Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

25η Μαρτίου: Οι "σκοτεινές ώρες" του 1821 - Η Επανάσταση, οι εμφύλιοι και η μετάνοια στα πεδία των μαχών

Διαφορετικές πτυχές της Επανάστασης και της δράσης κορυφαίων μορφών της, όπως της περιγράφει ο καθηγητής Ιστορίας στη Σχολή Ικάρων, Κωνσταντίνος Λαγός.

Ο καθηγητής Ιστορίας στην Σχολή Ικάρων Κωνσταντίνος Λαγός, μιλά στο Militaire.gr για την Επανάσταση του 1821. Μας διαβάζει όλη την ιστορία…Τις λαμπρές σελίδες της. Τις “σκοτεινές στιγμές” της, στις οποίες μεγάλοι της Ήρωες ενεπλάκησαν με τρόπο αρνητικό. Μας λέει για τη μετάνοιά τους, μετά από τους εμφύλιους και τις αγριότητες από Έλληνες εναντίον Ελλήνων, που απείλησαν την Επανάσταση. Μετάνοια που την απέδειξαν δίνοντας την ίδια τους τη ζωή σε μάχες που τελικά την κράτησαν ζωντανή.

"Πολιτεία" του Πλάτωνα


Στον στίχο 427e10 της "Πολιτείας" του Πλάτωνα, η ιδεώδης πολιτεία ενσαρκώνει τέσσερις θεμελιώδεις αρετές. Χαρακτηρίζεται από Σοφία, Ανδρεία, Σωφροσύνη και Δικαιοσύνη και οι άρχοντές της  την καθοδηγούν προς το Αγαθόν.

Με την Ευκαιρία της μεγάλης Εθνικής μας ΕορτήςΜε την Ευκαιρία της μεγάλης  Εθνικής μας Εορτής της Εθνικής μας παλιγγενεσίας, της 25ης Μαρτίου 1821, εύχομαι εις όλους Χρόνια Πολλά. Αιωνία η μνήμη των Αειμνήστων Αγωνιστών, Ανδρών & Γυναικών, οι οποίοι με τις θυσίες τους μας χάρισαν την γλυκιά μας Πατρίδα, την Ελλάδα μας!!! Αυτή την Ελλάδα, όπως τελικώς διαμορφώθηκε μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και την Ένωση Κρήτης και Δωδεκανήσων, έχουμε Ιερό Χρέος να διαφυλάξουμε και παραδώσουμε στους επερχομένους ΝεοΈλληνες!
Επετειακώς σας αφιερώνω το παρακάτω θαυμάσιον κείμενον με την ιστορία της Εθνικής Συνείδησης των Ελλήνων.
Με τιμή
Κόντης Ιωάννης

Τον κατσαπλιά κι αν τον πλένεις...Από τον
Φαήλο Μ. Κρανιδιώτη
Η Σία Αναγνωστοπούλου, αυτή η cult φυσιογνωμία, το είπε καθαρά, δεν κρατήθηκε, πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών «ολοκληρώνουμε αυτό που άφησε στη μέση το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ».
Σημειώστε πως στο Σύνταγμα της Βόρειας Μπανανίας του Σόρος, το οποίο δεν πολυάλλαξαν τελικά, υπάρχει άρθρο που αναφέρεται στον «εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1943-1949». Ξέρετε πού αναφέρεται; Στο ΣΝΟΦ και το ΝΟΦ, τις δύο διαδοχικές κομιτατζίδικες οργανώσεις των βουλγαρόφωνων που παριστάνουν τους Μακεδόνες, οι οποίες συνεργάστηκαν με τον ΕΛΑΣ και μετά με τον «Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας», που ούτε δημοκρατικός ήταν ούτε Στρατός ούτε ελληνικός.

