Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019

Επιστολή Τραμπ στον Ερντογάν τρομάζει όχι τον Τούρκο πρόεδρο αλλά όλο τον πλανήτη

Αποτέλεσμα εικόνας για Τραμπ

To  Fox Business, αποκάλυψε επιστολή που είχε στείλει ο Τραμπ στον Ερντογάν πριν μια εβδομάδα. Υποτίθεται για να τον απειλήσει και να τον τρομάξει. Ο Τούρκος πρόεδρος αγνόησε όσα του έγραφε. Το περιεχόμενο της επιστολής μάλλον τρομάζει τους Αμερικανούς αλλά και όλο τον πλανήτη, αφού επιβεβαιώνει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ένας τουλάχιστον απρόβλεπτος αν όχι ασταθής άνθρωπος. Και είναι ο πλανητάρχης…
Η επιστολή χρονολογείται μια εβδομάδα πριν. Οι απειλές του Τραμπ για καταστροφή της τουρκικής οικονομίας επαναλαμβάνονται. Ο τρόπος γραφής δεν συνηθίζεται στη διπλωματική γλώσσα, ούτε στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν οι Αμερικανοί πρόεδροι με ηγέτες άλλων χωρών. Όπως αναφέρει Μπραντ Σίμπσον, ο δημοσιογράφος που την δημοσιοποίησε, αποκαλύπτει έναν πρόεδρο απελπισμένο.
Από τη μία δίνει  υποσχέσεις στην Τουρκία που δεν μπορεί να εγγυηθεί και από την άλλη  προειδοποιεί τον  Ερντογάν ότι θα θεωρηθεί “διάβολος” εάν δεν συμμορφωθεί. Καταλήγει παροτρύνοντας τον Ερντογάν “να μην είναι ανόητος”…
Τι γράφει στην επιστολή
«Μην παριστάνεις τον σκληρό!», «μη γίνεσαι ανόητος!»: οι όχι ακριβώς διπλωματικές εκφράσεις αυτές περιέχονται στην επιστολή του  προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φέρει ημερομηνία 9η Οκτωβρίου. «Ας δουλέψουμε [για να κλειστεί] μια καλή συμφωνία», προτείνει ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου σε αυτήν επιστολή, έκτασης τεσσάρων παραγράφων. Η αυθεντικότητά της επιβεβαιώθηκε από την αμερικανική προεδρία.
Η επιστολή εστάλη στον πρόεδρο της Τουρκίας την ημέρα που ο Ερντογάν διέταξε να εξαπολυθεί η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. «Δεν θες να ευθύνεσαι για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων, και δεν θέλω να ευθύνομαι για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας-στην οποία θα προχωρήσω» αν χρειαστεί, τονίζεται στο κείμενο. «Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να λύσω ορισμένα από τα προβλήματά σου», συνεχίζει ο Τραμπ.
«Η ιστορία θα σε κρίνει ευνοϊκά εάν ενεργήσεις με τρόπο δίκαιο και ανθρώπινο. Θα σε αντιμετωπίζει για πάντα σαν τον διάβολο αν τα πράγματα πάνε άσχημα», προσθέτει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Μην παριστάνεις τον σκληρό! Μη γίνεσαι ανόητος!», προστάζει, πριν συμπληρώσει: «Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα».
Στην επιστολή, ο μεγιστάνας αναφέρει πως ο στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί και να κάνει παραχωρήσεις, συμπληρώνοντας ότι επισυνάπτει αντίγραφο επιστολής του επικεφαλής της αραβοκουρδικής συμμαχίας αυτής, βασική συνιστώσα είναι η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).
Η κυβέρνηση του Τραμπ προσπαθεί να κατευνάσει την κατακραυγή εντός και εκτός χώρας που προκάλεσε η απόφασή του να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, εξέλιξη που πρακτικά άνοιξε τον δρόμο για την τουρκική εισβολή με στόχο να απωθηθούν οι κούρδοι πολιτοφύλακες.
militaire