Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Η γεωπολιτική των Βαλκανίων και συνθήκη των Πρεσπών.



Καρατουλιώτης Νίκος Υποστράτηγος ΕΑ
    Η γεωστρατηγική θέση της περιοχής ως το σταυροδρόμι τριών ηπείρων (Ασία, Ευρώπη, Αφρική), και δύο υψίστης  γεωπολιτικής σημασίας θαλασσών (Εύξεινος Πόντος, Μεσόγειος), είχε σαν αποτέλεσμα τον συνεχή ανταγωνισμό των εμπλεκομένων δυνάμεων στην αέναη σύγκρουση Ανατολής – Δύσης. Εδώ συναντήθηκε και συγκρούστηκε ο περσικός επεκτατισμός με την Δύση (η μάχη του Μαραθώνα), καθώς και ο ελληνικός με τον ρωμαϊκό πολιτισμό για να επικρατήσει ο δεύτερος μόνο αφού κατέλαβε την Βαλκανική.
    Από την βαλκανική χερσόνησο πέρασε ο Δυτικός επεκτατισμός μέσω των σταυροφοριών προς την Ανατολή. Η Βαλκανική ιστορικά μοιάζει με ένα κάστρο που ο καθένας το ήθελε για τους δικούς του λόγους.

ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ


του Γιώργου Μιχαήλ
Η συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει τον ξεριζωμό, τον διωγμό και τον θάνατο των Ελλήνων που επί αιώνες ζούσαν στο έδαφος των σημερινών Σκοπίων. Γιατί δεν είναι οι Σλάβοι, ή οι Βούλγαροι, εκείνοι που εκδιώχτηκαν από την περιοχή αλλά οι Έλληνες
Μια κλωστή χωρίζει το παρόν από το μέλλον. Δυστυχώς όσοι λαμβάνουν αποφάσεις εις βάρος του μέλλοντος μας – όπως οι 153 που υπερψήφισαν στις 25 Γενάρη 2019 την Συμφωνία των Πρεσπών για κάποια συγκυριακή εξασφάλιση πρόσκαιρων δικών τους συμφερόντων – είναι σίγουρο πως θα πληρώσουν βαρύτατο τίμημα. Την αιώνια ιστορική λήθη.

Μετά από τις Πρέσπες το Αιγαίο"; Ο Λ.Τζούμης στο Militaire

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/UJPU_TpSV9M" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Ελλάδα-Τουρκία: Αν δε θέλουμε να γίνει το Αιγαίο “θύλακας αντιπρόσβασης” για τις Ένοπλες Δυνάμεις


Μια σειρά από εξελίξεις στις διεθνείς γεωστρατηγικές ισορροπίες, που με τη σειρά τους επιφέρουν δραστικές αλλαγές στην τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία του πολέμου αναμένεται να επιδράσουν δραστικά και τις ισορροπίες στο ελληνοτουρκικό σύστημα αντιπαράθεσης και τον ρόλο του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) σε αυτό. Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές στον χώρο της στρατιωτικής ισχύος που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια είναι οι ακόλουθες:

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΑΙ ΡΩΤΟΥΝ στο Περίπτερο «Δημωφέλεια» ΑΝ Η ΚΑΒΑΛΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ Η ΝΟΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Αμερικανοί ρωτούν να μάθουν αν η Καβάλα ανήκει στην Βόρεια ή στην Νότια Μακεδονία, σημειώνει σε ανάρτησή της από την Νέα Υόρκη η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου.
Συγκεκριμένα η κ. Ιωσηφίδου γράφει:

The Balkans: Did The Prespa Agreement Open Up Pandora’s Box?


TRENDSTORM
10:22 26.01.2019
Andrew Korybko
 
 
The Prespa Agreement that was signed last summer between Macedonia and Greece over changing the former’s name seems to have opened up Pandora’s Box and is provoking regional destabilization.

Ζάεφ: Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία εκτός από τη δική μας


Newsroom , CNN Greece

Πηγή: REUTERS/Vincent Kessler

Για «μια και μοναδική Μακεδονία» έκανε λόγο σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων MKD οΖόραν Ζάεφ, ένα σχόλιο που προκάλεσε αίσθηση και έρχεται μόλις μερικές ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση του δημοσιογράφου του σκοπιανού πρακτορείου για την άποψη του περί του διχασμού των Σκοπιανών της Διασποράς σχετικά με το επερχόμενο δημοψήφισμα και την ενδεχόμενη ένταξη της χώρας του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», ο Ζόραν Ζάεφ απάντησε:

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΥΤΟΧΕΙΡΙΑΣΜΟΥ...




του Δρ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου*


Από τα θεμελιώδη στοιχεία της Συμφωνίας Ελλάδος - Σκοπίων, που δημοσιοποίησαν οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς, προκύπτει εμφανώς το μέγεθος του ολισθήματος και η εξ αυτού εθνική ζημία. Παρά τις μαζικές λαϊκές αντιδράσεις, παρά τις καταλυτικές δημοσκοπήσεις, η Ελληνική Κυβέρνηση προχώρησε στη ρήξη με το εθνικώς αποδεκτό και συμφέρον. Εκχώρησε τη Μακεδονία, με το σύνθετο όνομα των Σκοπίων ως «Βόρειας Μακεδονίας», αλλά και με τα υπόλοιπα στοιχεία του πακέτου της Συμφωνίας.

ERGA OMNES Βόρεια Μακεδονία, αλλά και ERGA OMNES «Μακεδόνες»


      Άγγελος Συρίγος[1]
           17 Ιουνίου 2018

Θα αρχίσω αυτό το άρθρο, όπως άρχισα το προηγούμενο “Η συμφωνία για το όνομα στην εθνική ζυγαριά[2]”. Κάθε διεθνής συμφωνία, λοιπόν, έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία για τις δύο πλευρές και η συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων για το όνομα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Κατά συνέπεια, σοβαρή αξιολόγηση μίας συμφωνίας σημαίνει ζύγισμα των θετικών και των αρνητικών στοιχείων για κάθε μία από τις συμβαλλόμενες πλευρές, καθώς, επίσης, και το κατά πόσο οι διευθετήσεις αντιστοιχούν με την πραγματικότητα της διαφοράς.

O «Μακεδονισμός» και οι χρήσιμοι ηλίθιοι της ιστορίας


H Παγκόσμια Ιστορία των Λαών βρίθει από περιπτώσεις των λεγόμενων «χρήσιμων ηλιθίων», οι οποίοι, ενώ φαντασιώνονται, ότι ενεργούν προς το συμφέρον της Χώρας τους, την ίδια στιγμή αποτελούν τον «Δούρειο Ίππο» για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του αντιπάλου. Τέτοιες περιπτώσεις, δυστυχώς, συναντά κανείς κατά συνεχή τρόπο στην Ιστορία του Ελληνισμού, και ειδικότερα στη σύγχρονη περίοδό της, αφού μετά το 1922 έχουμε την συνεχή συρρίκνωσή του και ταύτισή του αποκλειστικά με τον κορμό του νεοελληνικού Κράτους.