Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019

Άστραψε και βρόντηξε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής - συνομιλητής του Ερντογάν: Κοροϊδεύει με τους S-400;


Ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Τζιμ Ρις, ο οποίος μετά από αίτημα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παραβρέθηκε στην σύσκεψη στο Όβαλ Όφις  με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λευκό Οίκο την περασμένη Τετάρτη, αντέδρασε με θυμό. Στην κυριολεξία άστραψε και βρόντηξε!
When Erdogan walked into the meeting on Wednesday, he thought he was going to make an acceptable case for keeping Russian weapons systems. We brought him to reality in no uncertain terms.


«Όταν ο Ερντογάν εισήλθε στη συνεδρίαση (του Λευκού Οίκου) την Τετάρτη, νόμιζε ότι θα παρουσίαζε μία αποδεκτή υπόθεση που θα του επέτρεπε να διατηρήσει τα ρωσικά οπλικά συστήματα. Τον επαναφέραμε στην πραγματικότητα. Από την πραγματικότητα των κυρώσεων εναντίον στην οικονομία του, μέχρι τις ανησυχίες μας σχετικά με την επίθεσή του στους Κούρδους. Έφυγε από αυτή τη συνάντηση με αυτό που ελπίζαμε, με μια διαφορετική και σαφή κατανόηση ότι η Γερουσία παραμένει σταθερή στη θέση της ότι η διατήρηση των ρωσικών S-400 δεν είναι θέμα συζήτησης από την αρχή.

 “Τώρα που ο Ερντογάν έχει επιστρέψει στο σπίτι του, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, έχει δηλώσει ότι όχι μόνο θα κρατήσει τους S-400s, αλλά θα είναι λειτουργικοί μέσα σε λίγους μήνες. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων (της Γερουσίας) είμαι αρμόδιος για τις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού σε ξένες χώρες. Θα συνεργαστώ με τους συναδέλφους μου για να εξασφαλίσω ότι δεν υπάρχει πιθανότητα τα F-35 να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Τουρκία, για όσο διάστημα ο Ερντογάν διαθέτει το σύστημα πυραύλων S-400. Εφόσον οι S-400s βρίσκονται στη χώρα του υπό τουρκικό έλεγχο, δεν θα παραδοθεί στην Τουρκία κανένα F-35. Επιπλέον, εάν είναι σταθερός στη θέση του σχετικά με τη διατήρηση των S-400s, σκοπεύω να προχωρήσω με νομοσχέδιο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Είναι η επιλογή του και γνωρίζει τις συνέπειες”, καταλήγει το γραφείο του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή.