Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019

Προβληματισμός στις ΗΠΑ για το μέλλον της Τουρκίας εντός ΝΑΤΟ

Μεγάλο θέμα έχει δημιουργηθεί στα τουρκικά ΜΜΕ καθώς στις ΗΠΑ για πρώτη φορά έλαβε χώρα συνέδριο με θέμα το "μέλλον της Τουρκίας ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ"!
Στο συνέδριο της Νέας Υόρκης με τίτλο "IQ2US Debates" συμμετείχαν καθηγητές πανεπιστημίων, πρώην αξιωματούχοι της CIA, πρώην και νυν διπλωμάτες κτλ.
Η μάχη ήταν σφοδρότατη μεταξύ δύο μπλοκ που επιχειρηματολογούσαν υπέρ και κατά της Αγκυρας.
Τα "γεράκια" κυρίως πρώην στελέχη μυστικών υπηρεσιών επιχειρηματολογούσαν υπέρ άμεσων κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας με διακοπή παροχής πληροφοριών εντός ΝΑΤΟ ενώ οι υπόλοιποι τόνιζαν πως η Αγκυρα πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία στο "δυτικό μαντρί".
Ο καθηγητής του Princeton, Bernard Haykel, ανέφερε πως στην ερώτηση "αν αξίζει η Τουρκία να είναι μέλος του ΝΑΤΟ", η απάντηση είναι καταφατική.
"Η Τουρκία είναι μια από τις πιο σημαντικές χώρες της Μέσης Ανατολής. Οι υπόλοιπες είναι το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία.
Εχει ένα πολύ σημαντικό και ισχυρό Στρατό. Εχει πολύ μεγάλο πληθυσμό. Για πολλά χρόνια ήταν ένας έμπιστος σύμμαχος της Δύσης  και θα ήταν τραγικό να την δούμε να αποχωρεί από την συμμαχία αυτή".
Οσο αφορά τις σχέσεις της με την Ρωσία και το αντιαεροπορικό σύστημα S-400, ο Haykel την χαρακτήρισε ως "κακή εξέλιξη" και πρόσθεσε:
"Η Τουρκία πολεμά με τους Κούρδους και το ISIS. Η προσέγγιση των Κούρδων YPG/PKK με τις ΗΠΑ οδήγησε στην επαναπροσέγγιση αυτή (Τουρκίας-Ρωσίας).
Για την Τουρκία το κουρδικό πρόβλημα αποτελεί μείζον θέμα. Φυσικά η σχέση ΗΠΑ-Κούρδων δεν σημαίνει μείωση της υποστήριξης προς την Αγκυρα. Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα και πρέπει να είναι στο ΝΑΤΟ".
Ο πρώην σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, George W. Bush, ο οποίος υπηρέτησε και ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, ο Michael Doran, είπε επίσης πως "το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό για την Τουρκία" και πρόσθεσε:
"Λένε πως οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την Τουρκία. Ολοι γνωρίζουν τις αναφορές απομάκρυνσης του Ερντογάν από την Δύση. Πήγαμε στην Συρία μέσω του παρακλαδιού του YPG/PKK . Ενα αποσχιστικό κίνημα που θέλει να δημιουργήσει το Κουρδιστάν και οι ΗΠΑ το θεωρούν ως τρομοκρατική εξτρεμιστική οργάνωση όπως για παράδειγμα είναι η Χαμάς για το Ισραήλ.
 Η διευθύντρια του think tank "Atlantic Counci", Barbara Slavin, είπε επίσης πως "η Τουρκία πρέπει να είναι στο ΝΑΤΟ". Πρόσθεσε ότι:
"Η απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ θα την σπρώξει στις αγκαλιές της Ρωσίας και του Ιράν και αυτό σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον μας. Yπήρχαν αρχικά στο ΝΑΤΟ και πιο ολοκληρωτικές χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Η Τουρκία πρέπει να είναι στο ΝΑΤΟ. Εμπιστεύομαι τον τουρκικό λαό.
Ο πρώην ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τον συνασπισμό κατά του ISIS, Brett McGurk, είπε τα εξής:
"Δεν λέω ότι πρέπει να αφήσουμε την Τουρκία να βγει από το ΝΑΤΟ.
Λέω ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον χρήσιμο για την Τουρκία και το αντίστροφο.
Οι ΗΠΑ επένδυσαν σε άλλους συμμάχους στην μάχη κατά του ISIS. 
Τέλος ο πρώην πράκτορας της CIA, Reuel Marc Gerecht, ανέφερε πως έζησε στην Τουρκία για πολλά χρόνια.
"Αγαπώ τον τουρκικό λαό, η Τουρκία είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ αλλά η παραλαβή των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Ρωσία πρέπει να δρομολογήσουν ξελίξεις.
Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει πλέον να μοιράζεται μυστικά με την Τουρκία" τόνισε.