Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019

Αγαπητοί φίλοι


Αγαπητοί φίλοι
Φίλος μου έστειλε το κείμενο που δημοσίευσε το Ποντίκι για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.
Αυτο το κείμενο έχει και αρκετά σωστά αλλά και πολλές παραλείψεις και φανταστικές αριστερόστροφες περιγραφές. Προσπαθεί να μειώσει τον Ζερβά και να προβάλει τον Άρη Β .

Παρατηρήσεις μου:

ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙ ότι ο Αρης Β. κρυβόταν επί μέρες για να μη συναντήσει τους Άγγλους. Ο Γουντχαουζ περπάτησε  πολλά χιλιόμετρα για να τον ανακαλύψει.
ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙ ότι ο Αρης Β. περίμενε εντολή του ΚΚΕ για να πει το Ναι.
ΔΕΝ κόπηκαν οι γραμμές του τρένου. Ομάδα ανταρτών του ΕΔΕΣ με επικεφαλής τον Θ.Μαρίνο του ΕΔΕΣ προσπάθησε με εκκρηκτικά και πυροβολισμούς να σταματήσει το τρένο.
ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙ ότι στον μήνα που έγινε η ανατίναξη δεν υπήρχε ανάγκη μεταφοράς στρατιωτικών υλικών μέσω Ελλάδας στην Αφρική. Οι Γερμανοί εκεί είχαν ήδη ηττηθεί. Η επιχείρηση είχε μόνο ηθικό αποτέλεσμα.
ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙ ότι τη στρατιωτική επιτελική διεύθυνση της επιχείρησης είχε ο Ζέρβας.
ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙ ότι ο Ζερβας απείλησε να κάνει την επιχείρηση μόνος του γιατί ο Αρης Β. καθυστερούσε περιμένοντας άδεια του ΚΚΕ από Αθήνα. 


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Γράφει το Ποντίκι:

...ο ύπουλος ρόλος του οποίου (του Άγγλου αξιωματικού) θα αιματοκυλούσε τη χώρα σε λίγους μήνες (καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Οι ΚΚΕ, ΕΛΑΣ, ΕΑΜ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ)

προσγείωσε τον Ζέρβα, που ήδη έκανε σχέδια για μελλοντικές συνεργασίες: «Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για τέτοια. Ας μην ξεχνάς, αγαπητέ, ότι άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε Θεός κελεύει...». Ο Άγγλος δεν τόλμησε να στρέψει τα μάτια του στον Άρη, που από την αρχή τον κοίταζε σοβαρός και αγέλαστος.(ΦΑΝΤΑΣΙΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΕΣ)

Τον ένοιαζε που η δική του αντάρτικη ομάδα μπορεί να είχε καλύτερα όπλα και περισσότερους οικονομικούς πόρους από εκείνη του Άρη, αλλά υπολειπόταν σε μαχητικότητα και φυσικά σε άνδρες. Πώς θα δικαιολογούνταν στους Άγγλους που στηριζόντουσαν επάνω του; (ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΟΠΛΙΣΜΟ)

...κοίταζαν τους 150 ξυπόλητους ΕΛΑΣίτες με τον φτωχό οπλισμό και πίστευαν ότι το χτύπημα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. Από την άλλη κοίταζαν τους 50 άνδρες του Ζέρβα με τον σύγχρονο οπλισμό, αλλά δεν έβλεπαν στα μάτια τους εκείνο που θα ήθελαν να δουν.(ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΟΠΛΙΣΜΟ)

Όχι και 150 οι άντρες του ΕΛΑΣ:  (οι αριθμοί ανδρών από βικιπαιδεία: Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 86 αντάρτες του ΕΛΑΣ, 52 του ΕΔΕΣ και 14 Βρετανοί).

«Παιδιά, δεν χρειάζεται να τα βάψουμε μαύρα. Εάν δεν πετύχει σήμερα το χτύπημα, θα υποχωρήσουμε και θα επιχειρήσουμε πάλι αύριο βράδυ. Δεν θα περιμένουν ότι θα επαναλάβουμε την ανατίναξη μέσα σε 24 ώρες» είπε ο Γουντχάουζ και οι Μάγιερς και Ζέρβας κούνησαν επιδοκιμαστικά το κεφάλι τους. Ο υπαρχηγός του ΕΔΕΣ Κομνηνός Πυρομάγλου δεν μίλησε καθόλου.
(ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ)
 
