Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019

S-400 στην Τουρκία: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ είναι ακόμα «στο τραπέζι»


Η υπόθεση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400 στην Τουρκία παραμένει ακόμα μεγάλο «αγκάθι» στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα δεν έχει αποκλειστεί.
Όπως αναφέρουν τελευταίες πληροφορίες, Αμερικανοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξετάζουν ακόμα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία λόγω της αγοράς των S-400, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η επιλογή αυτή «παραμένει ακόμα στο τραπέζι».

Η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εξαιτίας της αγοράς ρωσικών πυραύλων S-400 παραμένει στο τραπέζι για την αμερικανική κυβέρνηση,
Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Πολιτικές και Στρατιωτικές Υποθέσεις, Κλαρκ Κούπερ δήλωσε ότι «δεν έχουν ακόμη αποφύγει τον κίνδυνο για την επιβολή κυρώσεων», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την αμερικανική κυβέρνηση.
Ο Κλαρκ Κούπερ εξήγησε ότι μερικές από τις κυρώσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία επιβάλλονται με βάση το σχετικό νόμο CAATSA, ωστόσο σημείωσε ότι στο παιγνίδι εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες, τους οποίους απέφυγε να παραθέσει.
«Η Τουρκία είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση, γιατί έχουμε ένα αριθμό εταίρων μας με τους οποίους αναβαθμίζουμε τις σχέσεις μας και οι οποίοι παρακολουθούν στενά πώς συμπεριφερόμαστε στην Τουρκία», είπε, υπονοώντας ότι αν υπάρξει ατιμωρησία προς την Άγκυρα, πιθανόν κάποιοι άλλοι θα επιχειρούσαν να αγοράσουν ρωσικό πολεμικό υλικό.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μπορούν να «επιδιορθωθούν»

Ο κ. Κούπερ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις με την Τουρκία θα μπορούσαν να «επιδιορθωθούν», αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφή εκτίμηση για το πώς βλέπουν οι Τούρκοι επίσημοι το θέμα.
«Ανάλογα με το ποιος μιλάει εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, υπάρχουν και εκείνοι που έχουν έντονα συνειδητοποιήσει, είναι ευαίσθητοι και εκτιμούν ότι αυτό δεν έχει τελειώσει και επιθυμούν να επιστρέψουν τα πράγματα εκεί που βρίσκονταν(πριν). Οι αποφάσεις που προέρχονται από την Άγκυρα δεν αντανακλούν απαραίτητα στα στρατιωτικά ιδρύματα ή το υπουργείο Εξωτερικών», πρόσθεσε.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, που ρωτήθηκε σχετικά την Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019, είπε ότι προφανώς ο κ. Κλαρκ στις δηλώσεις του αναφερόταν σε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Μνούτσιν, ο οποίος είχε πει τη Δευτέρα ότι η συζήτηση σχετικά με τις κυρώσεις προς την Τουρκία συνεχίζεται.
«Δεν προαναγγέλλουμε τις κυρώσεις από αυτό το βήμα. Όταν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο ότι προχωρούμε με κυρώσεις για τους S-400, θα σας το γνωστοποιήσουμε».

Τα stealth μαχητικά F-35 στην Πολωνία

Η κ. Ορτέιγκους αναφέρθηκε επίσης στην κοινοποίηση από μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, την Τετάρτη, της πρόθεσης της αμερικανικής κυβέρνησης να επιτρέψει την πώληση 32 υπερσύγχρονων stealth μαχητικών F-35A Lightening II στην Πολωνία, η οποία, όπως είπε, θα ενισχύσει την συνεισφορά της Πολωνικής Αεροπορίας στο ΝΑΤΟ κι άλλες συμμαχικές επιχειρήσεις, θα βελτιώσει τις αμυντικές δυνατότητες της Πολωνίας, θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της πολεμικής της αεροπορίας και θα ενισχύσει την στρατιωτική διαλειτουργικότητα των ΗΠΑ με τις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ.
Ερωτηθείς σχετικά ο υφυπουργός Κλαρκ Κούπερ υποστήριξε ότι η προχθεσινή απόφαση για την πώληση των 32 μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Πολωνία, αξίας 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν έχει σχέση με την απόφαση του Λευκού Οίκου να απομακρυνθεί η Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών μαχητικών, λέγοντας ότι οι συζητήσεις με τους Πολωνούς είχαν προχωρήσει προτού σημειωθεί η κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για τους S-400.
Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ / Sigmalive | Φωτογραφία Reuters