Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019

“Μακελειό” στο Καστελόριζο! Τι συνέβη γύρω από το νησί υπό την παρακολούθηση NATOϊκού AWACS!


Τα όσα συνέβησαν χθες στο Καστελόριζο με τις 55 παραβιάσεις και τις 19 εμπλοκές με τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αποτυπώνουν απόλυτα την προσπάθεια της Άγκυρας να διατηρήσει ψηλά το θερμόμετρο της έντασης και να πιέσει την Ελλάδα με στρατιωτικά μέσα. Όλα αυτά με την ανοχή του ΝΑΤΟ, το οποίο χθες ήταν παρών στην εκδήλωση των φοβερών προκλήσεων των Τούρκων, τουλάχιστον μέχρι κάποιο σημείο! ΝΑΤΟϊκό ιπτάμενο ραντάρ AWACS πετούσε στο Καστελόριζο και έκανε…συνεργασία με τα τουρκικά F-16 που στη συνέχεια μετέτρεψαν την περιοχή σε εναέριο πεδίο μάχης.

Τι συνέβη χθες στο Καστελόριζο;
Οι Τούρκοι είχαν σχεδιάσει άσκηση η οποία “περικύκλωνε” το Καστελόριζο. Το συνηθίζουν όχι μόνο σ΄ αυτή τη περιοχή. Το ΄χουν κάνει ακόμη και σε νησιά μεγάλα, όπως η Χίος ή η Λέσβος.
Τι προέβλεπε το σενάριο της άσκησης, η οποία είχε και ΝΑΤΟϊκό καπέλο;
Αριθμός τουρκικών F-16 έπαιζαν τον ρόλο εχθρικών αεροσκαφών που επιχειρούν να διεισδύσουν στον τουρκικό εναέριο χώρο και να πλήξουν στόχους. Άλλα τουρκικά F-16 θα έπρεπε να τα αναχαιτίσουν.
Σ΄ αυτό το σενάριο συμμετείχε το NATOϊκό AWACS αλλά κι ένα τουρκικό ιπτάμενο ραντάρ. Επίσης συμμετείχε και τουρκικό ιπτάμενο τάνκερ.
Λόγω της παρουσίας του NATOϊκού AWACS οι Τούρκοι είχαν σχεδιάσει την άσκηση, εκτός των 10 ν.μ από το Καστελόριζο. Είναι αυτονόητο ότι δεν το τήρησαν κι άρχισαν από τη πρώτη στιγμή τις παραβιάσεις.
Πρώτα παραβίασαν το κυπριακό FIR . Από εκεί εισήλθαν στο ελληνικό FIR όπου και ήρθαν σε επαφή με τα ελληνικά F-16. Οι αναχαιτίσεις ξεκίνησαν “υπό το βλέμμα” του ΝΑΤΟϊκού AWACS, το οποίο πολύ σύντομα διέκοψε την συνεργασία και δήλωσε ότι αποχωρεί από την περιοχή. Αυτό μάλλον εξόργισε περισσότερο τους Τούρκους, οι οποίοι εγκατέλειψαν το σενάριο της άσκησης και προχώρησαν στο …μακελειό που ακολούθησε.
Υπήρξαν σκληρότατες εμπλοκές γύρω από το Καστελόριζο. Υπήρξαν στιγμές που εξελίσσονταν την ίδια στιγμή όχι μία αλλά πολλές διαφορετικές εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών F-16. Υπενθυμίζουμε ότι από τα 23 τουρκικά μαχητικά τα 14 ήταν οπλισμένα.
Οι αερομαχίες διήρκησαν αρκετές ώρες, αφού τα τουρκικά μαχητικά χρησιμοποίησαν και το ιπτάμενο τάνκερ τους για εναέριο ανεφοδιασμό.
Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αντιμετώπισε την κατάσταση όπως πάντα αποτελεσματικά. Ωστόσο υπήρξαν στιγμές που η πιθανότητα να υπάρξει ένα απρόβλεπτο γεγονός που θα ήταν η σπίθα που θα άναβε φωτιά, ήταν μεγάλη. Θα αρκούσε ακόμη και μια μηχανική βλάβη σ΄ ένα από τα αεροσκάφη για να κλιμακωθεί η ένταση.
Οι Τούρκοι αποχώρησαν αργά το απόγευμα και αρκετά από τα F-16 προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση του Ντάλαμα, αν και δεν ανήκουν σ΄ αυτή. Ίσως αυτό να αποτελεί μήνυμα ότι και η σημερινή μέρα θα ΄ναι δύσκολη για την ελληνική ΠΑ.
militaire.gr