Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019

Μπορεί η επιχείρηση στη Συρία να γίνει το “Βιετνάμ της Τουρκίας”;

Άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Εκ των πραγμάτων, η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στις Κουρδικές περιοχές της Β. Συρίας, θα εξελιχτεί σε χερσαία επιχείρηση και δράση των τούρκων κομμάντος, μέσα σε πόλεις, που έχουν Κούρδους αντάρτες και άμαχο πληθυσμό.
Πρόκειται για πολύ δύσκολες και εξαιρετικά επικίνδυνες στρατιωτικές επιχειρήσεις, που έχουν πολλά ανθρώπινα θύματα. Και αυτό γιατί, στόχος των τουρκικών επιχειρήσεων είναι η εκκένωση των κατοικημένων περιοχών, χωριά και πόλεις, από τους Κούρδους.

Τι θα προσπαθήσει να κάνει ο Τουρκικός Στρατός; Θα πολιορκήσει κουρδικές πόλεις , θα εκφοβίσει τους κατοίκους και παράλληλα θα ανοίξει διόδους διαφυγής του πληθυσμού, που αυτομάτως, θα μετατραπούν σε πρόσφυγες με κατεύθυνση τις τούρκικες του Αιγαίου και στόχο, να μπουν στην Ευρώπη, στην Ελλάδα για να είμαστε πιο ακριβείς.
Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση, που παραμείνουν στις πόλεις και κάποιοι κάτοικοι, που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά και αντάρτες Κούρδοι για υπερασπιστούν την πόλη τους; Η τακτική που θα ακολουθήσουν, είναι, με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, να εντοπίσουν τις εστίες αντίστασης , δηλαδή ομάδες Κούρδων μαχητών, που έχουν καταλάβει κτήρια για να αμυνθούν. Και το επόμενο βήμα; Θα τα βομβαρδίσουν; Και αν μέσα στα κτήρια βρίσκονται , είτε με , είτε και χωρίς τη θέλησή τους παιδιά, τι θα γίνει; Θα δολοφονήσουν παιδιά… θα διαπράξουν γενοκτονία κατά των Κούρδων.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο τουρκικός στρατός.
Που βέβαια έχει ως στόχο, την δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης 36- 40 χιλιομέτρων στα Σύνορα με τη Συρία, αλλά, θα πρέπει να απαντηθεί παράλληλα και το ερώτημα, ποιο θα είναι το κρότος για την Τουρκία. Κόστος, πολιτικό, οικονομικό, αλλά και σε απώλειες στρατιωτικού προσωπικού (τούρκων στρατιωτών). Και αν η αντίσταση των Κούρδων είναι ισχυρή, αν δεν το βάλουν στα πόδια και μείνουν να πολεμήσουν, τότε η Τουρκία, για να μην εξελιχτεί σε φιάσκο η στρατιωτική της επιχείρηση, θα αυξήσει την στρατιωτική βία, θα αξιοποιήσει περισσότερα και πιο φονικά όπλα. Αλλά αυτή η εξέλιξη, θα προκαλέσει την αποδοκιμασία της διεθνούς κοινής γνώμης και σημαντικές αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο από τους δικαιοδοτικούς διεθνείς Οργανισμούς.
Κοντολογίς, η τουρκική ηγεσία ΞΕΚΙΝΗΣΕ μια στρατιωτική εισβολή, αλλά δεν γνωρίζει πως θα τελειώσει και με ποιο κόστος.
Ερευνητεόν, αν ο Τουρκικός Στρατός στις επιχειρήσεις του στη Β. Συρία, εφαρμόζει ή περιφρονεί και τις βασικές αρχές του Δικαίου των Πολέμου, της Συνθήκης της Γενεύης, όπου υπάρχουν ρητές προβλέψεις προστασίας του άμαχου πληθυσμού. Κοντολογίς, έμπλεξε ο Τ. Ερντογάν… και δεν αποκλείεται, η Β. Συρία, η κουρδική περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, να γίνει ότι και το Βιετνάμ για τον αμερικανικό Στρατό.

militaire