Σάββατο, 31 Αυγούστου 2019

“Η καλή σχέση του Ερντογάν με τον Τραμπ δεν θα τον σώσει από τις κυρώσεις για τους S-400”


Η καλή σχέση του  Ντόναλντ Τραμπ με τον  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να “φρενάρει” την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος  δεν έχει αρκετά περιθώρια ελιγμών, αφού περιορίζεται από την ισχυρή αντίδραση από το Κογκρέσο αναφέρεται σε ανάλυση που έγινε  για το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

«Η Τουρκία σαφώς επιχειρεί να περάσει στα αχαρτογράφητα νερά, καθώς καμία άλλη χώρα του ΝΑΤΟ δεν έχει εμπλακεί με τη Ρωσία σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας σε τέτοιο βαθμό. Η μετατόπιση του τουρκικού αμυντικού συστήματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι εύκολη ή ομαλή, και τα σήματα αποδέσμευσης πολλαπλασιάζονται, ” γράφει ο Bülent Alirıza, διευθυντής του προγράμματος που παρακολουθεί την Τουρκία,στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Η διοίκηση Τραμπ απέβαλε τον περασμένο μήνα την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter . Εκτός αυτού, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αγορά των S-400..
“Ακόμα και αν ο  Τραμπ συνέχισε να εκδηλώνει την άρνησή  του για κυρώσεις στην Τουρκία, αξιωματούχοι κάτω από αυτόν ομόφωνα πιστεύουν ότι αυτές είναι αναπόφευκτες “, γράφει ο Alirıza.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιέζεται περισσότερο από τους δύο σημαντικότερους συμμάχους του Κογκρέσου, τον Πρόεδρο της Γερουσίας για τις Εξωτερικές Σχέσεις Jim Risch και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας  της Γερουσίας κ. James Inhofe.
Οι  δηλώσεις του Τραμπ θα βρεθούν ξανά αντιμέτωπες με το Κογκρέσο το οποίο θα επανέλθει στο θέμα των κυρώσεων ,τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.