Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019

Αυτά τα δέντρα στη Θεσσαλονίκη θα ανακηρυχθούν διατηρητέα μνημεία


Πέντε χρόνια μετά την αποχώρηση από τη Θεσσαλονίκη των Νορμανδών κατακτητών της, το 1191, ένα μικρό δεντράκι πλατάνου φύτρωσε εσωτερικά από τα κάστρα της. Το δεντράκι εκείνο μεγάλωσε και είναι σήμερα ο γνωστός γέρικος πλάτανος στην πλατεία κοντά στην Πύλη Τριγωνίου (Πορτάρα).


Όταν στις αρχές του 18ου αιώνα σουλτάνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν ο  Αχμέτ ΙΙ, γιος ελληνίδας και κόρης παππά καταγόμενης από χωριό κοντά στο Ρέθυμνο Κρήτης, ένα μικρό δεντράκι πλατάνου φύτρωσε εσωτερικά από τα κάστρα της Θεσσαλονίκης, δίπλα στα απομεινάρια του Γαλεριανού ανακτόρου, εκεί που σήμερα είναι η πλατεία Ναβαρίνου. Το δεντράκι εκείνο μεγάλωσε και σκιάζει και σήμερα μέρος της πλατείας αυτής τα καλοκαίρια.

Πέντε χρόνια πριν το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης, το 1784, τότε που στη Γαλλία βασίλευε ο Λουδοβίκος 16ος με τη συντροφιά της Μαρίας Αντουανέτας, ένα μικρό δεντράκι πλατάνου φύτρωσε εσωτερικά από τα κάστρα της Θεσσαλονίκης, κοντά στο παραλιακό μέτωπο της απέναντι από το σημερινό Λευκό Πύργο. Το δεντράκι εκείνο μεγάλωσε και είναι ο σε όλους γνωστός, λόγω της περίοπτης θέσης του, επιβλητικός πλάτανος της πλατείας Τσιρογιάννη.

Όταν το 1814 γινόταν οι πρώτες συναντήσεις στην Οδησσό για την ίδρυση της Φιλικής εταιρείας και τότε που στην Αμερική καίγονταν ο Λευκός Οίκος από τα αγγλικά στρατεύματα που είχαν εισβάλλει στην Ουάσιγκτον, ένα μικρό δεντράκι πλατάνου φύτρωσε εσωτερικά από τα κάστρα της Θεσσαλονίκης, επί της σημερινής οδού Αγίου Δημητρίου. Το δεντράκι εκείνο είναι ο σημερινός πλάτανος ακριβώς σε επαφή με το σημερινό Τουρκικό προξενείο.

Δέντρα ως σελιδοδείκτες στο βιβλίο του χρόνου.

Σ.Δ.