Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Χαρείτε τη συνέχεια της γλώσσας μας. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΝΑ ΔΙΔΑΧΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ...


«Από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα». Γιώργος Σεφέρης

Ποια Ελληνική λέξη είναι αρχαία και ποια νέα; Γιατί μια Ομηρική λέξη μας φαίνεται δύσκολη και ακαταλαβίστικη;
Οι Έλληνες σήμερα ασχέτως μορφώσεως μιλάμε ομηρικά, αλλά δεν το ξέρομε επειδή αγνοούμε την έννοια των λέξεων που χρησιμοποιούμε.
Για του λόγου το αληθές θα αναφέρομε μερικά παραδείγματα για να δούμε ότι η Ομηρική γλώσσα όχι μόνο δεν είναι νεκρή, αλλά είναι ολοζώντανη.

Αυδή είναι η φωνή. Σήμερα χρησιμοποιούμε το επίθετο άναυδος.

Ο κατάλογος της Βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Ο κατάλογος της Βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης διατίθεται πλέον ανοικτά στο κοινό, μέσω της υπηρεσίας #openABEKT του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης από τον σύνδεσμο https://halkilib.openabekt.gr.
Περισσότερες πληροφορίες:

Η Εμπιστοσύνη, η Δυσπιστία και τα μαθηματικά της υποκρισίας


Κατά την συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση ο κύριος Καμένος  μετά το βελούδινο διαζύγιο σχεδόν έκλεγε για την Μακεδονία και εκλιπαρούσε τον πρώην συνεταίρο του έστω και την ύστατη στιγμή να δείξει εθνικό φρόνημα και να μην πέσει στο ατόπημα της προδοσίας.
Για να ξεπλύνει ο ίδιος την κατηγορία ότι θα μπορούσε να σώσει την Μακεδονία εάν πραγματικά το ήθελε, όταν το καλοκαίρι η ΝΔ είχε υποβάλει πρόταση δυσπιστίας, προσπάθησε να μας πείσει με άπταιστα μαθηματικά  περί των καλών του προθέσεων αποδεικνύοντας ότι ακόμη και αν οι ΑΝΕΛ ψήφιζαν την πρόταση μομφής πάλι δεν θα πέρναγε η πρόταση δυσπιστίας διότι δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει 151 ψήφους και η Μακεδονία δεν θα εσώζετο.

Έλληνας Καθηγητής: «Τα Σκουπίδια Στην Πολυκατοικία Μας Πιο Σημαντικά Από Τον Μ. Αλέξανδρο»


«Ο Αλέξανδρος ο Μακεδών, δεν είναι σημαντικότερος από ένα σωρό σκουπιδιών μπροστά στην πολυκατοικία μας» . Δηλώσεις οι οποίες έμειναν στην Ιστορία από Ελληνα Καθηγητή. Την συγκεκριμένη δήλωση παίζουν ακόμη ΜΜΕ της ΠΓΔΜ για να ενισχύσουν την εσωτερική τους προπαγάνδα…

Παλλαϊκή συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 20/1/2019 ενάντια στην Συμφωνία

Αγαπητοί συμπατριώτες.
Αρκετές φορές έγιναν συλλαλητήρια στο παρελθόν για διάφορους λόγους. Ωστόσο, και αυτό θα πρέπει να σημειωθεί, για πρώτη φορά, το μεθαυριανό συλλαλητήριο τής Κυριακής (20/1/2019) γίνεται επειδή απειλείται ευθέως η ύπαρξη τής Πατρίδας μας έπειτα από την κατάφωρη κωλοτούμπα που συντελέστηκε με τα κομματικά… πήγαιν’ έλα και
αλισβερίσια.

Η ματωμένη σημαία του Πισοδερίου στο συλλαλητήριο στο ΣύνταγμαΓράφει ο Ιωάννης
Αμπατζόγλου*

Η ματωμένη σημαία του Πισοδερίου θα βρίσκεται στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Κυριακή στις 20 Ιανουαρίου. Επίσης σε αυτό το συλλαλητήριο θα βρίσκεται και η σημαία του Κωνσταντίνου Κατσίφα την οποία πριν από λίγες ημέρες κατάφερε να φέρει στην Ελλάδα από την Βόρειο Ήπειρο ένας Έλληνας πατριώτης και μας γέμισε όλους χαρά.

