Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2019

Γιατί οι καρέκλες των Αρχηγών μπορεί να μετατραπούν σε “εκτινασσόμενα καθίσματα”


Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει περίπου διαβεβαιώσει τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων ,ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για κρίσεις πριν την ολοκλήρωση της θητείας τους. Εκτός αν…
Αυτό το εκτός αν έχει να κάνει με κάτι απρόοπτο, αφού όπως είπε ο ΥΕΘΑ στις τελευταίες δηλώσεις του, “κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον”. Στην πραγματικότητα αυτό που μπορεί να μετατρέψει τις καρέκλες κάποιων Αρχηγών σε “εκτοξευόμενο κάθισμα” είναι ένα και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακριβώς απρόοπτο: μια κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά.

Αν τελικά προκύψει και αντιμετωπιστεί όπως πρέπει, ουδείς έχει λόγο να ανησυχεί. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά , είναι απολύτως βέβαιο ότι την ευθύνη θα την αναλάβουν εξ ολοκλήρου οι Αρχηγοί, ή τέλος πάντων κάποιοι απ΄ αυτούς . Το “έργο” έχει παιχτεί κι άλλες φορές. Ίσως να ΄ναι κι αυτός ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση έχει εξαιρέσει από την πολιτική του “μαζικού ξηλώματος” τις ΕΔ. Στην κυβέρνηση ξέρουν πολύ καλά ότι τα ελληνοτουρκικά αν “στραβώσουν”, μπορούν να οδηγήσουν σε αποδόμησή της στη κοινή γνώμη σε χρόνο ρεκόρ. Η επιλογή για διατήρηση των Αρχηγών λοιπόν μπορεί να γίνεται και με την “πονηρή” και μικροκομματική λογική “να ΄χουμε κεφάλια να κόβουμε”, αν η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά γίνει εξαιρετικά δύσκολη και δυσάρεστη.
Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν θα ΄πρεπε να αγχώνει τους Αρχηγούς οι οποίοι το μόνο που έχουν να κάνουν ,είναι η δουλειά τους. Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σ΄ ότι αφορά τα στρατιωτικά θέματα.Για τα πολιτικά καλό θα ΄ναι να ΄χουν στο μυαλό τους ότι θα πρέπει να ΄χουν ενημερώσει τους πολιτικούς τους προϊσταμένους για την κατάσταση και τις δυνατότητες των ΕΔ, αλλά και για τις επιλογές που υπάρχουν στην αντιμετώπιση των πιθανών τουρκικών προκλήσεων. Καλό θα ΄ναι να τους δεσμεύσουν από τώρα για τις “κόκκινες γραμμές” τις οποίες πρέπει να υπερασπιστούν οι ΕΔ κι όχι να αναμένουν κάποιο μεταμεσονύχτιο ΚΥΣΕΑ, όπως το 1996.
Οι Αρχηγοί δεν έχουν λόγο ούτε να “φουσκώνουν” τα δεδομένα σ΄ ότι έχει να κάνει με τα ελληνοτουρκικά, ούτε φυσικά να τα υποτιμούν. Όπως δεν πρέπει να υπερεκτιμούν την αποφασιστικότητα των πολιτικών και να υποτιμούν τις “πονηριές” τους.
Γι΄ αυτό ας είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα έχοντας πάντα στο μυαλό τους ότι αυτό που προέχει είναι το συμφέρον της χώρας και η δική τους υστεροφημία στο στράτευμα.
militaire