Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019

Μακεδονικό: Η πιό θεαματική kolotoumba


Σε ποιόν ανήκει η δήλωση: «Σχετικά με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών». Τέσσερις επιλογές στο μεγάλο τηλεοπτικό παιχνίδι γνώσεων τον Σεπτέμβριο του 2019: Στον Κοτζιά. Στον Τσίπρα. Στον Κατρούγκαλο.
Στον Δένδια. Ο εξαιρετικός παίκτης με ακλόνητη βεβαιότητα δίνει μία από τις τρείς πρώτες επιλογές και μένει εμβρόντητος όταν πληροφορείται από τον παρουσιαστή ότι απέτυχε, γιατί η σωστή απάντηση είναι η τέταρτη! Ίσως είναι η καλύτερη ερώτηση - παγίδα, για να χάσει τα 100.000 ευρώ. 
Του Δημήτρη Κυριακόπουλου 
Χτυπάει το κεφάλι του ο άτυχος παίκτης, αλλά δεν πρέπει να τα βάζει με τον εαυτό του. Δεν φταίει. Ήταν ενημερωμένος. Ήξερε ότι η ΝΔ πρωτοστατούσε μέχρι πριν λίγους μήνες στον «ανένδοτο» κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάνοντας ό,τι μπορούσε εντός και εκτός Βουλής για να πέσει ο Τσίπρας, που την υπέγραψε. Γνώριζε ότι πρωτοκλασάτα στελέχη της, ο Σαμαράς, ο Γεωργιάδης, ο Βορίδης πρωταγωνιστούσαν στα συλλαλητήρια, στις λαοθάλασσες κατά της συμφωνίας. Άκουγε όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη της ΝΔ να την χαρακτηρίζουν στα κανάλια από προδοτική έως απαράδεκτη. 
Αστραπιαία πέρασε από το μυαλό του και η τελευταία (8 Σεπτεμβρίου 2019) δήλωση του ίδιου του Κυριάκου Μητοτάκη στη ΔΕΘ, που την ονόμασε επιζήμια για την χώρα. Δεν μπορεί, σκέφτηκε, αν ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η συμφωνία είναι επιζήμια, ο Υπουργός Εξωτερικών λίγο μετά να θέλει την «πλήρη και συνεπή εφαρμογή της». 
Είχε και ένα τελευταίο ατού: Πίστευε ότι κωλοτούμπες κάνουν μόνο οι λαϊκιστές, που θέλουν ως αντιπολίτευση να χαϊδεύουν τα αυτιά των πολλών και μόλις πάρουν την κυβέρνηση τα γυρίζουν. Και για λαϊκιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν τον είχε με τίποτα. Γι΄αυτό τον ψήφισε άλλωστε, για τη «συμφωνία αλήθειας». Αυτό που λέει, αυτό είναι! Ίσα - ίσα που τον είχε για τον μεγαλύτερο πολέμιο των λαϊκιστών.
Αυτή η υπερβολική σιγουριά τον «έφαγε». Έχασε τα 100 χιλιάρικα, αλλά πλούτισε σε γνώση, χρήσιμη για το μέλλον, μαθαίνοντας ότι kolotoumba κάνουν και οι σοβαροί, οι υπεύθυνοι Έλληνες πολιτικοί, οι εχθροί των λαϊκιστών, αφού έχουν κατακτήσει την εξουσία. Και μάλιστα είναι η καλύτερη, η πιό θεαματική, ενέχοντας το στοιχείο της έκπληξης.