«Εξαιρετική ιδέα» έκανε να ψελλίσει ο στρατηγός, αλλά τον διέκοψε η βαριά φωνή του Άρη: «Ξεχάστε το. Εάν η σημερινή επίθεση αποτύχει, δεν θα υπάρχουν πια αντάρτες. Θα σκορπίσουν στους τέσσερις ανέμους». Ο Γουντχάουζ, σαν να δέχτηκε μια γροθιά από τη ρεαλιστική σκέψη του Άρη, συμφώνησε: «Άρης, αυτό πολύ καλό. Ο ρεαλισμός σου είναι εξαιρετικά πολύτιμος για όλους μας». (ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ)

Ο Άρης συνέχιζε να διαβάζει την διαταγή: 
− «Το γενικό πρόσταγμα της επιχείρησης θα έχει ο συνταγματάρχης Ζέρβας»
Ξανά διακοπή. 
− «Στρατηγός Άρη μου, στρατηγός αδελφέ μου, όχι συνταγματάρχης».
− «Συμπάθα με, Ναπολέοντα, έκανα λάθος». Οι Άγγλοι δαγκώθηκαν για να κρύψουν τα γέλια τους. Τα νεύρα όλων χαλάρωσαν. (ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ)

Η διαταγή έκλεινε με το χρονικό περιθώριο εξουδετέρωσης των δυο φυλακίων: «Η κάθε ομάδα έχει στη διάθεσή της 15 λεπτά για να θέσει εκτός μάχης τα φυλάκια. Ούτε λεπτό παραπάνω» είπε ο Άρης και ο Ζέρβας απόρησε: «Μόνο ένα τέταρτο;». Η ηγετική μορφή της ελληνικής αντίστασης δεν μάσησε τα λόγια της: «Μετά το τέταρτο αρχίζουμε να χάνουμε».ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ)
 
Όταν όλα ήταν έτοιμα πλέον να ξεκινήσουν, ο Άρης πήγε στους αντάρτες του και τους μίλησε γύρω από τις καμουφλαρισμένες φωτιές που είχαν ανάψει: «Η ανατίναξη είναι για το συμφέρον της χώρας και των συμμάχων. Ακόμη και εάν μείνουν ζωντανοί μόνο πέντε από εμάς και οι άλλοι σκοτωθούν, πρέπει να γίνει. Όποιος θέλει μπορεί αυτή τη στιγμή να βγει από τη γραμμή άφοβα. Τον αποδεσμεύω από τον όρκο του».
Κανένας αντάρτης δεν κουνήθηκε ούτε εκατοστό. (ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ)

Ταυτόχρονα δυο ομάδες των 15 ανταρτών του ΕΛΑΣ θα έκοβαν τις ράγες και δεν θα επέτρεπαν να έρθουν σιδηροδρομικώς ενισχύσεις. (ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ)

Μόνο ένα μπετονένιο τετράγωνο κουβούκλιο μέσα σε αυτόν τον λαβύρινθο οχυρώσεων παραμένει ανέπαφο και θερίζει τα πάντα. Στη βάση του ανάμεσα στα πουρνάρια ο «Κεραυνός» πετάγεται και ορμάει ακάλυπτος. Σπάει με μια κλωτσιά την πόρτα και εισβάλλει. Δεν προλαβαίνει να τραβήξει τη σκανδάλη. Ένας υποκόπανος τον χτυπάει στο πρόσωπο. Τα δόντια του διαλύονται. Το στόμα του γίνεται μια ματωμένη άμορφη μάζα. Κλονίζεται, αλλά δεν πέφτει. Καταφέρνει να θερίσει όλους τους Ιταλούς. . (ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ)

Συμπέρασμα το Ποντίκι του Δελατόλα έχει αριστερές γραφίδες και αριστερούς αναγνώστες που τους κολακεύει. Απαράδεκτο κείμενο σε τελική ανάλυση. Παραθέτει μεν βιβλιογραφία αλλά προφανώς χρησιμοποιεί επιλεκτικά τους αριστερούς συγγραφείς. Δεν αναφέρει το βιβλίο του Θεμου Μαρίνου που είχε ρόλο στην επιχείρηση ειδικά στην καθυστέρηση του τρένου που ερχόταν για βοήθεια με Ιταλούς στρατιώτες. Ο Μαρίνος γράφει άλλους αριθμούς για τους μετέχοντες.

(Βικιπαιδεία: Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 86 αντάρτες του ΕΛΑΣ, 52 του ΕΔΕΣ και 14 Βρετανοί)

Δημ. Καραμήτσος
Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ
Συγγραφέας