Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019

“Σημειωτόν” στα ελληνοτουρκικά! Τι έδειξε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και το λάθος με τη Χάλκη


Ποιο είναι το συμπέρασμα από τις πρώτες πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ελληνική πλευρά για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν; Πήγαμε μπροστά ή πίσω; Θα λέγαμε ότι κάνουμε σημειωτόν. Μητσοτάκης και Ερντογάν έθεσαν τα θέματα που είχαν στην ατζέντα τους εκφράζοντας τις απόψεις τους και τίποτα παραπάνω.

Είναι αλήθεια ότι στις πρώτες διαρροές ,γιατί θα ακολουθήσουν κι άλλες, η ελληνική πλευρά δεν έχει πει τι είπε ο πρωθυπουργός για τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις. Γιατί προφανώς κάποια κουβέντα θα ειπώθηκε.
Αυτό που κατ΄ εξακολούθηση βεβαίως όλοι οι πρωθυπουργοί θέτουν χωρίς να είναι κατανοητό το γιατί , είναι το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Για να μην παρεξηγηθούμε , δεν εννοούμε ότι δεν ενδιαφέρει το θέμα, αλλά ότι αυτό αποτελεί ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της Τουρκίας και δεν μπορεί να μπαίνει ως…αντιστάθμισμα για όσα παράλογα, ανήκουστα και προκλητικά ζητά η Τουρκία για τη μειονότητα της Θράκης. Την οποία εξακολουθεί να την αποκαλεί “τουρκική”. Η μειονότητα είναι μουσουλμανική και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει είναι υπόδειγμα για όλη την Ευρώπη. Προβλήματα που πιθανόν να υπάρχουν λύνονται και η συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή θα ήταν τέλεια αν δεν υπήρχε ο τουρκικός δάκτυλος και το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα στη Θράκη κι όχι αυτά που λέει η Άγκυρα.
Προφανώς η Αθήνα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για συνέχιση της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από Ρω και Μεγίστη και την ώρα της συνάντησης δημοσιοποιήθηκε τουρκική NAVTEX στο Καστελόριζο.
Δεν περίμενε κανένας να γίνει θαύμα στη χθεσινή συνάντηση. Ούτε καν ένα βήμα προς τα μπρος. Ίσως το σημειωτόν να είναι το καλύτερο που μπορούσαμε να πάρουμε.
Μένει βέβαια να δούμε τι άλλο θα διαρρεύσει από την πρώτη επαφή Μητσοτάκη-Ερντογάν. Γιατί σ΄ αυτές τις περιπτώσεις τα πραγματικά ενδιαφέροντα δεν “βγαίνουν” αμέσως στην επιφάνεια.
militaire