένα, μετά από αίτημα του Προέδρου Ν.Τραμπ, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, τηλεφώνησε στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του ζήτησε να μην ενεργοποιηθεί το ρωσικό σύστημα S-400.
Αν η Τουρκία απαντήσει θετικά, δεν θα υποβληθούν κυρώσεις του είπε ο γερουσιαστής.  Η Αμερική ως αντάλλαγμα θα προσφέρει μία ισχυρή εμπορική συμφωνία (trade agreement).
Όμως, αν η Τουρκία συνεχίσει με ενεργοποίηση των S-400, τότε οι κυρώσεις είναι αναπόφευκτες, προειδοποίησε ο γερουσιαστής.
Φυσικά μετά από μια τέτοια υποχώρηση την οποία το pronews την είχε προβλέψει, ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα κάνει πολύ σκληρότερα παζάρια.
Πρώτο μάλιστα το pronews είχε ενημερώσει το κοινό για την επικείμενη πρόταση των Αμερικανών περί μη ενεργοποίησης των S-400 και... όλα καλά...
Έπεται συνέχεια όμως. Τώρα οι Αμερικανοί προκειμένου να μην χάσουν την Τουρκία από την ΝΑΤΟϊκή σφαίρα επιρροής οριστικά και αμετάκλητα και θεωρώντας ότι ο βιολογικός και πολιτικός κύκλος του Ρ.Τ.Ερντογάν είναι πολύ πιθανό να κλείσει νωρίτερα, από μόνοι τους δίνουν διέξοδο στους Τούρκους αν και περισσότερο είναι μια διέξοδος για τους ίδιους.
Τους προτείνουν και τους «επιτρέπουν» να τους παραλάβουν μεν αλλά να μην τους ενεργοποιήσουν δε.
Τι κατάλαβε από αυτό η Άγκυρα;    Μα φυσικά ότι πέρασε για ακόμα μια φορά το δικό της και έχει την ευκαιρία να περάσει κι ολα τ'άλλα.
Για τους επόμενους 6 μήνες θα παιχτεί το σίριαλ της ενεργοποίησης ή της αποθήκευσης των πυραύλων. Για να μη τους ενεργοποιήσουν οι Τούρκοι θα ζητήσουν πολλά ανταλλάγματα.
α) Θα ζητήσουν να γίνει κανονικά η παράδοση των F-35 για τα οποία έχουν άλλωστε πληρώσει.
β) Να τους δοθούν συστοιχίες Patriot προς αντικατάσταση των ανενεργών S-400.
γ) Να σταματήσουν οι λεκτικές στηρίξεις στην Ελλάδα και οι υπεκφυγές ότι σε έναν ελληνοτουρκικό «θερμό» επεισόδιο οι ΗΠΑ θα πάρουν το μέρος της ελληνικής πλευράς.
δ) Αν εν τέλει συμβεί ένα «θερμό» επεισόδιο να παρέμβουν άμεσα ως «διαιτητές» που θα οδηγήσουν τις δύο χώρες σε διαπραγματεύσεις ώστε να επιτευχθεί ο διακαής πόθος της Τουρκίας της συνδιαχείρισης των κοιτασμάτων που βρίσκονται εντός των ΑΟΖ των δύο ελληνικών κρατών της Ελλάδας και της Κύπρου.
Το ωραίο σε όλα αυτά είναι πως στο τέλος οι Τούρκοι πάντα θα έχουν την δυνατότητα να ενεργοποιήσουν έτσι κι αλλιώς τους S-400 ανα πάσα στιγμή όποτε το θελήσουν άλλωστε  διαθέτουν εκπαιδευμένο προσωπικό.
Έχουν μάλιστα αφήσει να διαρρέεται πως μπορούν να τους μεταφέρουν και στα Κατεχόμενα για να εξοργιστούν και οι Ισραηλινοί. Και αυτό μόνο τυχαία δεν τον διέρρευσαν είναι στα πλαίσια της επιθετικής διαπραγμάτευσης με τους Αμερικανούς για να πάρουν ότι θέλουν και ότι ζητήσουν.
Οι Αμερικανοί μέχρι τώρα έδειξαν ότι είναι σχετικά «ευάλωτοι» απέναντι στην Τουρκία και μάλλον θα ενδώσουν ελπίζοντας σε μια μελλοντική επιστροφή των Κεμαλικών.
«Τελεσίγραφα» που δεν τηρούνται και επαναλαμβάνονται στο «κενό» στρέφονται κατά εκείνου που τα εκδίδει.»
Όσο για τους εν Αθήναις, αυτοί προφανώς έβλεπαν «άλλο έργο» θεωρώντας ότι όντως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ελλάδα ξεχνώντας όμως ότι οι ΗΠΑ διαχρονικά στηρίζουν τα δικά τους και μόνο συμφέροντα. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και να ζητάει ξεκάθαρα ανταλλάγματα.
pronews