Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019

EKTAKΤΟ>Αθέατες κινήσεις αμηχανίας της Κύπρου καθώς ο σουλτάνος επελαύνει ανενόχλητος


Αθέατες κινήσεις αμηχανίας της Ελλάδας και της Κύπρου καθώς ο Ερντογάν σφίγγει το κλοιό όλο και πιο ασφυκτικά και δεν δείχνει αποφασισμένος να σταματήσει-εάν δεν τον σταματήσουμε.
Από τον Ian Ford
Το Κουρδιστό Πορτοκάλι έρχεται να αναδείξει μια κίνηση αμηχανίας της Κύπρου η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη όταν τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στο Λονδίνο. Τι συνέβη;
Προφανώς κάποιος διπλωματικός εκπρόσωπος της Κύπρου στην Αθήνα επιχείρησε να παραδώσει Ρηματική διακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα.
H Κυπριακή Δημοκρατία επιχείρησε να προχωρήσει σε επίδοση κλήσης στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα για αμοιβαία προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό, αφού σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ουδείς άνοιξε την πόρτα της τουρκικής πρεσβείας για να παραλάβει την κλήση.
Η Πρεσβεία αρνήθηκε να την παραλάβει με αποτέλεσμα οι Κύπριοι να την στείλουν στην συνέχεια με fax. Τι έλεγε αυτή η διακοίνωση;
Καλούσε την Τουρκία να συζητήσουν τις διαφορές τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης!
Είναι σίγουρα μία εξέλιξη-βόμβα η οποία πέρασε απαρατήρητη.
Η κίνηση αυτή της Κύπρου έρχεται μετά την αποκάλυψη του βουλευτή της ΝΔ και καθηγητή κ. Αγγελου Συρίγου ότι κατά πάσα πιθανότητα το Barbaros εντόπισε πλούσιο κοίτασμα στο κυπριακό οικόπεδο 3, το οποίο η Κύπρος είχε παραχωρήσει στην ιταλική ΕΝΙ, αλλά οι Ιταλοί έγιναν καπνός όταν είδαν τα τουρκικά πολεμικά πλοία να πλησιάζουν.
Η κίνηση τώρα της Κύπρου να στείλει Ρηματική διακοίνωση στους Τούρκους με την οποία να τους καλεί να πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να λύσουν τις διαφορές για τα οικόπεδα δείχνει την δεινή θέση που βρίσκεται η κυπριακή πλευρά αλλά φυσικά και η Ελλάδα μια και εφ΄όσον η Κύπρος καλεί την Τουρκία στη Χάγη εκεί θα οδηγηθεί και η Ελλάδα.
Με μια προυπόθεση: Oτι ο Σουλτάνος θ΄ασχοληθεί με το Δικαστήριο της Χάγης ή θα το γράψει εκεί που δεν πιάνει φως.
Κι αυτό γιατί ήδη λεηλάτησε το πλούσιο κοίτασμα που εντόπισε στο κυπριακό Οικόπεδο 3!
Και γιατί προφανώς ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο στη Κρήτη και στο Καστελόριζο.
Ας μην έχουμε αυταπάτες.
Σας θυμίζουμε ότι όταν η Κύπρος άρχισε να μοιράζει τα Οικόπεδα στις πετρελαικές εταιρίες υπήρχαν ελληνικά ΜΜΕ και Ελληνες πολιτικοί που επαινούσαν την κυπριακή διπλωματία και τις συγκεκριμένες κινήσεις της.
Και να που βρισκόμαστε τώρα.
Πάμε παρακάτω.
Το πόσο αποτυχημένος λαός (και κράτος) είμαστε θα το διαπιστώσουμε για μία ακόμη φορά μέσα από την ιστορία της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα (εδώ που πήγαν οι Κύπριοι να παραδώσουν την Ρηματική διακοίνωση-ραντεβού στη Χάγη).
Στην οδό Βασιλέως Γεωργίου Β’ αρ.8, δεσπόζει το κτήριο της τουρκικής πρεσβείας.
Στην μεγάλη και επιβλητική πόρτα του νεοκλασικού κυριαρχεί το σύμβολο της τουρκικής σημαίας και τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά.
Άλλωστε βρίσκεται ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τα ιστορικά γραφεία της ΝΔ στην οδό Ρηγίλλης.
Εκεί όμως έμεινε από το 1920 και για 4 χρόνια ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Δέκα χρόνια μετά, το κτήριο πέρασε στο τουρκικό δημόσιο που το αγόρασε στην τιμή των 7.462.000 δραχμών, όπως γράφει το συμβόλαιο αγοραπωλησίας.
Ο μεσολαβητής της τουρκικής κυβέρνησης ήταν ο διευθυντής του λογιστηρίου στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, Αβδούλ Καδίρ Μπέης.
Επειδή δεν γνώριζε ελληνικά, βοηθοί του στις διαπραγματεύσεις ήταν δύο Έλληνες, ένας πολιτικός μηχανικός και ένας συμβολαιογράφος.
Για την αγορά, ο Μπέης δεν κατέβαλε όλο το συμφωνηθέν ποσό, αλλά έδωσε μια μικρή προκαταβολή.
(Δηλαδή οι Τούρκοι άρπαξαν σχεδόν τζάμπα και το σπίτι που έμεινε ο Βενιζέλος στην καρδιά της Αθήνας!)
Κατά την παραμονή του Βενιζέλου στο νεοκλασικό της Βασιλέως Γεωργίου, οι χώροι είχαν διακοσμηθεί έτσι ώστε να κυριαρχεί το ελληνικό στοιχείο.
Μετά από την εγκατάσταση της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, η διακόσμηση έγινε ανατολίτικη.
Το μόνα στοιχεία που θυμίζουν ότι κάποτε εκεί κατοικούσε ο έλληνας πολιτικός, είναι τα γύψινα ακροκέραμα και τα ανάγλυφα σχέδια στο ταβάνι του πρώτου ορόφου, καθώς και οι λευκοί κίονες της βεράντας.
Σήμερα, στο ισόγειο στεγάζονται οι υπηρεσίες της πρεσβείας, στον πρώτο όροφο είναι ο χώρος υποδοχής των επισήμων και η σαλονοτραπεζαρία και στον δεύτερο, τα ιδιαίτερα δωμάτια του εκάστοτε τούρκου πρέσβη….
Τι ταπείνωση. Και φυσικά τα χειρότερα έρχονται…Η ώρα της αναπόφευκτης σύγκρουσης…
 
