Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Η Ιστορία δείχνει το δρόμο


http://www.elzoni.gr/ast/cov/ts/tsixlis_2016_4_11_8_53_8_b.jpg

Γράφει ο Αντώνης Τσίχλης
            Οι απλοί πολίτες δεν υποχρεούνται να γνωρίζουν ούτε κατά πλάτος ούτε κατά βάθος το ιστορικό μας παρελθόν (στρατιωτικό, διπλωματικό, πολιτικό). Αρκούνται μόνον σε όσες ιστορικές γνώσεις τους εφοδίασε η ελληνική πολιτεία μέσω της βασικής εκπαιδεύσεώς τους. Έχουν όμως αναμφισβήτητη υποχρέωση γνώσεως της Ιστορίας (κυρίως της νεωτέρας και νεωτάτης) όσοι επιδιώκουν την ενασχόλησή τους με την πολιτική και κυρίως όσοι εκλέγονται ως εκπρόσωποι του λαού στο Κοινοβούλιο και όσοι ορίζονται ως Πρωθυπουργοί και Υπουργοί.

Τι απέγιναν οι Έλληνες των Σκοπίων;


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ || xenikol@hotmail.com

Η Thessnews συναντά Έλληνες της ΠΓΔΜ και ερευνά την διαδρομή τους. Με σκληρές παρεμβάσεις του το βαθύ  κράτος της γειτονικής χώρας αποτρέπει την αυτό-οργάνωση και την ενιαία εκπροσώπηση. Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, γηγενείς και πολιτικοί πρόσφυγες υπερέβαιναν τις 100.000 τις προηγούμενες δεκαετίες. Σήμερα η μειονότητα δεν είναι πουθενά αναγνωρισμένη. Και δεν βρήκε ποτέ στήριξη από την Αθήνα…
 

Χρειάστηκε να δώσουμε τρία ραντεβού μέχρι να συναντηθούμε. Τα δύο πρώτα τα ανέβαλε την τελευταία στιγμή. Φοβάται να μιλήσει ακόμη και στο τηλέφωνο! Ας τον πούμε «Γιώργο» για τις ανάγκες του κειμένου...

Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών» στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ΘεσσαλονίκηςΚ

Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών»
στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Η ταινία «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών» της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού θα κάνει πρεμιέρα στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Θα προβληθεί την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 στις 20.00 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας-Κτίριο Ολύμπιον, και την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 στις 13.00, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης-Αποθήκη 1, στο Λιμάνι.

Τι πρέπει να κάνει η Κύπρος,γρήγορα, μετά από τις ανακοινώσεις της Exxon Mobil για το οικόπεδο 10


Πόσο σημαντικό είναι το κοίτασμα που βρέθηκε στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ; Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι το μέγεθος του θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για να προκαλέσει η Τουρκία κάποιο σοβαρό γεγονός στην περιοχή.

“Δώρο ή κατάρα” για την Κύπρο το μεγάλο κοίτασμα που βρέθηκε στο οικόπεδο 10;


Δώρο ή κατάρα” το κοίτασμα φυσικού αερίου που βρέθηκε στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ; Η ποσότητα προσδιορίζεται από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη που έχει εντοπιστεί στην περιοχή. Δεν πρόκειται για “κοίτασμα μαμούθ” ,αλλά οπωσδήποτε δίνει μεγάλες δυνατότητες στην Κύπρο. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να προκαλέσει και μεγαλύτερες πιέσεις από την Τουρκία. Όχι για το οικόπεδο 10 που είναι “καπαρωμένο” από την Exxon Mobil αλλά για άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.