«Οἱ "σωτῆρες" μας δὲν ξέρουν τὴν ἀληθινὴ καταγωγή μας. Δὲν ξέρουν ὅτι εἴμαστε ἀπὸ κείνη τὴ γενιὰ τῶν Ἀθανάτων»Ἀπόσπασμα ἀπὸ τὸ βιβλίο τῆς Μαρίας Μουρζά "Ἐν μέσω κρίσης"
Καὶ ξαφνικὰ ἕνα πρωὶ βρεθήκαμε νὰ ἐπιλέγουν ἄλλοι γιά μᾶς. Νὰ ἀποφασίζουν ἄλλοι γιά μᾶς. Νὰ νοιάζονται νὰ ἐκσυγχρονίσουν ὄχι τὴ ζωὴ ἀλλὰ τὸ θάνατό μας. Ξαφνικὰ ἕνα πρωὶ βρεθήκαμε ὑπὸ ζυγόν, περικυκλωμένοι ἀπὸ "σωτῆρες" ποὺ ψάχνουν μὲ σπουδὴ νὰ βροῦν τρόπους ἐξόντωσης, ὥστε ἀπὸ τὴν κατηγορία τῶν ὄντων νὰ περάσουμε σὲ κείνη τῶν μὴ ὄντων. Τῶν ἀπαθῶν καὶ ἀνέραστων καὶ ἄβουλων πλασμάτων, ποὺ πρῶτα τὰ τρομοκρατεῖς καὶ μετὰ τὰ μεταχειρίζεσαι καὶ τὰ διαχειρίζεσαι ὅπως θέλεις. Ξαφνικὰ χωρὶς νὰ ἀκουστοῦν ἔκτακτα δελτία εἰδήσεων, χωρὶς νὰ φανοῦν ἐχθροί, χωρὶς ὑποψία πολέμου, διαπιστώσαμε ὅτι εἴμαστε ὑπὸ κατοχή. Εἶχαν ἐπιλέξει γιὰ μᾶς τὸν ἀργὸ θάνατο.

Πήγε στην εξέδρα των επισήμων με πανό "Ο Θεός συγχωρεί. Οι Έλληνες Μακεδόνες ποτέ"


/_Με την ευκαιρία της εορτής της εθνικής παλιγγενεσίας._/


   Κωστής Παλαμάς:

Η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. 
Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα.

Δεν έχεις Όλυμπε θεούς, μηδέ λεβέντες Όσσα,
ραγιάδες έχεις μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι,
κούφιοι και οκνοί καταφρονάν τη θεία τραχειά σου γλώσσα,
των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι ...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821


Posted: 24 Mar 2019 12:57 PM PDT

Γενικά για την έναρξη και την πορεία της Επανάστασης του 1821

«Όταν αποφασίσαμε να κάμουμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχουμε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε; «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με τα σιταροκάραβα βατσέλια». Αλλά, ως μια βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της Ελευθερίας μας και όλοι και οι κληρικοί και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτόν το σκοπό και εκάμαμε την επανάσταση».

«Να μην ανησυχούν οι Έλληνες, το Αιγαίο φρουρείται πολύ καλά» Το μήνυμα του «Best Warrior» Έλληνα σμηναγού σε εκπαίδευση του ΝΑΤΟ


Posted: 25 Mar 2019 02:07 AM PDT

«Μπορούμε να προστατεύσουμε την πατρίδα από οποιονδήποτε εχθρό με οποιεσδήποτε ικανότητες και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία» δηλώνει ο Βασίλης Κοντόπουλος

Στην Ισπανία και στην αεροπορική βάση του Albacete βρέθηκαν από τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου έως την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 αεροσκάφη F-16 BLK 52+ της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό, στο πλαίσιο της διαδικασίας της άκρως απαιτητικής Εκπαιδευτικής Σειράς Αέρος «Tactical Leadership Programme» (TLP 2019-1).

25η Μαρτίου: 1821 και 2019


 Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης*


Εκατόν ενενήντα οκτώ χρόνια μετά τον γενικό ξεσηκωμό κατά της οθωμανικής τυραννίας, το σημερινό Ελληνικό κράτος παρουσιάζει συμπτώματα ιστορικής αμνησίας.

Από το έτος 1838, η έναρξη της Ελληνικής επανάστασης γιορτάζεται την 25η Μαρτίου κάθε χρόνου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, συμβολίζοντας την αναγέννηση του Ελληνικού έθνους.

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821.


Φραγκούλης Φράγκος:

 Αγαπητοι φίλοι  Ελληνιδες και Ελληνες Χρόνια Πολλά!!
 Είθισται στα πλαίσια του εορτασμού της Επαναστασης του 1821 και τον Ευαγγελισμο της Θεοτόκου Παναγιας να προβαίνουμε σε διθυράμβους και όχι άδικα..
     Ποσό άκαιρη είναι αυτή η έπαρση του Έλληνα σήμερα, όταν στο Σύνταγμα των Ελλήνων άρθρο 3 έπρεπε να καταργηθεί η ανεξιθρησκεία και να μεταβούμε εμεις του Ορθόδοξου  γένους στην ουδετεροθρησκει, γιατί το επέλεξε ο πρώτος  άθεος κυβερνήτης 15 αιωνες μετά  τον Ιούλιανο τον παραβάτη!!!

ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821

Ν. Ι. Μέρτζος
    Τον σπόρο της Εθνεγερσίας έσπειρε ο Εθναπόστολος Ρήγας ο Βελεστινλής καταγόμενος από το Περιβόλι της Μακεδονικής Πίνδου. Τα έργα του τύπωσαν στη Βιέννη οι αδελφοί Πούλιου από τη Σιάτιστα. Μαζί του εκτελέστηκαν το 1798 οι Καστοριανοί αδελφοί Ιωάννης και Παναγιώτης Εμμανουήλ και ο Σιατιστινός Θεοχάρης Τουρούντιζιας. Τον σπόρο του καλλιέργησε η Φιλική Εταιρεία. Το 1820 τέσσερις κορυφαίοι Φιλικοί είναι Μακεδόνες. Αρχές 1820 συναντώνται στο Βουκουρέστι και προετοιμάζουν τον ξεσηκωμό ο Παπαφλέσσας και οι Μακεδόνες Γεωργάκης ΟλύμπιοςΓιάννης Φαρμάκης και Χριστόφορος Περραιβός εκπρόσωπος του Αλεξάνδρου Υψηλάντη. Το σχέδιο προέβλεπε γενική εξέγερση στις Παρίστριες Ηγεμονίες, στη Σερβία, μέσα στην Κωνσταντινούπολη και από τη Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο, την Κρήτη και όλο το Αιγαίο.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι την 17η Μαρτίου 1821 υψώνουν τη σημαία της Επαναστάσεως πρώτοι ο πρίγκηψ Αλέξανδρος Υψηλάντης στο Ιάσιο της Μολδαβίας και οι Μανιάτες στην Αρεόπολη. Την 23η Μαρτίου οι Μανιάτες εισέρχονται ελευθερωτές στην Καλαμάτα και την ίδια μέρα επαναστατεί το Άγιον Όρος με αρχιστράτηγο τον Φιλικό Εμμανουήλ Παπά. Χίλιοι καλόγεροι παίρνουν τα όπλα.

Δραματική προειδοποίηση για τις Ένοπλες Δυνάμεις: Έλλειψη χρημάτων και αδιαφορίαΤου Πάνου Λασκαρίδη*​
Καθημερινή​
   

Είναι ευτύχημα που για όλους τους Έλληνες υπάρχουν δύο σταθερές πεποιθήσεις που μας βοηθούν να στεκόμαστε όρθιοι σε αυτές τις ζοφερές εποχές της κρίσης. Πρώτον, η πεποίθηση ότι μας ψεκάζουν οι εξωγήινοι και, δεύτερον, ότι ο μακαρίτης Τραμπάκουλας πράγματι είδε «αυτοπροσώπως το τέρας».​
    Οι δύο αυτές βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις του λαού μάς βοηθούν να ξεπεράσουμε πολλά προβλήματα, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και μερικά ακόμα που, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθούν σε ικανοποιητική κατάσταση. Το κυριότερο από αυτά είναι η κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις.​

1821: Σκοπευμένες ερμηνείες και αναπόδραστοι συνειρμοί


Oμιλία

του Υποστρατήγου ε.α. Κωνσταντίνου Αργυροπούλου
   
 Οι εδώ παρόντες είναι βέβαιο, ότι έχουν διαβάσει την Ιστορία και γνωρίζουν το τι συνέβη τότε. Και επί το σαφέστερον, γνωρίζουν το τι περίπου συνέβη τότε. Την αλήθεια την γνωρίζει μόνον ο Θεός, αν κι Αυτός από την αρχική του εντολή περί Γενέσεως του ανθρωπίνου είδους και μετά φαίνεται να χάνει τον έλεγχο λόγω της προς Αυτόν ανταγωνιστικότητος των δημιουρ­γη­μάτων του. Ανταγωνιστικότητος -βεβαίως- στα αποκλειστικά πεδία της τεχνο­λογίας και των θετικών επιστημών, διότι στα ανθρω­πολογικά, στα ηθικά και στα κάθε εκφάνσεως ιδεολογικά, τα του Θεού πλάσματα παραμένουν στο επίπεδο του αρχανθρώπου.

ΑΝ ΣΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΤΙ Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΙ ΘΑ ΛΕΓΑΤΕ


Στέργιος Σεβαστιάν
Η ελληνική επανάσταση τελείωσε;
Αν είστε Μακεδόνας ή Θεσσαλός, πώς θα σας φαινόταν να αποφάσιζαν οι Έλληνες το 1831, όταν τα σύνορα της Ελλάδος έφθαναν μέχρι τον Σπερχειό, ότι η επανάσταση τελείωσε, ως εδώ, ας μην προχωρήσουμε παραπέρα;
Υπάρχει άλλος λαός της Βαλκανικής που δεν ελευθέρωσε την πρωτεύουσά του; Χωρίς την απελευθέρωση της πρωτεύουσας ενός έθνους, μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη μία επανάσταση; Ποιός όρισε ότι η απελευθέρωση ολοκληρώθηκε;

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