Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Η Συμφωνία των Πρεσπών

                                       


                                    Πολύκαρπου Αδαμίδη

Το ποδαρικό του νέου έτους δεν προοιωνίζεται θετικό για τη Μακεδονία. Στις 09 και 15 Ιανουαρίου, προγραμματίζεται η ψήφιση των «Συνταγματικών αλλαγών» στα Σκόπια, από την πλειοψηφία των 2/3 του Κοινοβουλίου τους. Μια αυξημένη πλειοψηφία, που «διανθίζεται» από τροπολογίες, αλβανικής κυρίως προέλευσης.Για την κατοχύρωση όπως λένε της εθνοτικής τους προέλευσης. Έτσι η Σκοπιανή πλευρά, τυπικά εκπληρώνει «τις υποχρεώσεις» της από μια Συμφωνία, που της δίνει τα πάντα. Και δημιουργεί το προηγούμενο για μόνιμη πηγή αναταραχών και εφιαλτικές προοπτικές για τη χώρα μας.

Από τις Πρέσπες στα Κοινοβούλια


Η αναμενόμενη ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος των Σκοπίων περί την 15η Ιανουαρίου, θα δρομολογήσει τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας που υπογράφτηκε στις Πρέσπες  από την ελληνική Βουλή, με ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Θα παραθέσουμε λοιπόν ορισμένα θεμελιώδη ζητήματα και εναλλακτικές προοπτικές.
Το θέμα του σφετερισμού του ελληνικού ονόματος της Μακεδονίας από τα Σκόπια αποτελεί μια ιδιότυπη διεθνή διαφορά. Η Ελλάδα επεδίωξε να το επιλύσει μετά το 1991, αξιοποιώντας τις μεθόδους ειρηνικής επίλυσης διαφορών του ΟΗΕ. Επέτυχε την έκδοση δύο ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για ένταξή τους στον ΟΗΕ, με το προσωρινό όνομα ΠΓΔΜ, πράγμα που αποδεικνύει την αποδοχή της ύπαρξης έννομου συμφέροντος της Ελλάδος και διεθνούς διαφοράς για το ζήτημα.

Επιστολή προς βουλευτές: Σύντομη αποτίμηση της Συμφωνίας των Πρεσπών7 Ιανουαρίου 2019.
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι βουλευτές.
Σύντομη αποτίμηση της Συμφωνίας των Πρεσπών
 Η Συμφωνία αυτή:
Πρώτον, δεν λύνει το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Πόσο μάλλον, δεν το λύνει erga omnes.
Ενώ προβλέπει ότι το κράτος θα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία», εν τούτοις

- Μιτεράν: Να πάρουν τα Σκόπια όποιο όνομα θέλουν, εκτός από το Μακεδονία

Η Ευρώπη κάποτε είχε ηγέτες! Τώρα έχει....