Τρίτη, 6 Αυγούστου 2019

Οι τουρκικοί S-400 απειλούν το “κεφάλι” του Αμερικανού ΥΠΕΞ τον οποίο Τραμπ μπορεί να “θυσιάσει”

Η απόφαση του Ερντογάν να προχωρήσει στην παραλαβή των ρωσικών S-400, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, όχι στην Άγκυρα,όπως θα αναμενόταν, αλλά στην Ουάσινγκτον! Η απροθυμία του προέδρου Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα. Ένα απ΄ αυτά είναι η διάσταση απόψεων που έχει με τον ΥΠΕΞ του ,τον Μάικ Πομπέο, ο οποίος προς το παρόν τουλάχιστον παραμένει στη θέση του. Θα θυσιάσει και τον Πομπέο για χάρη του Ερντογάν και των S-400 ο Τραμπ; Πολύ πιθανό.

Όπως γράφει η Madeleine Joung στο Time, ο Πομπέο δεν έκρυψε την άποψή του, η οποία ήταν άμεση επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Ο Τραμπ εμφανίστηκε αρχικά απρόθυμος και στη συνέχεια τελείως αρνητικός σ΄ αυτό το ενδεχόμενο. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να παρακάμψει τον Πομπέο και να αναθέσει στον γερουσιαστή
Λίντσεϊ Γκράχαμ να συνεργαστεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Γκράχαμ επιβεβαίωσε την “αποστολή” που του είχε αναθέσει ο Τραμπ, αποκαλύπτοντας και τη νέα αμερικανική γραμμή: “Αν η Τουρκία δεν ενεργοποιήσει τους S-400 δεν χρειάζεται να επιβληθούν κυρώσεις”.
Ο Πομπέο που ρωτήθηκε για τον ουσιαστικό παραγκωνισμό του, από το Bloomberg, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι δεν πρόκειται να μιλήσει “για εσωτερικές υποθέσεις”.
Ο νόμος περί κυρώσεων προβλέπει ότι ο Πρόεδρος μπορεί να μην τον εφαρμόσει ή να καθυστερήσει τις κυρώσεις. Πρέπει όμως να παρουσιάσει γι΄ αυτό μια σοβαρή δικαιολογία. Μέχρι στιγμής το μόνο που επαναλαμβάνει ο Τραμπ, είναι πως η διοίκηση Ομπάμα φταίει που δεν επέτρεψε την πώληση Patriot στην Τουρκία. Μέγα ψέμμα, αφού η Άγκυρα παίζει χρόνια τώρα το εκβιαστικό χαρτί της αγοράς αντιαεροπορικών. Πριν καταφύγει στους ρωσικούς S-400, είχε προκρίνει τη λύση ανταεροπορικών συστημάτων από την Κίνα. Έκανε πίσω όταν διαπραγματεύτηκε με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
Ο Τραμπ επιμένει να λέει ότι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία “δεν είναι δίκαιο”. Στο υπουργικό συμβούλιο της 16ης Ιουλίου, έφερε μάλλον σε δύσκολη θέση τον ΥΠΕΞ του Μαίκ Πομπέο, όπως γράφει το Time.
Ο Τραμπ επανέλαβε ότι “επειδή ο Ερντογάν αγόρασε ρωσικούς πυραύλους, δεν μπορούμε να του πουλήσουμε αεροσκάφη δισεκατομμυρίων. Δεν είναι δίκαιο. Έχεις κάτι να προσθέσεις Μάικ”, κατέληξε ρωτώντας τον Πομπέο , ο οποίος αρκέστηκε να απαντήσει: “Νομίζω ότι το εξηγήσατε πολύ καλά”. Και ο Τραμπ απάντησε: “Έτσι νομίζω. Απάντησες σωστά”.
Συμπέρασμα που μας αφορά; Καλό θα ΄ναι στα σενάρια μας για την Τουρκία, να μην αποκλείουμε καθόλου το ενδεχόμενο να έχουμε απέναντί μας μια χώρα που θα διαθέτει και F-35 και S-400…
militaire