Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019

Ποιες παραλίες; Το CNN Travel αποθεώνει τα πιο όμορφα ελληνικά χωριά

Το πανέμορφο Πυργί της Χίο
Μπορεί η Ελλάδα να είναι διάσημη για τα νησιά της, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες κάθε καλοκαίρι, ωστόσο διαθέτει και πάρα πολλά πανέμορφα χωριά με μαγευτικά τοπία.


Το CNN Travel, ξεχώρισε μερικά από αυτά και έκανε μια λίστα με τα 17 ομορφότερα χωριά της Ελλάδος, εξυμνώντας τη μοναδικότητά τους. Σχολιάζοντας τη δημοσιοποίηση της λίστας, με την Αρναία, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για το μέλι της, να καταλαμβάνει την 3η θέση, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, ανέφερε τα εξής:

«Αποτελεί λόγο υπερηφάνειας μα και ευκαιρία για το σύνολο του Δήμου Αριστοτέλη, το γεγονός ότι ένα παγκόσμιας εμβέλειας δίκτυο, όπως το αμερικανικό CNN, ξεχωρίζει και προβάλει την Αρναία μας, ως ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας. Μέσω της Αρναίας, αυτή η επιτυχία αναδεικνύει το σύνολο του Δήμου μας. Δικό μας στόχος, πρέπει να είναι να αξιοποιήσουμε και να πολλαπλασιάσουμε το όφελος αυτής της προβολής, για ολόκληρη την περιοχή.
Το γραφικό χωριό Αρναία της Χαλκιδικής

Ταυτόχρονα δε, η σημαντική αυτή καταγραφή για την Αρναία, αποτελεί πιστοποιητικό για την δυναμική που έχουν και οι ορεινοί προορισμοί του Δήμου μας, τους οποίους, μέσα από το τουριστικό πρόγραμμα που έχουμε καταρτίσει και ήδη εφαρμόζουμε, σκοπεύουμε να μετατρέψουμε σε «αιχμή του δόρατος» της προσπάθειάς μας, για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στον Δήμο Αριστοτέλη».

Η λίστα με τα πιο όμορφα ελληνικά χωριά
Σύμφωνα με το αμερικανικό CNN, τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας, είναι τα εξής:

Η Στεμνίτσα στην Αρκαδία. Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό καθ'όλη την διάρκεια του έτους. Κηρυγμένη ως ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το 1985, αποτελεί ολόκληρη ένα αξιοθέατο για την φυσική της ομορφιά και θέση άλλα κυρίως για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της.

Η Στεμνίτσα

Η Στεμνίτσα
Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας στο Πήλιο. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας χτίστηκε περί τον 15ο αι. από βοσκούς που βρήκαν σε έναν θάμνο την εικόνα του στρατηλάτη Αγίου. Οι δύο βοσκοί έχτισαν εκκλησία προς τιμή του Αγίου και γύρω από την εκκλησία χτίστηκε το ομώνυμο χωριό.

Τοπίο από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας στο Πήλιο

Τοπίο από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας στο Πήλιο
Η Αρναία στη Χαλκιδική, είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Βόρειας Χαλκιδικής.
Η Άνω Σύρος στις Κυκλάδες. Η Άνω Σύρος άρχισε να κατοικείται ως κάστρο από τους κατοίκους της Σύρου που τον μεσαίωνα πληττόταν από την πειρατεία.

Τα χρωματιστά σπίτια στην Άνω Σύρο

Τα χρωματιστά σπίτια στην Άνω Σύρο
Το Πυργί στη Χίο. Είναι πλούσιο και σπουδαιότατο από λαογραφικής, αρχαιολογικής και γλωσσικής άποψης. Είναι κτισμένο στη νοτιοανατολική πλευρά του λόφου Πατέλλα, με ωοειδή περίμετρο, περιβαλλόμενο από μεσαιωνικό περίβολο, ο οποίος αποτελεί τον εξωτερικό τοίχο των ακραίων σπιτιών του.

Το Πυργί

Τα διακοσμημένα σπίτια στο Πυργί
Η Οία στη Σαντορίνη. Στην Σαντορίνη όλα μοιάζουν παραδεισένια, σαν να έχουν βγει από πίνακα ζωγραφικής.