Σε ηλικία 82 ετών «έφυγε» από την επίγεια ζωή ο Σαράντος Καργάκος


Σε ηλικία 82 ετών «έφυγε» από την επίγεια  ζωή για την αιωνιότητα ο ξεχωριστός, ο μαχητής, ο αγωνιστής, ο ευγενής, ο σεμνός, ο σπουδαίος και εκλεκτός ιστορικός, ο φωτισμένος άνθρωπος, ο άνθρωπος που κατείχε τη γνώση αλλά όχι την έπαρση, ο άνθρωπος που οι  απόψεις του δεν ακούγονται αλλά διαβάζονται, ο Γίγαντας που αγωνίστηκε για την Ελληνική Γλώσσα και την Εθνική ταυτότητα, ο άνθρωπος που από το 1964 αγωνιζόταν για τη Μακεδονία μας, ο άνθρωπος που ήταν πάντα κοντά στη νεολαία με τα πολλά βιβλία των  Εκθέσεων, της Ιστορίας, των Λατινικών και Συντακτικών, Σαράντος Καργάκος.

ΔΩΣ’ ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ ΓΙΟΚΑ ΜΟΥ. ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δώσ΄μου το χέρι γιόκα μου

«Τι να ’ναι τούτες οι φωνές π’ ακούγονται, με δάκρυα γεμάτες;
Γιατί βλέπω τα λάβαρα να υψώνουν το κορμί τους και σαν το κύμα
η γαλανόλευκη πασχίζει να αντισταθεί στον δυνατό αγέρα;
Πώς γίνεται να τρέχει ο νιος παρέα με τον γέρο, και πώς
μανάδες άφησαν μωρά, με γάλα μες στο στήθος για να
πετάξουν με φτερά και να ’ναι μες στο πλήθος;»
«Για τη Μακεδονία, Γέροντα, γι’ αυτήν κραυγάζουν όλοι·
κλήρο γι’ αυτήνε ρίξανε, κι είπαν κερδίσαν ξένοι».

Η απόδειξη της “απάτης” της Μακεδονικής γλώσσαςΓιατί θα πάω στο Συλλαλητήριο για την Μακεδονία
Γράφει ο Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς*

Γιατί πρέπει και θέλω να πάω - και να πάμε όλες και όλοι - στο Συλλαλητήριο για την Μακεδονία στο Σύνταγμα την Κυριακή το μεσημέρι... θα μιλήσω σαν 26χρονος. Ξεκάθαρες κουβέντες από μένα.
Γνωρίζω πως τα συλλαλητήρια δεν λύνουν τα προβλήματα. Γνωρίζω όμως πως πιέζουν έμμεσα για την λύση τους. Πιέζουν τις ηγεσίες. Δεν έχω στο μυαλό μου ότι θα τρέμουν οι γλουτοί κάποιων το βράδυ της Κυριακής και δεν με αφορά, μα θέλω να εκφράσω την σκέψη και την ψυχή μου.
Γιατί είμαι νέος και ενεργός πολίτης.

Φυλή στην Τουρκία μιλάει αρχαία ελληνικά!    Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Independent, λιγότεροι από 5.000 άνθρωποι φαίνεται ότι μιλούν μία διάλεκτο που πλησιάζει εκπληκτικά στην «πεθαμένη» αρχαία ελληνική γλώσσα.
    Όπως επισημαίνουν ειδικοί γλωσσολόγοι μέσω αυτής της διαλέκτου μπορούν να εξάγουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα για τη γλώσσα του Σωκράτη και του Πλάτωνα, καθώς και το πώς αυτή εξελίχθηκε.
    Η κοινότητα ζει σε ένα σύμπλεγμα χωριών κοντά στην τουρκική πόλη της Τραπεζούντας, όπου κάποτε ήταν η αρχαία περιοχή του Πόντου.
    Οι γλωσσολόγοι διαπίστωσαν ότι η διάλεκτος, 
Romeyka, μια ποικιλία από ποντιακά ελληνικά, έχει δομικές ομοιότητες με την αρχαία ελληνική που δεν παρατηρούνται σε άλλες μορφές της γλώσσας που ομιλείται σήμερα. Επίσης η Romeyka παρουσιάζει και πολλές ομοιότητες με το αρχαίο λεξιλόγιο.

Δεν γίνονται τα οστά των Ηρώων ζάριαΑνοικτή Επιστολή προς τους κ. Βουλευτέςτου Ευάγ Αθανασιάδη*
Κ. Βουλευτές.
Μεθαύριο θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών για κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων.
Μια εικαστική Αρχιτεκτονική ιδέα του 1926, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα μετέφερε τέτοιο συμβολισμό σήμερα.

Κύριοι Βουλευτές, στο βάθος των θεμελίων του κτιρίου των εδράνων που αναπαυτικά θα κάθεστε, την στιγμή που θα κληθείτε σαν εκπρόσωποι του Έθνους να ψηφίσετε εάν συμφωνείτε με την συνθήκη των Πρεσπών, να θυμηθείτε ότι βρίσκεται το Μνημείο και το κενοτάφιο το αφιερωμένο
«εις τον αφανή στρατιώτη»**