Οι Τούρκοι με μοντέλο τη Λιβύη αρπάζουν και τα ελληνικά κοιτάσματα:Bάσει της αρχής του ίσου διαμοιρασμού!
Μέρος των θεμάτων, που συζητήθηκαν στη συνάντηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δημοσιεύει ο τουρκικός Τύπος.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό δίκτυο TRT, δημοσίευσε πως στη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Ερντογάν γνωστοποίησε στον Έλληνα πρωθυπουργό το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στις 27 Νοεμβρίου.
Επίσης σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά μέσα, ο Ερντογάν, τόνισε πως η Τουρκία είναι έτοιμη για συζητήσεις για την οριοθέτηση των περιοχών της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία πρέπει να γίνει “βάσει της αρχής του ίσου διαμοιρασμού”.
“Πολύ σύντομα” θα κατατεθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης το “μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο”, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Όπως είπε “η έγκρισή του από το κοινοβούλιο είναι κρίσιμη”, προσθέτοντας ότι “είναι σημαντικό όλα τα κόμματα (που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο) να στηρίξουν το μνημόνιο”.
Ανέφερε ότι με το μνημόνιο η Τουρκία άσκησε τα δικαιώματά της που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, όπως ισχυρίστηκε, και πως το “μνημόνιο σίγουρα δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο”.

kourdistoportocali