Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2019

Τα ελληνοτουρκικά και η ιστορία που δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται…


Γράφει ο Κ.Ζιαζιάς Αντιστράτηγος ε.α

    Σεπτέμβριος 1938 , ο Τσάμπερλεν , ο Άγγλος πρωθυπουργός ,προσπαθεί απεγνωσμένα να διατηρήσει την Ειρήνη , με κατευναστικά κυρίως μέτρα ,χωρίς όμως αποτέλεσμα . Ο Άγγλος πρωθυπουργός καλεί τους Αρχηγούς των τριών ΚΛΑΔΩΝ και τους ερωτά για την κατάσταση των ΚΛΑΔΩΝ τους.
Πρωθυπουργός : Η Αεροπορία ειναι έτοιμη;
Αρχηγός Αεροπορίας ,Πτέραρχος Νιούαλ : 
Οφείλω να πω ότι αυτό έρχεται στη χειρότερη δυνατή στιγμή για εμάς ,κύριε πρωθυπουργέ . Στα χαρτιά έχουμε στη διάθεση μας είκοσι έξι μοίρες για υπεράσπιση της χώρας, όμως μόνο έξι έχουν σύγχρονα αεροσκάφη . Η μια έχει Σπιτφαιρ . Οι άλλες πέντε έχουν Χάρικειν.
Πρωθυπουργός : Είναι όμως ετοιμοπόλεμες;
Αρχηγός Αεροπορίας
Κάποιες ναι.Πρωθυπουργός : Τι θα πει κάποιες ;
Αρχηγός Αεροπορίας
Πολυ φοβάμαι ότι υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα με τα όπλα στα Χαρικειν . Παγώνουν πάνω από τα δεκαπέντε χιλιάδες πόδια. Προσπαθούμε να βρούμε λύση.
ΠρωθυπουργόςΌχι Πτέραρχε, στην πραγματικότητα εννοείτε ότι έχουμε ξοδέψει ενάμισυ δισεκατομμύριο λίρες , για εξοπλισμούς , το μεγαλύτερο μέρος για την Αεροπορία , και την κρίσιμη στιγμή τα πολεμικά μας αεροσκάφη δεν λειτουργούν .
Πρωθυπουργός :Λορδε Γκορτ;; Ο στρατός ξηράς δεν μπορεί να καταρρίψει από εδάφους τα περισσότερα επιτιθέμενα αεροσκάφη ;
Αρχηγός Στρατού : 
Πολυ φοβάμαι ότι η θέση μας είναι παρόμοια με εκείνη του πτεράρχου , κύριε πρωθυπουργέ . Διαθέτουμε μόλις το ένα τρίτο του οπλισμού που θεωρούμε απαραίτητο για την υπεράσπιση του Λονδίνου , και το μεγαλύτερο μέρος είναι παρωχημένα απομεινάρια του προηγούμενου πολέμου….. εμείς υπολογίζαμε να είχαμε ένα χρόνο ακόμα προετοιμασίας .ΠρωθυπουργόςΠοσό προετοιμασμένο ειναι το Ναυτικό;
Αρχηγός Ναυτικού , Ναυαρχος Μπακχάου : 
Έχουμε κάποιες ελλείψεις σε συνοδευτικά σκάφη και ναρκαλιευτικά . Οι ναυαρχίδες μας χρειάζονται καύσιμα και οπλισμό . Μερικά πληρώματα βρίσκονται σε άδεια . Πρέπει να ανακοινώσουμε την κοινητοποίηση πολυ σύντομα .
ΠρωθυπουργόςΠότε θα χρειαστεί να το κάνετε , για να είστε σε θέση βολής την πρώτη Οκτωβρίου .
Αρχηγός Ναυτικού : 
Σήμερα …..
    Όταν έφυγαν οι ΑΡΧΗΓΟΙ των Γενικών Επιτελείων , ο Τσάμπερλεν αναστέναξε βαθιά και στήριξε το κεφάλι στο χέρι του . Τότε αντιλήφθηκε την παρουσία του Γραμματέα και ρώτησε , «κράτησες σημειώσεις;», « μάλιστα , κύριε πρωθυπουργέ» .«Κατέστρεψε τες»..….
ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΚΟΝΤΙΝΟ ….    Και τις σημειώσεις ο Τσάμπερλεν τις κατέστρεψε …ενώ στην κρίση των Ιμιων οι Ιθύνοντες της χώρας μας τις κοινοποίησαν και τις χρησιμοποίησαν εναντίον των τότε Αρχηγών .*Στοιχεια από το βιβλίο του Ρόμπερτ Χάρις με τίτλο «ΜΟΝΑΧΟ»