Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΚΤΑΚΤΟ>Λίγο πριν τη Παγκόσμια Υφεση που θα αλλάξει τον Κόσμο; Συνέντευξη-συναγερμός του πρώην υπουργού Οικονομικών Larry Summers


Ξεκινάει με ύφεση ο θαυμαστός νέος κόσμος που δεν θα έχει καμμία σχέση με όσα έχουμε ζήσει ως σήμερα. Ηδη η ύφεση βρίσκεται προ των πυλών και θα συνοδευθεί από πολέμους και κατάργηση των εθνικών νομισμάτων. Ένας ακόμη πολύ γνωστός οικονομολόγος προειδοποιεί για μια ύφεση που αναμένεται να έρθει στις ΗΠΑ: ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Larry Summers εκτίμησε ότι η πιθανότητα μιας ύφεσης πριν το 2021 είναι σχεδόν 50% – και περιέγραψε ένα σενάριο “μαύρης τρύπας” στο οποίο τα επιτόκια θα μπορούσαν να κολλήσουν στο μηδέν.

Η εμπειρία στην Ιαπωνία, την Ευρώπη ή ακόμη και τις ΗΠΑ είναι ότι μόλις εισέλθεις σε ένα καθεστώς σχεδόν μηδενικών επιτοκίων, είναι ένας είδος μαύρης τρύπας. Τείνει να ρουφά την οικονομία και όταν η οικονομία βρεθεί εκεί, είναι δύσκολο να ξεφύγει. Η Ιαπωνία δεν μπόρεσε να ξεφύγει και ούτε η Ευρώπη δείχνει να τα καταφέρνει. Οι ΗΠΑ ξέφυγαν, αλλά φαίνεται ότι παρασύρονται εκ νέου. Απέχουμε μόλις μια ύφεση από την ‘Ιαπωνικοποίηση’. Στη μαύρη τρύπα, η ασθενής οικονομική ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός οδηγούν σε χαμηλά επιτόκια και η συρρίκνωση της εμπιστοσύνης καθιστά δύσκολη την απόδραση από τα χαμηλά επιτόκια”.


