Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Μπαμπινιώτης: Η διδασκαλία «Μακεδονικής Γλώσσας» έμμεση αποδοχή μειονότητας


Καίριο λάθος χαρακτηρίζει μια ενδεχόμενη απόφαση διδασκαλίας στην Ελλάδα της «μακεδονικής» γλώσσας ο καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης, τονίζοντας ότι λανθασμένη ήταν και η επιλογή της αναγνώρισης της γλώσσας των Σκοπίων ως «μακεδονική».

Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
        
         Δημάρχου Στάμκου 1,  Γιαννιτσά 58100,
Κιν. 6983498377  - popsm2014@gmail.com    -   www.popsm.gr       


Προς: Την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως,
Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κύριο κύριο Βαρθολομαίο.

Αρ. Πρωτ.: 99
Γιαννιτσά 14 Μαρτ. 2019

Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Απευθυνόμαστε στο πάνσεπτο πρόσωπό σας με αφορμή την επιστολή που απέστειλε προς εσάς το σλαβόφιλο πολιτικό κόμμα με επωνυμία «Ουράνιο Τόξο» και με την οποία αιτείται να επιτρέψετε, σε ορισμένες περιοχές του γεωγραφικού διαμερίσματος της Μακεδονίας, να τελείται η Θεία Λειτουργία και στην λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα.
Οι συντάκτες της επιστολής δηλώνουν ότι ενθαρρύνθηκαν από την λεγόμενη «Συμφωνία των Πρεσπών» το περιεχόμενο της οποίας απορρίπτεται ως άκρως ανιστόρητο και πολιτικά απαράδεκτο από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων κάθε ηλικίας και τόπου διαμονής (όπως αποδείχθηκε στα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν σε όλη την υφήλιο), και το οποίο ψηφίσθηκε από το Ελληνικό κοινοβούλιο με αμφισβητούμενη συνταγματική νομιμότητα, κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, και το κυριότερο χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στον Ελληνικό λαό να εκφράσει την άποψή του με Δημοψήφισμα, καταλύοντας βάναυσα την Δημοκρατία και τρομοκρατώντας του Έλληνες πολίτες που τόλμησαν να αντιταχθούν ειρηνικά σε αυτήν.

Εθνική προτεραιότητα η θέσπιση ΑΟΖ   


 Η ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) μόνο πρόσφατα αντιμετωπίζεται ως εθνικό ζήτημα στην Ελλάδα.  Το θέμα αυτό όμως θα έπρεπε να είχε απασχολήσει το δημόσιο διάλογο, τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τις εκάστοτε κυβερνήσεις ήδη από το 1982, οπότε υπογράφηκε (και από την Ελλάδα) η Διεθνής Σύμβαση του 1982 για το (ΝέοΔίκαιο της Θάλασσας, που τέθηκε σε ισχύ την 16.11.1994 (για την Ελλάδα από τον Αύγουστο 1995, Ν.2321/1995, ΦΕΚ Α΄ 136/23.06.1995, σε ισχύ από 21.08.1995).

Μέρτζος και Μαραντζίδης – Οι ηρακλείς των Πρεσπών


Στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών έγιναν συχνές αναφορές σε θέσεις προσώπων που τοποθετήθηκαν δημόσια και επαινετικά υπέρ της συγκεκριμένης διπλωματικής λύσης. Από τους προβεβλημένους υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών, στους οποίους παρέπεμπαν οι κυβερνητικοί και οι θιασώτες τους, ξεχωρίζουν οι Νίκος Μαραντζίδης και Νικόλαος Μέρτζος.

Η καθημερινότητα των οικονομικά ανήμπορων θυμίζει την πικρή εμπειρία των Ρωμαίων, όταν ηττήθηκαν από τους Γαλάτες το 387 π.Χ.


Η αρχαία ελληνική εκδοχή της φράσης «αλίμονο στους νικημένους» είναι «ουαί τοις ηττημένοις». Στα λατινικά είναι «vae victis» και ειπώθηκε από τον αρχηγό των Γαλατών Βρέννο κατά τη διάρκεια των «διαπραγματεύσεων» για την αποχώρηση των στρατευμάτων του από τη Ρώμη. Οι Ρωμαίοι είχαν ηττηθεί στο πεδίο της μάχης κι έπρεπε να τα σκάσουν χοντρά για να ξεφορτωθούν τους Γαλάτες. Οι πρόγονοι των Γάλλων ήθελαν χρυσό για να αποχωρήσουν (περίπου 330 κιλά) και οι Ρωμαίοι, που δεν ήθελαν να δουν τη Ρώμη να γίνεται φλαμπέ, συμφώνησαν να πληρώσουν.

«Πέτρα πέτρα έχω γλείψει τα μνημεία»


Με υποδέχθηκε με χειροφίλημα στην εξώπορτα. Οι αστικές του αρχές αλάφρυναν το βάρος των 90 χρόνων στα πόδια του και είχε την ευγένεια να με οδηγήσει στο φωτεινό διαμέρισμά του στην παραλιακή λεωφόρο Θεσσαλονίκης. Μέσα στο κονάκι του, φορτωμένο από αντικείμενα-μνήμες ζωής, ο Νικόλαος Κ. Μουτσόπουλος, ο αρχαιότερος και μοναδικός τα πρώτα χρόνια καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου διέτρεξε τη μακρά πορεία του βίου του, τη «Διαδρομή Αυτογνωσίας» μέσα από την αρχιτεκτονική διαποτισμένη από την ελληνική εικαστική παράδοση που του εμφύσησαν σπουδαίοι δάσκαλοί του στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1947-1953).

Ποιος κρατάει τον Ερντογάν στην εξουσία;

Γράφει ο Mehmet Efe Çaman* – 

Μτφρ. Βαγγέλης Γεωργίου

Όταν τερματίστηκε ο Ψυχρός Πόλεμος με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, μερικοί Τούρκοι στρατιωτικοί σκέφτηκαν πως η Άγκυρα δεν χρειαζόταν πλέον το ΝΑΤΟ και τη Δύση. Οι πολιτικές αξίες του ΝΑΤΟ θεωρήθηκαν όλο και περισσότερο ως εμπόδιο στην εθνική ατζέντα. Αμφιλεγόμενα ζητήματα, όπως αυτά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κουρδικού, τα οποία οι Δυτικοί παρέβλεπαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου λόγω της τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας της Τουρκίας, άρχισαν να κυριαρχούν στις σχέσεις Τουρκίας-Δύσης. Αυτό γινόταν πιο έντονο στο πλαίσιο των φιλοδοξιών της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

Η προδοσία των Πρεσπών! Δημήτριος Καραμήτσος Καθηγητής ΑΠΘ

Γ.Κυρίτσης για την χρήση μολότοφ: «Δεν σκοτώθηκε ποτέ κανείς από εμπρηστικές βόμβες»! - Oι νεκροί της Marfin;


Καλά κύριε Κυρίτση μπορεί εκεί στο κόμμα σας να λέτε ότι ψέμα κατεβάζει το αρρωστημένο σας μυαλό αλλά οι μνήμες είναι πρόσφατες. Λίγη «τσίπα» δεν βλάπτει. Και από την άλλη ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να εμπαίζεται έναν ολόκληρο λαό;