Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Θυμίστε στη Μέρκελ την… Ανατολική Γερμανία!

Θυμίστε στη Μέρκελ την… Ανατολική Γερμανία!

του Θανάση Κ.
    Κανείς δεν βρέθηκε να θυμίσει στην κα. Μέρκελ, ότι η (δυτικήΓερμανία ποτέ δεν αναγνώρισε το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας!
    Παρά το γεγονός ότι το είχαν αναγνωρίσει, τελικά, ΟΛΕΣ οι άλλες χώρες στον κόσμο!
    Γιατί δεν αναγνώρισαν ποτέ το ανατολικογερμανικό καθεστως (της ούτω λεγομένης και υπό σοβιετικό έλεγχο «Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας»);
    Γιατί δεν ήθελαν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων τον συντελεσθέντα διαμελισμό της χώρας τους μετά την στρατιωτική συντριβή τους (στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο)!

Ο γιατρός που έδωσε το κλειδί της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες


Βασίλης Κολλάρος            29 Οκτωβρίου 2018

Ο γιατρός που έδωσε το κλειδί της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες, Βασίλης Κολλάρος
Βασίλης Κολλάρος
Ο Αθανάσιος Σουλιώτης γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου το 1878 και
ακολούθησε καριέρα στρατιωτικού. Με το ξέσπασμα του Μακεδονικού Αγώνα, μετέβη στη Θεσσαλονίκη όπου σύστησε δική του συνωμοτική κίνηση που έφερε το όνομα «Οργάνωσις Θεσσαλονίκης», ενώ απέκτησε το ψευδώνυμο Νικολαΐδης. Η εν λόγω οργάνωση κινήθηκε στο πλαίσιο της υποστήριξης των ελληνικών ενόπλων σωμάτων που δραστηριοποιούνταν στο χώρο της Μακεδονίας. Μετά τον άτυπο τερματισμό του Μακεδονικού Αγώνα (1908), επέστρεψε στην Αθήνα.
Την ίδια χρονιά, σύστησε, μαζί με τον Ίωνα Δραγούμη, στην Πόλη, την «Οργάνωσις Κωνσταντινουπόλεως» την οποία διηύθυνε μέχρι το 1912. Ο Σουλιώτης ενεργούσε ως μυστικός πράκτορας και για τον λόγο αυτό κινούταν συνεχώς παρασκηνιακά.
Με την κήρυξη του Α΄ Βαλκανικού πολέμου, ο Σουλιώτης έφυγε από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό την Αθήνα.
Η ελληνική κυβέρνηση, ύστερα από πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει, ανησυχούσε για τις κινήσεις της 7ης βουλγαρικής Μεραρχίας, η οποία βρισκόταν υπό τις διαταγές του Βούλγαρου στρατηγού Θεοδωρώφ. Για τον λόγο αυτό, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Λάμπρος Κορομηλάς ζήτησε από τον Σουλιώτη να μεταβεί στη Βουλγαρία για να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τις κινήσεις της συγκεκριμένης Μεραρχίας. Τοποθετήθηκε, λοιπόν, ως σύνδεσμος του ελληνικού επιτελείου στον βουλγαρικό στρατό.