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall Street Journal, ο Summers περιέγραψε ένα ζοφερό outlook για τις οικονομικές συνθήκες των ΗΠΑ –“Έχω να αισθανθώ τέτοια ανησυχία από τη χρηματοπιστωτική κρίση”, παραδέχτηκε.
Παρά την ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η χρηματιστηριακή αγορά μέχρι στιγμής φέτος, ο Summers εστίασε στον μεταποιητικό κλάδο των ΗΠΑ, τις συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις με την Κίνα και την επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ως βασικές προκλήσεις
Επισήμανε επίσης πως τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση είναι επισφαλή –δεδομένου ότι δεν μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη, από την άλλη, παρουσιάζει πολύ έντονη μεταβλητότητα για να λειτουργήσει ως ασπίδα στους φόβους ύφεσης.
Ο πραγματικός κίνδυνος, εκτίμησε ο Summers, είναι ένα “σενάριο μαύρης τρύπας” στο οποίο και ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης και οι ρυθμοί πληθωρισμού θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κοντά στο μηδέν και ακολούθως να παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Οι Κεντρικές Τράπεζες δεν θα έχουν επαρκή εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές αδυναμίες σε αυτή την περίπτωση, δήλωσε ο Summers στην Wall Street Journal-σύμφωνα με το Forbes (αποκλειστική συνεργασία με Capital.gr στην Ελλάδα).
Στο μεταξύ ο ανύπερκτος Γερμανός υπ. Οικονομικών που αδυνατεί να διασώσει τις χρεοκοπημένες τράπεζες της χώρας του μας “απειλεί” με πολλά δις ευρώ! Η Γερμανία, υποστηρίζει ο δύστυχος, μπορεί να αντιμετωπίσει μια πιθανή οικονομική κρίση διοχετεύοντας “πολλά, πολλά δισεκατομμύρια ευρώ” στην οικονομία.
Μιλώντας σε βουλευτές κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στο κάτω σώματου γερμανικού κοινοβουλίου, την Bundestag, δήλωσε ότι το Βερολίνο έχει θέσει τα θεμέλια με τον σταθερό δημοσιονομικό σχεδιασμό του και την πολιτική του για τη μη ανάληψη νέου χρέους προκειμένου να πετύχει περισσότερα εάν ξεσπάσει (!!!!) μια κρίση.
“Άρα, κατά την άποψή μου, με τα ισχυρά χρηματοοικονομικά θεμέλια που έχουμε σήμερα, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε μια οικονομική κρίση με πολλά, πολλά δισεκατομμύρια ευρώ εάν πράγματι ξεσπάσει μία στη Γερμανία και την Ευρώπη”, δήλωσε ο Σολτς.
Κι εδώ γελάμε…
Στο μεταξύ από σήμερα Τρίτη οι κεντρικοί τραπεζίτες μέλη του Συμβουλίου της ΕΚΤ θα έχουν στα χέρια τους την ατζέντα και τα “υλικά” προς συζήτηση των θεμάτων που θα τεθούν στη συνάντηση της Πέμπτης. Και κατά συνέπεια θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το πλαίσιο στο οποίο ο Μάριο Ντράγκι σκοπεύει να κινηθεί στο Συμβούλιο, όσον αφορά την έκταση και το βάθος του πακέτου των μέτρων που θα εξαγγείλει ή θα παρουσιάσει ως εν δυνάμει παρεμβάσεις μέσα στο φθινόπωρο.
Θα περιορισθεί στην επιβεβαίωση και διευκρίνιση των όρων που θα δοθούν τα νέα TLTROs δάνεια στις τράπεζες ή θα προχωρήσει άμεσα σε νέα μείωση επιτοκίων και νέο κύκλο αγοράς τίτλων (QE II);
Οι “συντηρητικοί” του Συμβουλίου επιμένουν ότι είναι ακόμα νωρίς για ένα ισχυρό και εκτεταμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και υποστηρίζουν ότι πρέπει να εκτιμηθεί περισσότερο η πορεία της ευρωοικονομίας πριν γίνει το μεγάλο βήμα (QE II).
H Πλευρά Ντράγκι επιμένει από τον Ιούλιο ότι η στιγμή για μια γρήγορη και ισχυρή παρέμβαση έχει έρθει και σε κάθε περίπτωση πρέπει να προλάβει τις αντιδράσεις των αγορών απέναντι στις πιθανές συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ή ακόμα περισσότερο πριν ο κ. Τραμπ αρχίσει να ενεργοποιεί τις απειλές του περί επιβολής δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα…
Δυο διαφορετικές εκτιμήσεις, δύο διαφορετικές “τακτικές” στο Συμβούλιο της ΕΚΤ περιμένουν τη “συζήτηση” της Πέμπτης για να βγάλουν άκρη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται ότι το γεγονός πως ο κ. Ντράγκι πρόκειται να αποχωρήσει από την θέση του προέδρου της ΕΚΤ σε λιγότερο από δύο μήνες, δεν δείχνει να τον καθιστά διστακτικό ή και αδιάφορο για την επόμενη ημέρα της ΕΚΤ και του ευρωσυστήματος.
Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι οι έχοντες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για μια άμεση και ισχυρή αντίδραση την Πέμπτη κι έχουν “εισάγει” και ένα νέο επιχείρημα στη συζήτηση, αυτό των συνεπειών μιας “βίαιης” παρέμβασης στη νομισματική πολιτική στις συναλλαγματικές ισοτιμίες του ευρώ, με το δολάριο και το γουάν.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι οι ισορροπίες στην αγορά συναλλάγματος μετά τις εντάσεις εμπορικές και συναλλαγματικές μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας, έχουν γίνει εξαιρετικά ευαίσθητες σε κάθε κίνηση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Και αυτό θα πρέπει να το λάβει υπόψη της η ΕΚΤ πριν καθορίσει τον βηματισμό της την Πέμπτη.
Καθώς φαίνεται τα “θέματα” της ατζέντας ανοίγουν τη συζήτηση αλλά δεν φαίνεται εύκολο να προβλέψει κανείς και τις απαντήσεις στα ανοικτά ερωτήματα.

https://kourdistoportocali.com