Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2019

Η συμπεριφορά του Τραμπ δεν διαφέρει από αυτή του “ξανθού ηγέτη”: Και οι δύο για την Τουρκία


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

 Υπάρχει αυτή η αίσθηση στην Ουάσιγκτον, το τελευταίο διάστημα, ότι το λεγόμενο «βαθύ κράτος» θα παρεμβαίνει και θα διορθώνει τις δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε σοβαρά διεθνή ζητήματα, είτε πρόκειται για την Κίνα και το Ιράν, είτε για την Τουρκία και τη Συρία. Συνέβη, ακόμη μία φορά, την εβδομάδα μας που πέρασε: Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον να σπεύδουν να μαζεύουν τα «ασυμμάζευτα» του Αμερικανού πλανητάρχη, που τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, δεν έχει καταλάβει πως λειτουργούν οι χώρες.

 Και σίγουρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως επιχειρήσεις, διότι άλλα είναι τα συμφέροντα μίας χώρας και άλλα ενός επιχειρηματία-προέδρου. 
Ήδη οι ψίθυροι είναι πολλοί. Η διόρθωση των προεδρικών δηλώσεων για την Κίνα και το Ιράν πρέπει να καταγραφούν στην ιστορία. Διότι ο κ. Τραμπ που άφησε τη γλώσσα του, για μία ακόμη φορά, να πάει …περίπατο, μίλησε σαν επιχειρηματίας, όχι σαν πρόεδρος της Αμερικής. 
Και έπρεπε να επανέλθει στην τάξη. Προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση, πάντως, η παρέμβαση για την Τουρκία του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Τζόζεφ Ντάνφορντ.
 Ο τρόπος με τον οποίο ξεκαθάρισε ότι η αμερικανική θέση για τους ρωσικούς S-400 που αγόρασε η Τουρκία, ΔΕΝ αλλάζει, ξάφνιασε αναλυτές, διπλωμάτες και δημοσιογράφους διότι όλοι είχαν μείνει με την εντύπωση ότι ο κ. Τραμπ έλυσε τα προβλήματα του Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα αυτό. 
Στην πραγματικότητα, όλα είναι ανοικτά και θα πρόσθετα και επικίνδυνα για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και μίας σειράς χωρών, που θα επηρεαστούν από τυχόν ρήξη. Ο κ. Έσπερ, που είναι επιλογή του κ. Τραμπ για το υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε θέση, η οποία είναι αντίθετη από αυτή του αφεντικού του. 
Ο πρόεδρος, παραβιάζοντας τους νόμους, μετέφερε στην Άγκυρα μέσω του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ ότι δέχεται την εγκατάσταση των S-400 υπό τον όρο ότι το ρωσικό σύστημα δεν θα λειτουργήσει ποτέ. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε δημόσια και επίσημα ότι οι S-400 πρέπει να φύγουν από το τουρκικό έδαφος. 
Και αν φύγουν τότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η συζήτηση για την επαναφορά της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των S-400. Επειδή η ρωσική προπαγάνδα είναι αποτελεσματική, και προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των Ελλήνων οπαδών του «ξανθού γένους» καταφέρνει να κρύψει ότι η πώληση των S-400 είναι μία ξεκάθαρα προκλητική και απειλητική κίνηση εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Ελληνισμό αυτή τη στιγμή είναι ακριβώς αυτό, ότι: Η «ορθόδοξη» Ρωσία βοηθά και υποστηρίζει με τον χειρότερο τρόπο τους Τούρκους καταχτητές της Κύπρου, και Η Αμερική, η οποία έκαψε το νησί με το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, αντιλαμβάνεται, κάθε μέρα που περνά, ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, μαζί με το Ισραήλ, μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα που της δημιουργεί η Τουρκία. 
Όμως ο κ. Τραμπ ακόμα και σήμερα εξυπηρετεί τον Ταγίπ Ερντογάν. Όσο πιο γρήγορα λάβει τις τελικές του αποφάσεις ο Λευκός Οίκος, τόσο το καλύτερο για την ίδια την υπερδύναμη… Διότι ο πρόεδρος της Τουρκίας εργάζεται συνειδητά για τους Ρώσους… ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Με την επιστροφή των μελών του Κογκρέσου θα κατατεθούν σχέδιο νόμου και τροπολογίες σε σχέδια νόμου που θα αφορούν την ακύρωση του δικαιώματος του προέδρου Τραμπ να καθυστερεί ή να αναβάλλει τις κυρώσεις εναντίον κρατών που έχουν σχέση με τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας… 
Την ίδια στιγμή ένας, ίσως και δύο γερουσιαστές προσπαθούν να νικήσουν τον East Med Act. Απαιτείται εγρήγορση και οργανώσεις, όπως η ΑΧΕΠΑ δεν βοηθούν καθόλου… 

Πηγή:  https://hellasjournal.com