Μαγευτική η θέα από την Οία της Σαντορίνης

Μαγευτική η θέα από την Οία της Σαντορίνης
Το Λιτόχωρο στην Πιερία. Είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά στους πρόποδες του ανατολικού Ολύμπου.

το Λιτόχωρο

Το Λιτόχωρο
Η Λίνδος στη Ρόδο. Η Λίνδος έχει πλούσια ιστορία, καθώς ήταν μια από τις τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού και αυτή με την πιο πλούσια ναυτική παράδοση.

Η ακρόπολη της Λίνδου

Η ακρόπολη της Λίνδου
Η Χώρα της Φολέγανδρου. Ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας είναι χτισμένος σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων από τη θάλασσα. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι και τα σοκάκια, οι πολλές και συνεχόμενες πλατείες, που είναι μοναδικό οικιστικό χαρακτηριστικό σε όλες τις Κυκλάδες, τα φροντισμένα σπίτια με τις μικρές ασπρισμένες αυλές και το Κάστρο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Χώρας.

η χώρα της Φολέγανδρου

Φολέγανδρος
Η Άσσος στην Κεφαλονιά. Η Άσσος είναι χτισμένη αμμφιθεατρικά γύρω από την ομώνυμη χερσόνησο, ανάμεσα σε πεύκα και κυπαρίσσια, σας περιμένει να την επισκεφτείτε. Είναι παραδοσιακός οικισμός και έχει διατηρήσει την παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική στο μεγαλύτερο μέρος του

Μαγικό τοπίο από την Άσσο της Κεφαλονιάς

Μαγικό τοπίο από την Άσσο της Κεφαλονιάς
Η Απείρανθος στη Νάξο. Η Απείρανθος είναι ένα παραδοσιακό πετρόκτιστο χωριό. Το χωριό αναπτύχθηκε γύρω από δύο πύργους του 17ου αιώνα και διατηρεί την ενετική αρχιτεκτονική του με στενά μαρμάρινα καλντερίμια και καμάρες.

Απείρανθος

Στιγμιότυπο από την Απείρανθο
Το Πάπιγκο στην Πίνδο. Το Πάπιγκο βρίσκεται πολύ κοντά στο φαράγγι του Βίκου και εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου. Περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση φυλλοβόλων δέντρων με αποτέλεσμα η περιοχή να αλλάζει χρώματα κάθε εποχή του έτους.

το Πάπιγκο

Το Πάπιγκο
Οι Καλαρρύτες στα Ιωάννινα. Το βλέμμα ξεκουράζεται σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη της ηπειρώτικης γης.
οι Καλαρρύτες

Οι Καλαρρύτες
Το Γύθειο στη Λακωνία. Το Γύθειο εκπέμπει αρχοντιά και νησιωτικό αέρα, με τα πολύχρωμα νεοκλασικά του να αντανακλώνται στα νερά του λακωνικού κόλπου.

το Γύθειο


Τραπεζάκια ταβέρνας δίπλα στη θάλασσα, στο Γύθειο
Το Καταστάρι στη Ζάκυνθο. Το Καταστάρι είναι το μεγαλύτερο χωριό της Ζακύνθου και φημίζεται για τους φιλόξενους κατοίκους του.

το Καταστάρι στη Ζάκυνθο

Το λεγόμενο «παλιό χωριό», ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα, εντοπίζεται στους πρόποδες του βουνού.
Το Κάστρο στη Σίφνο. Είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος με χαρακτηριστικά φρουρίου προκειμένου οι κάτοικοι να είναι προστατευμένοι από τις επιδρομές

το Κάστρο στη Σίφνο

Στιγμιότυπο από το όμορφο Κάστρο της Σίφνου
Οι Αρχάνες στην Κρήτη. Το πολύχρωμο αυτό χωριό έχει βραβευτεί σε διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, όσον αφορά την οικιστική του ανάπτυξη.

οι Αρχάνες στην Κρήτη

Παραδοσιακό καφενείο στις Αρχάνες Κρήτης
Φωτογραφίες: Shutterstock
Πηγή: iefimerida.gr